USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Аудит НАБУ: хто винен і що робити?

5 Квітня 2017 23:54
Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції призначив новий конкурс на посаду аудитора НАБУ, повідомляє видання Економічні відомості.

Раніше Верховна Рада декілька разів намагалася, але так і не змогла вибрати свого представника для проведення аудиту. Депутати з разу в раз не можуть добрати голосів для затвердження відповідної кандидатури. І це явно грає не на користь влади.

Коли антикорупційне бюро тільки запускалося, українське суспільство, очевидно, сподівалося на зовсім інший результат цього починання. Відомство було створено указом президента 16 квітня 2015 року - в той час, коли генеральним прокурором був Віктор Шокін. Безпосередньо до розслідувань НАБУ приступило в грудні 2015-го - відразу після запуску роботи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

На основі відкритого конкурсу призначили її керівника і укомплектували кадровий склад. Саме САП здійснює процесуальне керівництво діяльністю НАБУ, що дозволило цьому органу працювати повноцінно. Адже до створення САП співробітники НАБУ могли проводити лише аналітичну роботу.

У грудні 2016 року НАБУ представило громадськості результати своєї діяльності за рік. За цей період НАБУ передало до суду 44 виробництва, відшкодувавши шкоду державі більш ніж на 100 мільйонів гривень, у тому числі цінні папери, земельні ділянки, цілі будови і багато іншого. Також органу вдалося запобігти розкрадання на 568 мільярдів гривень. Але деяким критикам ці показники здалися недостатньо переконливими.

Багато це чи мало? Питання в іншому - щодо чого? Насправді, конкретних критеріїв оцінки НАБУ досі немає, і це не додає ясності ні для громадськості, яка хоче об'єктивно поглянути на роботу даного органу, ні для майбутніх членів комісії, які будуть проводити аудит відомства.

Ось що сьогодні заявив з цього приводу колишній генпрокурор Віктор Шокін: «Увага народних депутатів, громадськості та журналістів має бути зосереджена не тільки на кандидатів в аудитори, що, звичайно, дуже важливо, але і на принципах, за якими буде проводитися перевірка НАБУ. А головне - за якими конкретно критеріями буде зроблено висновок про роботу антикорупційного бюро. Якщо немає чітко визначених індикаторів оцінки, то весь цей аудит може звестися до суб'єктивізму, а це - перша передумова маніпулювання і тиску на незалежний слідчий орган. У такій ситуації є ризик, що НАБУ може стати заручником політичних баталій », - зазначив Шокін.

Сьогодні ж ситуація така, що з тих чи інших причин, НАБУ все частіше намагаються поставити в залежність від загальнополітичних розкладів. Незважаючи на хороші стартові умови і ефективний перший рік роботи, керівництво НАБУ і ГПУ ніяк не можуть знайти спільну мову. У грудні масла у вогонь підлила новина про те, що ГПУ закрило для НАБУ доступ до реєстру досудових розслідувань. Цей доступ, зі слів Артема Ситника, НАБУ давав ще Шокін. З боку ГПУ почали лунати заяви, що за професійним рівнем виконання роботи вони цілком можуть конкурувати з НАБУ.

При цьому очевидно інше - НАБУ і ГПУ при будь-якому керівництві повинні не конкурувати, а співпрацювати між собою. Час відкинути особисті і політичні амбіції і почати нарешті разом працювати на благо країни.

Тривалий скандал з призначенням аудиторів, протистояння ГПУ і НАБУ - все це метушня на тлі тих масштабних викликів, які зараз стоять перед Україною. І ця ситуація наочно демонструє ключову проблему правоохоронних органів - деградація і гостра нестача професіоналів. І на жаль, цінність українських професіоналів з кожним роком девальвується все сильніше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus