USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Золото, яке Польща повернула з Англії, у 1939 везли до Лондона через Луцьк

26 Листопада 2019 15:26
Польське золото, яке повернули з Англії додому, у 1939 році вивозили до Лондона через Волинь.

Як повідомлялося, днями Національний банк Польщі оголосив про завершення таємної операції з перевезення до країни 100 т золота. Його зберігатимуть у сховищах центрального банку, пише Монітор інфо.

В операції перевезення польського золота було задіяно кілька тисяч осіб, переважно працівників банківських служб і служб безпеки. Золоті злитки увесь листопад перевозили до Польщі літаками.

У суворій таємниці літаки із золотим вантажем, вартістю понад 18 млрд злотих, приземлялися на летовищах у Варшаві та Познані.

Потім блакитні вантажні автомобілі в ескорті кількадесяти спецпризначенців розвозили золото по сховищах у Польщі.

Золото в 1939 р. вивезли з Польщі

Одразу перед початком Другої світової війни Польський банк почав евакуацію національних золотих запасів, спочатку до відділень у Седльце, Бересті, Замості та Любліні.

Одразу після нападу німців на Польщу два полковники, Адам Коц та Ігнаци Матушевський, розпочали найнебезпечнішу частину операції. Спочатку вони переправили золото до Луцька на Волині. У золотий конвой увійшли 30 автомобілів. Потім золото вивезли до Румунії, звідки кораблем доправили до Туреччини. Із Туреччини золото переправили потягом до Сирії, із Сирії – до Бейруту в Лівані.

Потім золото попливло до французького Тулону, щоби, після того, як Німеччина напала на Францію, врешті-решт потрапити до Англії.

Золоті резерви центрального банку

Директор Національного банку Польщі Адам Гляпінський розповів, що центральний банк залишив у Англії частину золота, щоби «здійснювати поточні розрахунки». НБП у липні інформував, що у 2018–2019 рр. його золоті резерви зросли на 125,7 т – до 228,6 т.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дух Полуботка Показати IP 26 Листопада 2019 21:14
І Україна може своє золото забрати з процентами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus