USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Звільнили голову Служби зовнішньої розвідки України

14 Березня 2019 17:44
Президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення голови Служби зовнішньої розвідки України Єгора Божка. Про це повідомляється на сайті глави держави.

Указ про звільнення Божка №73/2019 Порошенко підписав 13 березня.

«Звільнити Божка Єгора Валерійовича з посади голови Служби зовнішньої розвідки України», — йдеться в документі.

За джерелами theБабеля в оточенні президента, Божка можуть призначити заступником міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Божок був призначений головою СВР у вересні 2017 року. До того, з червня 2015 року він виконував обов'язки глави місії України при НАТО.

Зазначимо, нещодавно перший заступник Божка — Сергій Семочко опинився в центрі скандалу та під слідством.

Що сталося?

Журналісти програми «Бігус. Інфо» 2 жовтня оприлюднили розслідування, у якому стверджується, що родина Сергія Семочка, колишнього керівника економічної контррозвідки СБУ, а нині першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки, має нерухомість вартістю понад 200 млн грн, а дехто з родичів — громадянство Росії.

Журналісти з'ясували, що Семочко живе в елітному містечку в Козині, у будинку на 333 кв. м, який у лютому 2016 року придбала Тетяна Лисенко. Тетяна Лисенко і Сергій Семочко в 2013 році приватизували сусідні ділянки під Ялтою, де Сергій працював до анексії Криму. Брат Семочка Андрій був прописаний за адресою Тетяни Лисенко в Ялті. Крім двох дорослих дітей — Анастасії та Станіслава, у Тетяни Лисенко є неповнолітній син Ілля, який в Instagram спочатку фігурував як Семочко, а потім змінив прізвище на Лисенко.

16 жовтня СБУ повідомила, що на підставі цього розслідування розпочато кримінальне провадження за статтею «державна зрада» у відношенні Семочка.

Що говорив Семочко?

Семочко заперечував всі підозри і звинуватив журналістів у маніпуляціях. За словами Семочка, у його цивільної дружини Тетяни Лисенко справді був туристичний бізнес ув Криму, після анексії півострова Росією його продали, і це дозволило придбати нерухомість біля Києва. Семочко заявив, що ані в нього, ані у Лисенко немає російського громадянства. Він натякнув, що спецслужби Росії можуть підробити інформацію про громадянство, тим більше якщо людина раніше жила у Криму.

Що говорив Божок?

Наприкінці січня 2019 року Божок дав інтерв'ю виданню LB.ua у якому пояснив, чому Сергій Семочко не відсторонений від служби попри розслідування. Він розповів, що Сергій Божок — «реально міцний оперативник». «Він старанно працює, робить декілька таких речей, які дійсно корисні з точки зору національних інтересів. Я не можу сказати, що конкретно, бо тоді точно порушу закон. Зазначу лише, що завдяки моєму першому заступнику ми змогли нейтралізувати ряд дій РФ щодо легалізації окупованих територій», — сказав Божок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus