USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Зняти депутатську недоторканість, або..

24 Листопада 2014 13:25
Почнемо з роз'яснення, що таке і для чого потрібна депутатська недоторканність. Депутатська недоторканність - це сукупність прав і привілеїв, наданих представникам влади від юридичного переслідування в процесі їх заняття законотворчою або виконавчою діяльністю. Це не індульгенція і не ліцензія на вседозволеність. Це захист від системи. Те, що в Україні за депутатською недоторканністю звикли ховатися злочинці, - лише доводить неправильність системи і доводить необхідність її руйнування. Але система буде опиратися.

Про недоторканість на своєму Фейсбуці написав народний депутат Борислав Береза.

Кожен раз, коли я зустрічався з виборцями, мене запитували про депутатську недоторканність. І кожен раз я роз'яснював людям, що зняття депутатської недоторканності в умовах реалій української політики - це те, що буде вигідно людям, які не хочуть руйнувати систему. І я пояснював, що не депутатську недоторканність треба знімати, а змінювати виборче законодавство, прийняти закон про відкриті списки і нарешті дати народу можливість контролювати владу. Яким чином? Пояснюю.

У нас у всіх є можливість вибрати президента. Є можливість вибрати мера. Є можливість вибрати депутата. Але звільнити їх ніхто з нас не може. Необхідно не депутатську недоторканність знімати, яка захищає нардепа від наскрізь прогнилої корумпованої судово-прокурорсько-міліцейської системи, а прийняти закон про імпічмент президента, про можливість відкликання депутата або зняття з обраної посади мера. І тоді у нас з вами з'явиться реальний інструмент від недбайливих політиків. Завинив політик, не виконав свої зобов'язання перед виборцями або став відстоювати інтереси своїх спонсорів? Ок, тоді згідно з процедурою люди, які обирали депутата відкликають його з займаної посади і тоді він автоматично втрачає недоторканність. Але про це воліють не говорити. Простіше людям розповісти, що треба зняти недоторканність. Ок, знімемо. І що? Першими постраждають ті, хто хочуть змін і злам системи, а не "свої" депутати. "Своїх" не чіпатимуть, навпаки вони будуть ще більш вірно служити олігархам для того, щоб не піти дорогою неугодних.

Депутатська недоторканність важлива лише на період діяльності депутата. На той період поки він займається законотворчою діяльністю і потрібна вона для того, щоб виключити можливість тиску на нього на період його роботи. Я не збираюся вічно бути депутатом. І я хочу мати інструмент контролю за владою. Цей інструмент - не зняття недоторканності, а можливість відкликання депутата, мера чи будь-якого держслужбовця з займаної обраної посади. Це і є справжній контроль за владою, а не фікція, яку кидають народу, як кістка собаці.

Необхідно спочатку очистити через люстрацію і антикорупційне бюро МВС, прокуратуру і суди. Необхідно провести реформування і повне оновлення цих органів. Необхідно повернути повагу і народну довіру до цих інститутів. Застосувати закон про люстрацію до всіх обраних посад. А після цього можна знімати депутатську недоторканність. Інакше ж це можна порівняти, як вихід на бій з озброєним противником, коли у тебе зв'язані руки. А противник - це корумповані чиновники і олігархи. І вони будуть чинити опір.

Ось і подумайте, що ви хочете? Чи хочете ви жити лише з декларованими, але не реалізованими цінностями, або в дійсно оновленій і відродженій Україні, яку нам з вами ще належить відбудувати, і очистити від усього сміття, яке накопичилося за останні 23 роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Хлоп Показати IP 24 Листопада 2014 13:53
Як все гарно написано. Але чому ПІСЛЯ, а не ДО ВИБОРІВ? Фарисейство...
анонімус Показати IP 24 Листопада 2014 14:09
ніііі шановний почнеться з депутатів
Анонім Показати IP 24 Листопада 2014 14:23
до виборів зняти а як став депутатом то ні оборотень

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus