USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.70 9.85

Зневажав і висміював українців: Інститут нацпамʼяті визнав Булгакова російським імперцем та українофобом

4 Квітня 2024 21:39
Експерти Українського інституту національної пам’яті визнали російського письменника Михайла Булгакова українофобом та імперцем за світоглядом. Тому топоніми та пам'ятники, присвячені йому, можуть вважатися символікою російської імперської політики, а їхнє перебування у публічному просторі – пропагандою країни-агресорки.

Про це йдеться у висновку УІНП, пише Українська правда Життя.

"Письменник, незважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні", – зазначають експерти інституту.

У висновку нагадується, що в 1919 році Булгаков дезертирував з армії УНР і приєднався до Добровольчої армії через відданість Російській імперії. Він "оспівував захоплення червоними Києва і нищення борців за Україну – "мерзенних петлюрівців".

Читати ще: «Без Пушкіна не було б Путіна». Віра Агеєва – про імперськість російської літератури та чи потрібна вона українцям

"З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації. Антиукраїнський зміст п'єси "Дни Турбиных" відзначали вітчизняні митці ще в лютому 1929 р. на з'їзді радянських українських та російських письменників у Москві", – підкреслюють в УІНП.

Автори висновку згадують ще один твір письменника – оповідання "Я убил" (1926), що на їхню думку, "повністю резонує з наративами нинішніх кремлівських пропагандистів Дугіна, Соловйова, Скабєєвої та є прототекстом сьогоднішніх закликів до нищення українців".

"Оповідання містить ідеологію фашизму: пораненого військового лікаря-українця лише за його національну приналежність убиває персонаж-лікар, альтер еґо Булгакова. Автор, лікар за фахом, художньо смакує момент убивства та, керуючись ідеєю етноциду, доводить абсурдну тезу: лікарську присягу, кодекс Гіппократа можна переступити", – йдеться у тексті.

З огляду на такі висновки, експерти УІНП зазначають, що географічні об'єкти, назви юридичних осіб, пам'ятники та пам'ятні знаки, присвячені Булгакову, містять символіку російської імперської політики. Тож подальше використання імені письменника у назвах є пропагандою російської імперської політики, а тому підлягають знесенню та переіменуванню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Корiнний лучанин Показати IP 4 Квітня 2024 23:17
Ну дебiли.
Каровєв до Корiнний лучанин Показати IP 5 Квітня 2024 07:39
Ті хто читає його і поклоняється )))
Патрiот до Каровєв Показати IP 5 Квітня 2024 08:19
Розумник,поклоняться не письменникам. А такi як Ти читайте карпу i дероша -це для вас.
Каровєв до Патрiот Показати IP 5 Квітня 2024 08:55
Я замінив слово дроч?ть на це слово )) так що «поклоняйся» далі, ждун
йцук до Каровєв Показати IP 5 Квітня 2024 09:59
правильно ви, жіночка, все кажете про слово дроч, бо знаєте шо те таке
123 Показати IP 5 Квітня 2024 06:20
Експерди і сам недолугий інститут, який перетворився на збіговисько шизоїдних лемків, вже сам став символом національної і релігійної нетерпимості, винуватцем знищення тисяч пам'ятників історії України.
Бегемот Показати IP 5 Квітня 2024 07:03
Протестую! Достоевский бессмертный!" (С)
Анонім Показати IP 5 Квітня 2024 12:58
І що вони ото все по одному та по одному. Складіть список, завізуйте де треба, проголосуйте, та й займіться чимось кориснішим. Ну наприклад - дронами.
Булгаков Показати IP 8 Квітня 2024 02:48
Дробович, привіт! Я писав твори про Радянську Україну. Ти борешся з радянським і зі мною. Назви своїх "експертів" та своїх літературних класиків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus