USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Зміни у законодавстві та необхідність використання РРО*

4 Лютого 2022 17:39
РРО – це реєстратор розрахункових операцій, що зберігає інформацію про всі грошові операції і передає їх в податкову службу. Там зводять баланс, а спеціалісти визначають, який податок має сплатити підприємець і яким чином.

Сфера використання реєстраторів розрахункових операцій

РРО для ФОПів мають бути опломбовані та зареєстровані фіскальною службою. Такий пристрій дозволяє роздрукувати розрахункові документи, наприклад, чеки. У деяких випадках разом з РРО використовують розрахункову книжку.

РРО застосовують у таких сферах:

• Роздрібна торгівля, сфера послуг, громадське харчування. Якщо підприємець приймає оплату від людей готівкою або банківською карткою, то потрібно використовувати РРО. При оплаті послуги або товару покупцеві видають фіскальний чек.

• Електронна комерція. Якщо продавець пропонує товар або послугу через Інтернет і приймає оплату дистанційно, то ці операції мають фіксуватися РРО та ПРРО. Винятки – це послуги, які оплачують через спеціальні ресурси і надають дистанційно.

• Програмно-технічні комплекси самообслуговування (ПТКС). Автомати, які приймають платежі готівкою або платіжними картками, теж мають проводити операції через РРО/ПРРО. Сюди не входять банківські автомати. Тобто термінали поповнення рахунків, кавові автомати, вендингові апарати, паркомати також мають працювати з використанням реєстраторів.
Як зміни вплинуть на роботу підприємців?

З 1 січня 2022 року в Україні набули чинності зміни до Закону № 265/95-ВР, що спричинило велику кількість непорозумінь та питань. Компанія Poster пропонує програмне забезпечення для РРО.

Крім встановлення РРО, для більшості підприємців змінилося ще кілька положень:

• Підприємцям при використанні РРО потрібно зазначати цифровий код марки акцизного податку в роздрібній торгівлі спиртними напоями (П.11 ст. 3).

• Облік товарних запасів для ФОПів потрібно вести по-новому. Треба зазначати назви товарів, їх ціни та кількість, код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (П.12 ст. 3).

• Вдвічі скоротився розмір штрафу, якщо ви продаєте товари не зі списку, який надали фіскальній службі. Або санкції, якщо невчасно подали документи з обліку товарів у місці продажу (ст. 20).

Через недоліки у безплатному програмному забезпеченні деякі підприємці приймають лише готівку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Сергій Показати IP 4 Лютого 2022 18:00
У Володимирі є 2 продуктові гуртівні одного власника, в яких ніколи не було касових апаратів, думаю і не буде, в нас гроші вирішують все. Хіба якщо з обласної податкової служби наглянуть. Чеки які видають ті гуртівні покупцям скоріше схожі на накладні, у випадку чогось ви з тими папірцями нікому нічого не докажите.
Олесь до Сергій Показати IP 4 Лютого 2022 19:06
Так доказувати нетреба , прочитайте книжку Ільфа і Петрова « считайте деньги неодходя от кассы , проверте товар на глазах у барыги » і небудите мати проблем ... а те як він крутить кого і як грае той власник вам навіщо воно ....
дідо до Сергій Показати IP 5 Лютого 2022 07:00
касовий апарат не збільшує надходження податків...це є просто облік готівки...якщо підприємцю зручно працювати без касового,то він би мав право так працювати...а якщо покупець хоче фіксальний чек,то нехай йде туди ,де дають...у магазині, але там дорожче...і хочеться і колиться... Касові апарати створюють дотаткова навантаження у витрачанні часу підприемця, і він цей час перенесе на покупця. Покупець зі своєї кишені заплатить за касовий апарат підприємця.
Андрій до дідо Показати IP 6 Лютого 2022 18:40
Все вірно ! Тим більше, що більшість підприємців виписували чеки (за бажанням покупця) навіть на ринках. Так що тут, думаю, справа не у контролі над підприємцями, а в бажанні деяких "уйоб...Ів" заробити на касових апаратах, програмах та їх обслуговуванні,п римусово заставивши їх встановити !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus