USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Зробимо Луцьк інклюзивним: стартує новий проєкт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

3 Липня 2020 19:31
26 червня розпочалася реалізація проєкту «Створення інклюзивного ХАБу» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за підтримки Українського культурного фонду.

Інклюзивний ХАБ створюється з метою впровадження успішних інклюзивних практик (зарубіжних та українських) в освітньо-мистецьке середовище та задля реалізації культурних прав осіб з інвалідністю, повідомили у пресслужбі Фонду.

"Спільна діяльність у мистецьких проєктах ХАБу, популяризація інклюзивного перформативного мистецтва сприятиме формуванню європейських цінностей громадянського суспільства та спростовуватиме стереотипні уявлення про осіб з інвалідністю.

Тематичні публікації в ЗМІ та соцмережах засвідчують: не дивлячись на ті позитивні зміни, які відбуваються щодо впровадження інклюзії в освітній процес, існує ще багато невирішених проблем. Особливо гострою є проблема підготовки компетентних кадрів (вихователів, асистентів педагогів, соціальних працівників, працівників закладів культури), які безпосередньо здійснюють освітньо-навчальну та позанавчальну діяльність дітей/молодих людей з інвалідністю.

Інклюзивний ХАБ продемонструє альтернативний підхід до залагодження проблеми соціалізації осіб з інвалідністю засобами мистецької діяльності та взаємодії.

Передбачається проведення серії тренінгів для молодих режисерів, керівників мистецьких студій, соціальних працівників з театрального мистецтва із залученням українських та зарубіжних спеціалістів з ефективних методик роботи інклюзивних театрів та театрів людей з інвалідністю.

Інша потенційна аудиторія проєкту – студенти. Студентів у навчальних закладах культури вчать професійним навичкам, але, на жаль, не вчать методиці роботи з людьми з інвалідністю. У межах нашого проєкту вони матимуть можливість ознайомитися із зарубіжним досвідом впровадження інклюзії через мистецькі проєкти та практикувати нові підходи у вивченні музики, руху, імпровізації, креативної педагогіки.

Оскільки партнером проєкту є Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, то ХАБ стане не тільки інклюзивним простором, а й майданчиком творчої співпраці викладачів і студентів СНУ", – йдеться в повідомленні.

Читати ще: У Луцьку з’явиться чотири унікальні мурали

1 і 2 липня відбувся перший тренінг «Плейбек-театр та театр імпровізації як інструмент соціальної та психолого-педагогічної реабілітації». Тематика тренінгу вибрана невипадково. Плейбек-театр (буквальний переклад – театр відтворення) є формою театру імпровізації, де глядачі розповідають особисті історії, а актори миттєво перетворюють їх у художніх формах. Такі практики мають соціальну складову і використовуються як інструмент соціалізації та розвитку творчих можливостей молоді з інвалідністю.
Тренерка Тамара Наук, плейбек-практик та актриса Київського плейбек-театру «Vne Vremeni», не тільки розповіла про структуру і функції плейбек-театру,а й навчила базових форм. Тренерка поділилася досвідом впровадження методики плейбек-театру в соціально-інтерактивному театрі Благодійного товариства допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Джерела» (м.Київ) та інклюзивній театральній студії «Далі Буде…».

Учасники тренінгу спробували розповісти і створити власні історії-перфоманси,які використовуватимуть як у навчанні, так і під час відпочинку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Наталія Показати IP 5 Липня 2020 23:13
Чи можна долучитись до проекту? Де можна віднайти інформацію про проведення тренінгів?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus