USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Золота сніжинка на лезі: таємниця луцького меча. Фото

14 Травня 2022 16:00
Два унікальні клинки, які знайшли у нашому місті, пов’язують із з’їздом європейських монархів.

На них звертають увагу здебільшого любителі зброї. Два почорнілі мечі прикрашають один із залів Волинського краєзнавчого музею. Один з них направду можна вважати унікальним. Інший – звичний меч Середньовіччя, але також по-своєму цікавий.
Перший знайшли восени 1934 року під час меліоративних робіт у руслі річки Глушець біля Братського мосту. Довжина меча – 136 см. До половини леза йде діл. А найголовніше – з обох боків на клинкові є шестираменна зірка, інкрустована золотом!
Одразу зізнаюся, що коли вперше глянув на артефакт, то ту зірку не помітив. Бо століття забрали блиск. Лише знаючи, що зірка розташована за 18 см від руків’я, і то тільки під певним кутом, можна помітити, що на лезі справді є знак. Хоча мені він більше нагадує сніжинку. Але то вже суто авторська інтерпретація.

Читати ще: 5 найкрутіших скарбів Волинського краєзнавчого музею. Фото

Беру до рук меча. Вага та довге лезо одразу дають знати: орудувати таким могли лише треновані воїни. Меч, до речі, доволі непогано зберігся.
Відомий волинський археолог міжвоєнного періоду Ян Фіцке, беручи до уваги довжину клинка, його гостре закінчення, відносив знахідку до початку XV століття і вважав, що меч схожий на зброю хрестоносців. Дослідник припускав, що, найімовірніше, артефакт можна пов’язати з найгучнішою політичною подією тих часів – з’їздом європейських монархів у Луцьку. Адже тоді у місто прибули лицарі з усієї Європи. Окрім королів, великих князів та герцогів з багатьох країн, до Луцька тоді приїхали й магістр Лівонського ордену Ціссе фон дем Рутенберг та командор Тевтонського ордену Гердхард фон Балгі зі своїми лицарями. Звісно, ми вже ніколи не дізнаємося, як розвивалися події, але, ймовірно, хтось із хрестоносців якимось чином втратив меча. Оскільки той потрапив у мул, то був законсервований і добре зберігся.
Другий знайшли навесні 1937 року під час копання нового русла річки Стир на луках на півдні міста. Його довжина – 116 см. Навершя шестикутне з двома пласкими гулями. Кінці гарди вигнуті у вигляді латинської літери S і мають поздовжні лінії. Цей меч вже значно більше поіржавів, аніж попередній. Та й жодних знаків, нанесених золотом, на ньому немає.
Обидві знахідки щасливо пережили Другу світову війну, не зникли під час німецької окупації і є окрасою колекції ВКМ. Нині через війну вони недоступні для огляду відвідувачів, але щойно експозицію буде відновлено, знову займуть своє місце.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus