USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Зрозумів, що ціль – не військові об’єкти. Але наказ виконав», – полонений пілот РФ

11 Березня 2022 16:49
Російський пілот зізнався, що бомбив цивільні об’єкти некерованими бомбами за наказом командування. А про майбутній напад на Україну льотчикам повідомили ще в січні 2022 року.

Про це полонені російські військові льотчики повідомили під час пресконференції, яка відбулася 11 березня у офісі Інтерфакс-Україна.

Підполковник Максим Криштоп керував літаком, який був збитий над Харковом. Він повідомив, що усі вирішили взяти участь у пресконференції добровільно для того, аби зупинити війну.

З його слів, командування полку ще в січні 2022 року довело інформацію про участь частини в майбутніх бойових діях на території України. Потім почали підвозити боєприпаси. Пілоти почали виконувати польоти на малих висотах, тренувалися, як долати протиповітряну оборону. Офіційно це проводилось, як підготовка і участь в спільних російсько-білоруських навчаннях, але в них участі не брали, а продовжували підготовку.
Читати ще: Вищий пілотаж: як українські аси захищають українське небо від ворожих літаків

Пілот зізнався, що знав про наказ скидати бомби на цивільні об’єкти, та, незважаючи на це, наказ він виконав.

«Бойове розпорядження про нанесення ударів прийшло в частину 23 лютого. Далі командир полку поставив бойовий наказ про нанесення ударів по території України з 24 лютого. Перший свій бой політ здійснив 24 лютого на півдні Балаклеї. Ціль була знищена фугасними авіаційними бомбами масою 3 тонни. Другий – 3 березня. Аналогічне бойове завдання. Ціль – колона бронетехніки противника в районі Ізюма. Ціль також була уражена. Третій виліт відбувся 6 березня. Там було 4 тонни фугасних авіаційних бомб. Після отримання координат під час бою зрозумів, що ціль – не військові об’єкти противника, а житлові будинки мирного населення. Але наказ я виконав. Я розумію, що скоїв злочин. В будь-якому разі не виконувати наказ можливість є. Але я проявив слабкість і виконав цей наказ. Хочу докласти зусиль, щоб це припинилося і щоб винуватці відповіли за геноцид», – зазначив він.

Читати ще: «Був наказ стріляти по цивільних», – російський окупант зізнався у злочинних наказах

З його слів, він використовував авіаційні фугасні бомби вільного падіння масою 250 та 500 кг. Радіус ураження – 60 метрів. Він звернувся до співслужбовців та закликав не виконувати злочинні накази. Команди були виконувати накази лише з вільно падаючими бомбами, а не з прицільними.

«Вважаю, що цю війну ми вже програли», – резюмував він.

Також взяв слово майор Олексій Головенський, командир авіаційної ескадрильї, чиї батьки перебувають в Україні. Літак Головнеського був збитий під Миколаєвом.
З його слів, у лютому відбувалися військові навчання ВМФ РФ. А з 23 лютого особовому складу полка довели наказ верховного головнокомандувача РФ про початок операції вторгнення в Україну і її захоплення.

Читати ще: З початку війни армія окупанта втратила більше 50 літаків і понад 12 тис. солдатів

«Полк привели у вищий ступінь бойової готовності і я приступив до бойових вильотів. З 24 лютого по 5 березня я здійснив сім бойових вильотів. Задача – розвідка систем ППО, щоб їх знищити. Авіація Криму постійно забезпечувала підтримку з повітря сухопутних військ під час вторгнення на територію України. Моєму авіаційному полку також довели задачу про прикриття висадки бойового морського десанту. Наше керівництво постійно стверджувало, що Україна слабка, що ППО все старе, нічого не працює, літайте і нічого вам не буде. 5 березня я отримав черговий наказ про виконання бойового вильоту. Я вилетів з аеродрому Саки і направився у Миколаївську область, щоб виявити засоби ППО. Мене керівництво відправило на смерть. Судячи з того, як українські військові збивають літаки, про українське ППО нікого не повідомили», – пояснив пілот.

Він зізнався що на території України мешкають його родичі. Тут жили його дідусь і бабуся, певний час жив батько. Мати планувала виїхати в Краснодар з батьком, але де вони – він не знає. У його дружини є родичі в Харкові.

Читати ще: Кримський пілот бомбив в Україні власну матір

«Якби нас не збили, ми б продовжували виконувати бойові задачі, ми військові. Але рано чи пізно прийшло б до того, що я б відмовився виконувати накази, бо ці масштаби жахають щодня все більше. Це не тільки Харків, а й Маріуполь – де бомблять цивільних. Ми працювали по військовій техніці, живій силі, військових частинах. Але коли надходять накази бомбити цивільні об’єкти, мирних людей, то ми б перестали їх виконувати. Я, думаю, мої колеги це припинять. Я сподіваюсь, наше керівництво припинить руйнувати міста», – додав Головенко.

Щодо подальшої долі, то він повідомив, що в Україні їх попередили, що збираються судити, а потім, можливо, піддадуть міжнародному суду як військових злочинців.

Капітан Олексій Козлов здійснив 5 бойових вильотів з 24 лютого до 5 березня. Він так само здійснював вильоти з метою розвідки, підтримки й прикриття сухопутних військ. Третя задача, яку треба було виконати – висадка морського десанту, але його не висадили.
"Хочу звернутися до українського народу, я дуже шкодую, що такі військові як я піддають вас смертям, хаосу«, – каже він і запевняє, що розкаюється.

Зі слів льотчиків, вони самі попросили взяти участь у пресконференції. Для військових РФ – це унікальна можливість поспілкуватися з такою кількістю незалежних журналістів.

Також наказ Путіна про початок війни в Україні вони назвали злочинним. Проте додали, що російські військові наразі не мають інформації про те, що вони чинять в Україні.

Щодо ймовірності використання ядерної зброї, то пілоти вважають, що таке не відбудеться.

«Це настільки масова зброя, що уже не буде сенсу для того ж Путіна. А лякає кнопкою він постійно», – каже Головенський.

«Той, хто використає ядерну зброю, зробить катастрофу. Це зброя стримування і залякування», – вважає Козлов.

До слова, на думку пілотів, якщо НАТО закриє небо над Україною, конфлікт вдасться швидше завершити.

Читати ще: No-Fly Zone. У США та Польщі – велелюдні мітинги за закриття неба над Україною
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus