USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна, ЄС, РФ підписали зимовий «газовий пакет»

31 Жовтня 2014 08:46
Документи, що передбачають відновлення постачань російського газу Україні і забезпечення безперебійного транзиту до Європи взимку, підписали Україна, Росія і Єврокомісія. Про це інформує Європейська правда.

Зокрема, сторони підписали юридично зобов'язуючий тристоронній протокол, зафіксувавши домовленості щодо постачання в Україну російського газу протягом зимового сезону 2014-2015 років.

Підписи під документом поставили міністри енергетики РФ і України Олександр Новак і Юрій Продан і віце-президент Єврокомісії, відповідальний за енергетику, Гюнтер Еттінгер.

Крім того, "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали доповнення до контракту, зафіксувавши умови поставок російського газу в період до кінця березня.

Документ підписали глава "Газпрому" Олексій Міллер і глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Однак серед підписаних документів не було двостороннього протоколу між ЄК і Україною, що включає фінансові гарантії оплати російського газу.

Раніше російські переговорники заявляли, що весь газовий пакет буде підписаний тільки в тому випадку, якщо Україна і ЄК узгодять цей протокол.

"Насправді, мова йде про лист, який Єврокомісія направить Україні. Мова йде саме про певні фінансові гарантії, певних домовленостях ЕК та України", - сказав глава "Газпрому" Олексій Міллер журналістам, відповідаючи на питання, чому двосторонній протокол так і не був підписаний, - повідомляють РІА "Новости".

Представники ЄС привітали досягнення домовленостей щодо газу.

Зі слів президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, кращого способу для нього завершити своє перебування на цій посаді немає.

Він висловив сподівання, що всі сторони будуть повністю дотримуватися умов досягнутої угоди.

Як зазначив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, Україна готова негайно 1,4 млрд боргу і ще $1,65 млрд - до кінця року.

З його слів, Україна зможе до кінця березня отримувати російський газ за ціною 385 за 1 тис. кубометрів або нижче.

Необхідно зазначити, що навіть під час спільної прес-конференції у сторін були розбіжності щодо обсягу боргу. Міллер заявив, що Україна "визнала борг у $5,3 млрд". Возночас, у офіційних повідомленнях з української та європейської сторони зазначаеться лише борг у обсязі $3,1 млрд.

"Україна отримає допомогу ЄС і МВФ у цьому році. Також ЄС і МВФ розглядають нову програму допомоги Україні на 2015 рік. Все це дозволить їй сплатити всі її рахунки за газ", - сказав Еттінгер.

Міністр енергетики України Юрій Продан, зі свого боку, зазначив, що підпис Єврокомісії під "газовим пакетом" буде гарантією його виконання.

Нагадаємо, що черговий раунд тристоронніх газових переговорів розпочався 29 жовтня.

Переговори тривали близько 8 годин, за їхніми підсумками вдалося погодити два з трьох необхідних документів, в тому числі доповнення до контракту "Нафтогазу" та "Газпрому".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
см Показати IP 31 Жовтня 2014 09:25
А як же гасло- "Не купуй Роійське,не підтримуй агресора"?
Оксана до см до см Показати IP 31 Жовтня 2014 09:48
Звичайно давайте заморозимо новонароджених у пологових будинках, хворих у лікарнях, дітей у дитячих садочках ..., бо у когось з головою не все в ...
Анонім до Оксана до см Показати IP 31 Жовтня 2014 11:40
А чем подписанное соглашение отличается от того, о чем договорились еще в апреле месяце? Единственное, так это то, что не по принципу Яценюка: "Мы будем газ покупать, но цену на него определять будем мы"
опа Показати IP 31 Жовтня 2014 10:19
Романюк, воду гарячу давай!!!
Света Показати IP 31 Жовтня 2014 10:38
Ну и, Яценюк, как Юля орал, орал и подписал то ,что Россия сказала, 3, 1 миллиарда сейчас ,остальное после арбитражного суда в Стокгольме, предоплата ,цена 485 доллара со скидкой в виде таможенной пошлины 385. А таможенную пошлину Россия может ввести в любой момент, мы должны быть хорошими ребятами. И ЕС не помог не хотят, морозит попы. Базар есть базар, бери или ищи где дешевле.
Дончанин до Света Показати IP 31 Жовтня 2014 11:13
Света, ты сейчас малость не права. Ибо денежки как за долг так и за предоплату дает ЕС. Весь вопрос как Украина будет рассчитываться с ЕС за эти денежки? Надеюсь, что ты понимаешь, что ЕС не собирается их дарить.
Света Показати IP 31 Жовтня 2014 12:40
Как где, они же сказали, что Янукович много воровал, миллиардами .Вот сейчас воровать не будут и заживем.
Анонім Показати IP 31 Жовтня 2014 13:26
Красиво Росія зіграла. Показала Європі, з ким вона має діло. Аж у Меркель терпець увірвався. Якби Європа "мазу не потянула", сиділи б і далі без газу. Бо ЄС усвідомлює, що тепло у домівках своїх громадян теж може зникнути, як було у 2009 році. А тому дійсно, чим ми з ЄС будемо розраховуватись ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus