USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Звитяга-2015»: у волинських лісах сотні молодиків вчаться воювати

1 Травня 2015 17:52
«Партизани» у волинських лісах вчаться військового вишколу та змагаються, хто сильніший. Більше трьох сотень молодиків вивчають устрій та звичаї Української повстанської армії.

Ювілейна Всеукраїнська спортивно-патріотична гра «Звитяга-2015» відбувається впродовж 1-4 травня на теренах «колиски» УПА – у Цуманських лісах Волинської області.
Прес-секретар громадської організації «Національний альянс» Юлія Грищук розповідає, що на цю гру приїхали 350 учасників з різних куточків України, є й люди із зони АТО.

«Це десята «Звитяга». Ми змінили цього року керівників команд, бо вони вже багато літ змагаються один з одним, так вирішили «освіжити» гру. Вік учасників - від 15 років до 28. Ті, хто неповнолітні, приїхали сюди із письмовими дозволами від батьків. Їжу учасники взяли з дому - складають її у єдине місце і цим процесом вже займається кухар. Якщо ж закінчиться вода, то тут є водойми, де ми в бочки її наберемо. У кожній сотні є аптечки та медики, які можуть, при потребі, надати першу допомогу. Місце проведення гри ми змінюємо. «Звитяга» - це такий собі «лайт» варіант військового вишколу, тобто певні основи боротьби, роботи в команді, виживання в складних умовах. Окрім того, це - гарна можливість для учасників отримати нові знання, азартно позмагатися та відпочити», - розповідає Юлія.
Учасники діляться на три команди: цього разу це - «Шабля», «Чорна січ» та «Бешкетники-диверсанти». Усі групи облаштовують свій табір в лісі й мають на руці пов’язки різного кольору. «Шабля» та «Чорна січ» мають два прапори – чорний і червоний – кольори прапору Волинської області, за них команди і змагаються.

Впродовж чотирьох днів відбуваються «бої» у вигляді боротьби за захоплення стягу. Після кожного змагання команди отримують бали. Завдання «диверсантів» усім заважати й викрадати чужі прапори.

Кожен гравець має «три життя», тобто, коли у нього зірвали пов’язку – він вибуває з гри і повертається в табір, де отримує нову. Втім, у «диверсантів» - необмежена кількість «життів». Одним з вирішальних – буде останній «бій», де найбільше очок отримає команда, яка відбере чорного прапора у «диверсантів».

За цим процесом наглядають старші, аби ніхто не травмувався.

«У нас є ціла ієрархія таборів, де люди проходять військову підготовку від основ до стрибків з парашутом. «Звитяга» - це є перша сходинка. Такі табори - це наш проект, який ми успішно реалізовуємо. Зараз держава це не в змозі самостійно робити, особливо серед молоді, тому наша роль - їй допомагати», - наголошує співорганізатор, голова Волинської молодіжної громадської організації «Національний Альянс» Богдан Бальбуза.
Серед тих, хто долучився до «Звитяги-2015» є і уродженець Луганська Матвій Дихановський.

«Торік я вирішив поїхати на «Звитягу», бо зацікавився вихованням молоді. Я розумів, що ситуація у нас на сході буде погіршуватися, тому ця війна не стала для мене неочікуваною. Зараз я проживаю в Києві. Звісно, я скучив за рідною домівкою, за моїми вулицями, але я розумію - щоб отримати свою рідну Україну потім, то потрібно дечим пожертвувати зараз. «Звитяга» дає навики військової справи, споріднює українців з усіх областей та заряджає патріотизмом і натхненням діяти на благо нашої неньки!», - ділиться враженнями дев’ятнадцятирічний юнак.
Від учасників теренової гри вимагають спілкуватися українською мовою та виконувати накази проводу сотні. Окрім того, забороняється курити, вживати алкоголь.

Зауважимо, тих, хто вживає спиртне – одразу відправляють додому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus