USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Зникаючий вид: тварини, близькі до вимирання

27 Березня 2018 22:48
Багато видів рослин, тварин, птахів і комах зникають з лиця нашої планети в тисячу разів швидше від природного рівня. Планета Земля втрачає від 10 до 130 видів кожен день.

Згідно з Червоною книгою, що видається Міжнародним союзом охорони природи, на сьогоднішній день критична небезпека зникнення загрожує 5583 видам. При цьому 26 з них увійшли в цей список у минулому році.

Щороку людина дізнається про існування нових видів. Але, як кажуть фахівці, деякі види можуть зникнути навіть раніше, ніж ми дізнаємося про їхнє існування.

Корреспондент згадує, які види тварин знаходяться на межі зникнення.
Азіатський лев був поширений на території Південної Євразії від Греції до Індії. Зараз збереглося десь 523 особини в Гірському заповіднику в штаті Гуджарат, Індія.
У наш час є лише близько 300 особин північного гладкого кита, який знищувався десятками тисяч. На відміну від інших видів китів, ці кити після припинення полювання на них майже не змогли збільшитися в чисельності. Причини для цього, крім низької народжуваності, до сих пір не вивчені. Східноатлантичні популяції, які раніше мігрували між Ісландією і Францією, повністю зникли.
Піренейська, або іберійська, рись - один з найрідкісніших видів ссавців. За оцінкою на 2005 рік, її популяція становить лише 100 особин. 80 відсотків популяції зникло за останні 20 років. Розведення в неволі дає позитивні результати і надію на збереження виду.
Довгошерсті вомбати зустрічаються в південно-східній частині Південної Австралії, на заході Вікторії, у південно-західних районах Нового Південного Уельсу, у центральній і південній частині Квінсленду. На цей час рід знаходиться під загрозою зникнення. Основну загрозу несе знищення середовища проживання довгошерстих вомбатів.
До середини 20 століття рудих вовків винищували за напади на свійську худобу й дичину. У 1967 році вид був оголошений вимираючим, і почали вживатися заходи для його порятунку. Вся нинішня популяція рудих вовків склалася від 14 особин, які утримувалися в неволі. Зараз у світі залишилося близько 270 особин, 100 з яких було випущено на волю в Північній Кароліні.
Далекосхідний леопард знаходиться на межі вимирання. Це найрідкісніший з підвидів леопарда: станом на лютий 2015 року в дикій природі збереглося 57 особин на території національного парку Земля леопарда і від 8 до 12 - у Китаї.
Вакіта, або каліфорнійська морська свиня, - один з видів, який найбільше знаходиться під загрозою зникнення. На каліфорнійську морську свиню ніколи не полювали. Фактично існування цього виду було підтверджене лише в 1985 році під час спеціального дослідження. Проте відомо, що популяція каліфорнійської морської свині скорочується. Основна загроза цього виду - прилов у тенетах, виставлених на тотоабу, ендемічну для Каліфорнійської затоки і, поряд з каліфорнійською морською свинею, підпалу під загрозу зникнення рибу.
Суматранський носоріг знаходиться на межі зникнення, збереглося лише шість життєздатних популяцій. Чисельність суматранських носорогів важко визначити через їхній одиночний спосіб життя, але, за оцінками, вона становить менше 275 особин. Її зниження обумовлене перш за все браконьєрським полюванням на роги, популярні в китайській народній медицині. Збереження суматранських носорогів у неволі не дає позитивного результату.
Яванський носоріг - украй рідкісна тварина; його чисельність становить не більше 60 особин, що ставить під сумнів подальше існування цього виду. Спроби тримати яванського носорога в зоопарках закінчилися безуспішно. Зменшення чисельності носорогів прямо пов'язане з браконьєрством, яке, у першу чергу, має на меті збут рогів, які високо цінуються в традиційній китайській медицині. Руйнування довкілля, особливо в результаті воєн у В'єтнамі в другій половині 20 століття, також зробило надзвичайно негативний вплив на поголів'я яванських носорогів. Він може зникнути вже в найближчі роки.
Калімантанський орангутанг знаходиться на межі зникнення через вирубку лісів і браконьєрів, часто вбивають дорослих особин і забирають дитинчат, які добре продаються на чорному ринку.
Чисельність західних річкових горил скоротилася до 300 через геморагічну лихоманку Ебола. Браконьєрство, комерційні лісозаготівлі і громадянські війни в країнах, у яких мешкають горили, залишаються загрозами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus