USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Звіт Романюка: гроші і плани. ВІДЕО

11 Лютого 2012 13:10
Дбати про прибирання, ремонт і посипання вулиць взимку, вирішити проблеми щодо безпритульних собак, занедбаних будівель, а також налагодити рух громадського транспорту просили лучани міського голову Миколу Романюка. Пропозиції й зауваження до мера мешканці озвучили після його звіту перед громадою, що відбувся в Палаці культури міста Луцька 11 лютого.

Звітував перед присутніми в залі Микола Романюк більш як годину. Він розповів про основні досягнення минулого року, а також розповів про невирішені питання з життя міста.

Вітер у бюджетній кишені

Зокрема міський голова зауважив, що 2011-го міська влада обійшлася без жодних кредитів і запозичень. Втім, фінансової ситуації це не поліпшило, адже, як зазначив посадовець, місту доводиться повертати борги попередніх років. Минулого року обсяг виплат становив 15,7 мільйона гривень. А вже у квітні 2012 банку «Форум» потрібно віддати 10 мільйонів гривень і ще відсотки.

Також, додав Романюк, до 1 квітня треба буде повернути 8,6 мільйона гривень середньострокової урядової позики, якої міська влада протягом 2009-2010 років позичила майже 57 мільйонів гривень.

«Загалом місто має ще 87 мільйонів гривень боргів попередніх років, які так чи інакше доведеться повертати», - резюмував градоначальник.

Однак, за словами Миколи Романюка, вдалося чимало зробити завдяки співпраці влади із соціально відповідальним бізнесом, благодійниками. Серед прикладів він назвав підприємство «СКФ Україна», Благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та інших.

Загалом його звіт охопив аналіз стану всіх сфер життєдіяльності обласного центру Волині, повний його текст можна знайти на офіційному сайті міськради.

Плани на майбутнє

Окремо Микола Романюк розповів про те, що місто, попри фінансові труднощі, не припинить розвиватися. Так, серед основних заходів, запланованих на цей рік - будівництво 27-ї школи та дитячого садка у 55-му мікрорайоні; розширення мережі дошкільних навчальних закладів; виготовлення проектної документації на будівництво житлового мікрорайону на вулицях Привокзальній і Стрілецькій (на 7-8 тисяч мешканців); будівництво сміттєсортувального цеху в селі Брище; відкриття Центру надання адміністративних послуг; будівництво спортивних майданчиків на території шкіл; розвиток туристичної інфраструктури; розробка комплексної схеми руху транспорту; розширення та благоустрій території кладовища в селі Гаразджа; продовження капітального, поточного ремонту і реконструкцій доріг міста та прибудинкових територій, освітлення вулиць, прибудинкових територій, шкіл та інших соціальних об’єктів; проведення комплексного благоустрою проспекту Волі, Привокзальної площі, а також продовження реконструкції проспекту Волі від вулиці Шопена до Київського майдану; продовження реконструкції Меморіального комплексу «Вічна слава»; розчищення русла річки Сапалаївка облаштування прибережної смуги річки; сприяння та популяризація створення ОСББ; створення єдиної диспетчеризації ліфтів міста; продовження робіт з оснащення житлових будинків приладами обліку води та теплової енергії; продовження робіт щодо зовнішнього освітлення вулиць, прибудинкових територій, та інші заходи.

«Негритянські» райони Луцька

Тим часом мешканців Луцька, принаймні тих, які прийшли послухати звіт мера, найбільше турбують питання комфортності проживання в місті, зокрема, благоустрій і належне прибирання. Так, один з мешканців запитав у Романюка, коли відремонтують частину зруйнованого вогнем будинку на вулиці Лесі Українки, 33. Чоловік зауважив, що навесні виповниться 10 років, як там трапилася пожежа, а ремонту досі не зроблено.

Міський голова відповів, що може лише частково впливати на цю ситуацію, адже приміщення у приватній власності, отже подбати про ремонт має власник. Водночас додав, що має інформацію про те, що цього року приміщення таки відремонтують. Романюк також наголосив, що в місті загалом приблизно 200 будинків, які псують вигляд, звідти треба відселити людей і думати про ремонти, знесення чи реконструкцію, однак, усе це - приватна власність.

Ще одне запитання до мера було від пенсіонера, якого також непокоїть вигляд будівель в Луцьку. Але в іншому аспекті. «Будинки - обгажені пшикалками, візьміть проспект Грушевського, це район - негритянський. Яка краса на проспекті Волі, а наші люди такі «виховані», що там недопалками все засмічено. На новому мосту написано, що палити заборонено, а молодь там спеціально стоїть і дивиться на вагони з пальним, а той міст скоро злетить в повітря, то ми маємо чекати трагедії? Затрат не треба, фінансів не треба, треба заходи втілювати...» - скаржиться чоловік.

Міський голова, тим часом, переконаний, що цю проблему можна вирішити винятково спільними зусиллями влади і громади.

«Мистецтво «графіті», по-моєму, воно називається. Але ж не тільки влада це бачить, але й батьки. Я давав завдання, щоб ловили і за кошти батьків замальовували. Але ми бачимо всі, хто малює, хто недопалки кидає тут тільки спільно разом ми можемо вирішити» - переконаний Романюк.

Водночас додає, що цього року влада планує відвести для графітчиків спеціальну стіну, де вони могли б малювати, не псуючи фасадів будинків.

Плюси і мінуси у «комуналці»

Станом не лише будинків, а й прибудинкових територій, занепокоєний мешканець 40-а кварталу Луцька. Перш ніж поцікавитися у міського голови, коли ж комунальники наведуть лад у дворах, чоловік наголосив, що звіт Романюка оцінює позитивно, а рідне місто любить і пишається ним.

«Дякую, що ви посприяли і заасфальтували дорогу на Конякіна, але справа і зліва, де ми живем – Камчатка, чи не Камчатка.... З таким благоустроєм нас в Європу не візьмуть. Як сніг розтане прошу приїхати в наш квартал» - наголосив лучанин.

Натомість міський голова зауважив, що спочатку в місті треба відремонтувати дороги, щоб з’явилася змога дістатися до прибудинкових територій, але на 2012 заплановано облаштувати декілька дворів, де вкрай погана ситуація.

На неналежну роботу комунальників щодо розчистки вулиць від снігу скаржився ще один лучанин. Романюк погодився з зауваженням чоловіка, однак лише частково.

Він зауважив, що проїжджі частини розчищають більш-менш нормально, а от «щодо тротуарів, то проблеми є і були, працівники мають завдання посипати і, якщо не посипають, получають за це».

Водночас мер закликав лучан, у разі, якщо вони побачили, що якийсь тротуар не посипаний піском чи сумішшю, звертатися у службу 15-80.

Луцький блокбастер


Цікавилися лучани також, чи заплановані на це рік роботи з розчистки парку культури і відпочинку імені Лесі Українки поблизу колишньої водної станції, а також луцьких річок Жидувки і Сапалаївки. Микола Романюк розповів, що парк розчищатимуть від зоокуточка у напрямку до Центрального ринку, але тополь на дамбі напевно ще не зноситимуть. Також планується втілити проект з розчистки річки Сапалаївка і благоустрою біля її берегів.

«Проект є на 1,2 мільйона гривень. Від Київського майдану до вулиці Шопена. Ми працюємо в напрямку, щоб залучити до цього приватний бізнес. Є один варіант розважальний – проект такий. Якщо вдасться, то зробимо» - зауважив міський голова.

Невирішеною досі, вважають лучани, проблему щодо безпритульних тварин у місті.

«Є таке гасло: «Місто для людей!». В Луцьку стільки бродячих псів: жінка скаржиться, що спідницю подерли. Не хочеться, щоб як в американському блокбастері містом керували собаки» - висловив своє занепокоєння один з присутніх у залі лучан.

Микола Романюк констатував, що проблема така дійсно є, бо, за його словами, минулого року, з травмами завданими безпритульними собаками до травмпункту міської клінічної лікарні звернулося близько 700 людей. Втім, присипляти тварин не можна, - зауважив мер і нагадав, що у Луцьку є притулок для собак на 450 тварин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
дідо Показати IP 11 Лютого 2012 14:53
У всіх школах є побори батьків, а вони збираються будувати нову школу та садок. Якшо вигнати пенсійний, держгірпромнагляд, відділ освіти, то місць у садках вистачить всім.
Лучанин Показати IP 11 Лютого 2012 16:49
Романюк - наш мер!
I win до Лучанин Показати IP 11 Лютого 2012 17:38
ваш ваш
Іван Козолуп до Лучанин Показати IP 11 Лютого 2012 19:22
І чьо? Працювати треба, а не кричати.
Романюку Показати IP 11 Лютого 2012 16:57
А Мамосючка мільйон з гаком і Зелінський два мільйони з гаком вкрадені - повернули ???? Платити за комуналку не будемо до тих пір, доки вони не повернуть вкрадені бюджетні кошти....
цікавий до Романюку Показати IP 11 Лютого 2012 22:57
Якщо можна- розкажіть трохи детальнішк. Я думаю всім буде цікаво куди йдуть наші гроші.
I win Показати IP 11 Лютого 2012 17:37
Ви вдумайтесь 700 чоловік за рік майже 2 щодня. Якими же мають бути цифри щоб до Романюка доїхало щоб втрутитися і змінити ситуацію. Не все так добре і в інших сферах але краще ніж в попердників. Чим займаються муніципальна поліція? проїдають бюджет і нічого не роблять - нехай ловлять графітчіків заставляють робити ремонт всього фасаду. Служба 15-80 така собі бутафорія. тричі переконувався сам. немає зворотнього звязку- неммає толку. туди позвонив -що в колодязь гукнув- а в ответ тишина. хватить проїдати гроші міста-ДАЙОШ ОПТИМІЗАЦІЮ
Лучанину Показати IP 11 Лютого 2012 20:46
Романюк-наш пивовар!
Бабо Показати IP 11 Лютого 2012 21:10
Це дуже добре , що побудують нову школу і садок, то діду не доведеться внуків везти через увесь Луцьк до пенсійного фонду. А через дорогу перевів - і в садочку. Побори батьків? Назвіть мені хоч одного вихователя який вимагав у вас що небудь. Самі ж для своіх дітей і купуєте: фарби, олівці, папір. Вихователям воно не потрібне.
kamil Показати IP 11 Лютого 2012 22:37
звичайно ж Романюк більше робить ніж говорить (як в протилежному випадку з Шибою), за що йому вдячний, але це відео просто "галімий" піар. на мою думку потрібно братись за фасади будинків - цум, місцевий "біг бен", промінь, і т.д. і т.п. Дайте також можливість будуватись інвесторам. Вже б давно побудували підземний перехід, нормальний торговий центр (а не ця пародія на нього з бичним китайський одягом). берем приклад хоча б з Рівного.
Здрасте Показати IP 11 Лютого 2012 23:39
Проїжджаючи повз колишнє буратіно і дивлячись на що прості люди будуть дивитись з вікон згадую бігморду мера таку людяну і порядну.
Петро Гнідавський Показати IP 12 Лютого 2012 06:17
Безумовно, в Романюка є багато досягнень - і борг міста удвічі скоротив, шляхи відремонтував. Визнаю - сподівався, але впевнений не був. Шана йому і повага. Непокоїть питання транспортного сполучення Гнідави і Кічкарівки. Прямого рейсу немає! Якійсь там "блукаючий" автобус з ЛПЗ обходить Гнідавську стороною, через Львівську. Тролейбусний 3-а був зручний, але ніби як нерентабельний... То запровадьте щось аналогічне, хоч би й "маршрутку". Дуже незручно до 3-ї поліклініки та госпиталю ІВВВ їхати.
Лучанин Показати IP 12 Лютого 2012 09:05
Якби за 20 років незалежності в Луцькі мери робили б щороку хоча б 20 % того, що зробив Романюк за рік - то ми не впізнавали б Луцьк.
Іван Козолуп до Лучанин Показати IP 12 Лютого 2012 11:25
То ти в нас провладний ср..колиз?
Іван Козолуп Показати IP 12 Лютого 2012 11:48
Відеоролик від Макарова - в кращих традиціях радянського ср..колиза. Дуже односторонньо висвітлено діяльність мера. Справжні професіонали завжди дають й інші точки зору і тримаються осторонь, щоб дати можливість глядачу робити висновки.
111 Показати IP 13 Лютого 2012 00:03
Ніби і не погано працює, але Буратіно йому ще аукнеться...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus