USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Зима буває різною!»: яскрава виставка волинських художників у Галереї мистецтв

2 Лютого 2018 19:00
Традиційний Зимовий салон відкрився 1 лютого в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України. На вернісажі презентовано понад 80 творів наших сучасників – знаних волинських мистців, спілчан, вільних художників і початківців.

«Тут представлено твори 50 художників різних поколінь і шкіл, а також видів презентації мистецтва: від класичних до концептуальних. Це і графіка, живопис, акварель, батик, черпаний папір, ікона на склі, художня фотографія, дерев’яні композиції та багато інших. Приємно, що активну участь у салоні взяли студенти і випускники Інституту мистецтв», – розповів про учасників салону голова правління волинського осередку Національної спілки художників Володимир Марчук.
Відома волинська художниця, член спілки Світлана Костукевич поділилася своїми враженнями про виставку: «Приємно бачити, що волиняни цікавляться мистецтвом і приходять на виставки. Хочеться назвати декілька прізвищ, які мені зімпонували. Тетяна Ядчук-Богомазова цікаво організувала простір у залі своїми творами. Нещодавно вона брала участь на дуже вагомій виставці у Львові. Лілія Стельмах – це художниця, яка демонструє потужний вибух творчості і представили на виставці батики. Ще мені дуже подобається графіка Андрія Стельмаха. Твори Оксани Ядчук-Мачинської створили дуже гарний настрій на виставці. Роботи Тетяни Мялковської вражають мене своєю енергетикою. Олена Бурдаш представила серію у новій притишеній кольоровій гамі. Іштван Кус і Олег Дмитрук виставили цікаві інсталяції».

Художниця закликала глядача уникнути буквальності у сприйнятті творів цієї експозиції: тему кожної роботи створює не лише настрій певної пори роки, а й візуалізує дитячі спогади, накопичені переживання художника. Шанувальники творчості Світлани Костукевич побачили в інтер’єрі салону її диптих «Загадкові квіти», в якому вона у барвистій квітковій палітрі передала передчуття свята.
На думку знаної волинської мисткині Тетяни Мялковської, такі збірні виставки, попри певні закиди у доцільності їх проведення і складнощі формування експозиції, насправді показують «пророслі зерна» творчості у живому втіленні: «Мені особисто дуже подобається спостерігати за еволюцією кожного художника і за еволюцією часу і розвитку простору, перебування й усвідомлення певних речей. Я помітила з роками, що у картинах є частина, велика або мала, любові до самого себе і до всього, що твориться. Це є власна еволюція переживань і прийняття любові себе і світу».

Найсильніші враження вона отримала від роботи наймолодшої учасниці виставки Софії Левчинської «Коли весілля?» – щирої, щедрої на любов «картини, якою можна зцілитися».
«Зима буває різною»! Назва пейзажної акварелі волинської художниці Олени Журавель не лише відобразила мінливий настрій української зими, а й своєрідно висловила загальні враження про яскраву різножанрову експозицію Зимового салону. І знані волинські художники, і молоді мистці – кожен у своїй неповторній інтерпретації – висловилися на «зимово-різдвяну» тематику. Це малярські роботи «Зима на селі» Л.Литвина, «Морозний вечір на хуторі» В. Хом’яка, «Ніч перед Різдвом» М. Куценка, «Зимовий вальс» І.Дрозда, «Святвечір» З. Рубан-Головчук, «Янгол натхнення» І.Робак, серія фото «Зимова казка» К. Арутюнян та багато інших цікавих творів.
Молодий мистець Олег Дмитрук епатував публіку влучною сатиричною інсталяцією «Блюдо празднік #1» і «Блюдо празднік #2» на тему зимових свят з ідеологічно-гастрономічним підтекстом радянського періоду: «Єдиний політичний мотив запровадження Нового року в Радянському Союзі – витіснення Різдва. Утвердившись як «главный праздник», попри певні запозичення зі світських та релігійних різдвяних традицій, за повного банкрутства ідеології вилився в банальне обжирання перед телевізором. Типові страви стали не просто символом, а змістом свята».
Портрети й тематичні полотна, інсталяції та фотопроекти показали широкий діапазон мистецьких практик молодих перспективних волинян. Звернули на себе увагу філігранністю техніки й глибиною образотворення полотна Романа Петрука, Іштван Кус вкотре зацікавив концептуальним проектом «Пори року», Анна Попова – арт-проектом у техніці черпаного паперу «Червоне – то любов…». Увазі колег і глядачів свої роботи представили Наталія Мелесь, Олександр Юр’єв, Андрій Горбаль, Артур Столярук, Олена Звягінцева, Денис Мозговенко, Іванна Дацюк, Сергій Столярук та інші.
Волинські художники запропонували шанувальникам прекрасного дуже цікаві твори в багатій тематичній і емоційній палітрі, у несхожості самобутніх авторських технік і стилістичних реалізацій.

Численні гості події мали можливість висловити свої враження і неформально поспілкуватися із багатьма учасниками салону – відомими мистцями Петром Собком, Леонідом Хведчуком, Геннадієм і Олександром Юр’євими, Сергієм Корсаєм, Галиною Черниш, Романом Петруком та ін. Та варто завітати до галереї тоді, коли гамірна презентація завершилася, бо вдумливе споглядання творів мистецтва передбачає і певну зосередженість, і тишу.
Переглянути масштабну виставку волинських художників у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ можна ще протягом 3 тижнів за адресою: вул. Лесі Українки 24а.

Повний перелік учасників і робіт на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr18/zymovyy_salon_2018/

Фото події люб’язно надані Віктором Чухраєм, Олегом Бурлакою і Володимиром Дзюрбеєм

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Надія Показати IP 2 Лютого 2018 19:27
Гарна стаття. Захотілось відвідати виставку
Лучанка Показати IP 2 Лютого 2018 19:51
Скільки гарних художників у нашому місті
Сергій до Лучанка Показати IP 4 Лютого 2018 07:35
Ми свої таланти не цінимо, але час поставить на місце липових монатіків та їх піарщиків
Катерина Показати IP 2 Лютого 2018 20:06
Фото виставки дуже гарні, але варто сходити побачити твори вживу. Наші художники талановиті і мають, чим вразити глядачів. Молодці!
Шторм Показати IP 3 Лютого 2018 01:07
Класні є роботи. При нагоді сходжу подивлюся.
глядач до Шторм Показати IP 4 Лютого 2018 15:34
Виставка є своєрідним тестом на рівень інтелекту глядача
Анонім Показати IP 3 Лютого 2018 11:01
Побільше б таких імпрез. Булоб що писати на новинних сайтах, а то тільки про аварії, пожежі і всякі неприємності.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus