USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Зірка презентувала книги для маленьких лучан

2 Квітня 2013 16:49
Дитяча письменниця-казкарка Зірка Мензатюк презентувала свої книги під час зустрічі з читачами, яка відбулася у Міжнародний день дитячої книги.

«Перший твір я написала у другому класі, все почалося зі звичайного шкільного переказу, після якого моя вчителька стала мене заохочувати до літературної творчості. У дитячому віці я почала складати казки, але читаючи їх сьогодні, мені важко уявити щось недолугіше та смішніше.

Письменниця розповіла, що освіту здобувала на факультеті журналістики, оскільки у юності була зачарована журналістикою, та й атмосфера газетної редакції здавалась їй магічною. «Хоча мені казали, що мій характер повністю протилежний тому, що потрібно для журналіста, я не відмовилась від вибору. Згодом, працюючи у редакції газети, я почувала себе трохи «не у своїй тарілці». Проте з часом, коли почала підростати моя донечка, я зрозуміла, з якими проблемами стикається дитина, як багато їй потрібно зрозуміти, навчитися, відкрити для себе, я почала писати», - розповіла письменниця.

Зазвичай на авторів дитячої літератури дивляться звисока, але вони можуть пишатися, що у цьому жанрі працював навіть князь Володимир Мономах, - розповіла письменниця. За її словами, у 20 столітті дитяча літературу реформували найбільше, вона зазнала впливу ідеології, зокрема, у Радянському союзі найважливішою темою вважали життя Леніна, а, наприклад, на тему козацтва та українських традицій мало хто наважився б писати для дітей, та й не видали би такі твори.

«Нині ми заповнюємо ці прогалини, скажімо, книжка «Як до жабок говорити», пов’язані із традиційними українськими закликаннями дощу. Сучасну дитину складно зацікавити традиційним українським мистецтвом, наприклад, вишиванням, писанкарством. Слід замислитись над тим, що нас робить українцями. Отже мені доводиться наздоганяти вчорашній день, писати про те, про що давно варто було написати. У «Видавництві Старого Лева» вийшла друком моя книжка «Зварю тобі борщику», казки для якої я написала під час приготування цієї української страви. Сучасних дітей більше цікавлять різноманітні чіпси та пепсі-кола, і, можливо, мої казки зацікавлять їх нашими традиційними стравами», - повідомила Зірка Мензатюк.




«Таємниця козацької шаблі»- казкова повість, у якій багато реальних подій, мандрівки реальної української родини. «Книжку я писала не заради містики та привидів, просто хотілося б, щоб діти зацікавились історією, козацтвом, замками. Можливо, у когось із юних читачів вона викличе бажання відвідати Кам’янець-Подільський або Олеський замок.

«Найголовніше для мене – не розминутися з правдою. Дорослий читає різну літературу та вміє відрізняти хорошу книгу від поганої, але дитина, яка читає усе, що їй потрапляє в руки, сприймає усе чистою душею. Мені хочеться прихистити цю чистоту», - розповіла казкарка.

Відповідаючи на запитання про своє незвичне ім’я, письменниця розповіла, що на її рідній Буковині, Зірка досить поширене ім’я. «Воно не пов’язане з радянською епохою, мій батько – політв’язень, і не міг назвати дитину по-радянськи», - зізналася авторка.

Найдорожчою для себе книжкою Зірка Мензатюк вважає казку «Дочка Троянди», яку досі не видавали окремою книгою. Це трагічна казка про становище, у якому опинилася наша мова.

«Коли ми говоримо чужою мовою, ми дисонуємо з землею, на якій живемо. Чужомовність, можливо, одна з наших хвороб на рівні з Чорнобилем. Видавці лякаються цієї казки, але мені вона дорога. Вона наче сама прийшла до мене»,– розповіла авторка.




Щодо популярності серед читачів, найвідомішою наразі є «Таємниця козацької шаблі». Письменниця зізналась, що ніколи не розраховувала на те, що її казки перекладатимуть іноземними мовами, і ніколи не писала заради популярності. «Хочеться, щоб дитина не почерпнула зла із книги, яку прочитала», - говорить казкарка.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
анонімус Показати IP 2 Квітня 2013 17:03
на фото - маленькі лучани?
Катерина Показати IP 2 Квітня 2013 17:56
А де саме відбулась зустріч?
електорат Показати IP 2 Квітня 2013 18:57
Великі лучанИ: Єремєєв, Івахів, Клімчук і Романюк))) Всі решта - маленькі)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus