USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

5 найкрутіших скарбів Волинського краєзнавчого музею. Фото

1 Січня 2022 20:38
Не всі відвідувачі знають, що у Волинському краєзнавчому музеї зберігаються справжні цінності.

Про найцікавіші скарби музею ексклюзивно для Інформаційного агенства Волинські Новини розповів завідувач науково-експозиційного відділу давньої, середньовічної та нової історії Волині Тарас Верба.
1. Олицький скарб.

На першому місці скарб, який знайшли у наш час, – у 2016 році. Тоді під час досліджень підвалів Свято-Троїцького костелу в селищі Олика Луцького району волинські музейники знайшли два натрунні портрети: власника маєтків на Волині, фундатора костелу в Олиці та автора «Мемуарів» за 1632–1656 роки Станіслава-Альбрехта Радзивіла і його дружини Христини-Ганни Любомирської та ще кілька дрібніших речей зі срібла.
Без перебільшення, це унікальні речі. Адже це не просто давні вироби, а точно датовані та ще й не позбавлені художньої цінності. Їхня вага становить відповідно 1,5 та 1 кг високопробного срібла. Про вартість музейники і говорити не хочуть, але від себе додамо, що якби подібні витвори опинилися на аукціоні, то їхню вартість вимірювали б сотнями тисяч євро. Цінності додає те, що вони знайдені там, де перебували з самого початку – в підвалі костелу. Зображення князя Радзивіла реалістичне і має схожість з прижиттєвим портретом. А ось його дружина зображена доволі спрощено.
Тарас Верба розповів обставини віднайдення скарбу
Тарас Верба розповів обставини віднайдення скарбу
Портрети вже побували на багатьох виставках в Україні та у Литві (Вільнюс), а волиняни можуть запросто їх побачити, завітавши у ВКМ.

Читати ще: У Маневичах відкрили музей для унікального човна ХIII століття

2. Городищенський скарб

Його знайшли студенти у 1983 році під керівництвом доктора історичних наук Михайла Кучинка на городищі Вал у селі Городище-ІІ нині Луцького району. П’ять шийних гривен (до гривенЬ це не має відношення), три браслети та 6 намистин датують XI століттям. Цю фантастичну знахідку в радянські часи оцінили у 1 мільйон рублів (середня зарплата в СРСР у 1985 році становила 200 рублів, автомобіль ВАЗ-21011 «Жигулі» – від 6,4 тисячі рублів). Але справа не у вартості.
Ольга Корецька наголосила на художній цінності давньоруських виробів
Ольга Корецька наголосила на художній цінності давньоруських виробів
Ювелірні прикраси виконані у кількох техніках: кування, лиття, зернь. Ви тільки уявіть: на одній намистині величиною з плід аличі напаяно близько 300 зернинок розміром 1 мм у діаметрі.
Тарас Верба відзначає, що це автентичні слов’янські вироби. Разом з тим є й візантійські впливи (зокрема, техніка зерні). Головна зберігачка фондів ВКМ Ольга Корецька звернула увагу на складне плетіння шийної прикраси та наголосила на філігранній оздобі кулі-намистини.

3. Качинський скарб

Подібних скарбів в Україні виявлено менше десяти. Науковці пов’язують його з племенем готів і датують V століттям. Його знайшли у 1961 році під час копання силосних ям. У ліпному глиняному горщику зберігалися дві фібули (середньовічні застібки), сережки, фрагменти кінської збруї, декоративні накладки, злиток срібла, поясна пряжка та бурштинова намистина (доволі велика). Остання свідчить, що готи були посередниками в торгівлі «сонячним каменем» між балтійськими племенами та Римською імперією.
– Велика поясна щиткова пряжка з позолотою – аналог розкішних виробів, які були популярні серед варварської знаті Європи у V столітті. Такі вироби виготовляли у Римській імперії. Аналоги предметів кінського обладунку відомі з багатьох могил на території Румунії, Угорщини та Польщі, – розповідає Тарас Верба.

Читати ще: Аристократка з Волині, яка стала святою. Фото, відео

4. Полонківський скарб

Скарб празьких грошів знайшла експедиція під керівництвом Олексія Златогорського у селі Полонка Луцького району. 29 монет XIV ст містилися між дерев’яними конструкціями житла разом з уламками горщиків. Празькі гроші не дарма вважають своєрідними доларами XIV-XV ст. У Чехії були великі поклади срібла і держава монополізувала право на будь-які вироби з цього металу, не лише монети. Срібло було якісне і тому дуже поширилося Європою.
Дослідники вважають, що гроші міг хтось заховати під час так званої луцької війни 1431 року, коли війська польського короля Ягайла облягли місто, де оборонялися прихильники князя Свидригайла.
5. Рованцівський скарб

Під час рятівних розкопок у селі Рованці на високому пагорбі було знайдено поховання воїна. Біля нього лежали рештки коня та сагайдак для лука, покритий срібними позолоченими накладками. На шиї воїн носив три срібні арабські дирхеми у якості прикрас.
– Це поховання середньовічного угорського воїна Х ст, – каже музейник. – Це з’ясували на підставі аналізу знахідок (для цього зверталися до колег з Сирії, Угорщини та Болгарії) та аналізу ДНК.
У воїна була травма черепа. Поруч знайшли два горщики. Один слов’янського типу, а інший з вузьким горлом – типовий для кочівників. Разом з колегами Тарас Верба проаналізував знахідку і з’ясувалося, що сагайдак з Рованців єдиний такого типу за межами Карпатської котловини.

Ще раз нагадуємо: усі вищеописані скарби є у Волинському краєзнавчому музеї і усі (окрім Городищенського, який зберігають у сховищі) можна побачити на власні очі.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Прижиттєвий портрет Радзивіла допоміг зрозуміти, хто зображений на пластині
Прижиттєвий портрет Радзивіла допоміг зрозуміти, хто зображений на пластині
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
олег Показати IP 2 Січня 2022 11:08
а чому городищенський ховають, може вже не все є а щось подарували якомусь чиновнику
совок Показати IP 2 Січня 2022 12:13
Какие раньше музеи во Львове были! Сегодня от музейных фондов остался пшик. Оригиналы или украдены или заменены копиями. Только по Подгорецкому замку и львовской галерее по уголовному делу не хватает около 600 экспонатов. И таких дел уйма плывет на тормозах. Раскрадено и вывезено в благополучную европу, сша, канаду. Ющенко самолетами вывозил к своей Катрин. И это со временем вывезут и радзивилам подарят - это же их)
1 до совок Показати IP 2 Січня 2022 19:34
Купа українських артефактів була вкрадена і вивезена в Москву. Совок-совком

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus