USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Чи потрібен луцькій владі впорядкований авторинок

23 Вересня 2014 19:00
Вулиця Єршова у Луцьку щотижня на кілька днів перетворюється на хаотичну парковку. Автомобільний ринок працює в місті у четвер та неділю. У дні його роботи, інформує міське управління ДАІ, в Луцьку зростає автомобільний потік і збільшується кількість ДТП. Тим часом, міськрада фактично ігнорує болюче питання, мовляв, проблема, яку можна було б вирішити, таки залишається. А тим часом, поки Державтоіспекція оформлює адмінпротоколи, мешканці міста ж побоюються, аби не сталося біди.

Історія земельної ділянки зі статусом ринку

Статус ринку земельній ділянці за адресою вулиця Єршова,6 наданий розпорядженням міського голови від 25 жовтня 2002 року, № 601-рр, інформують в управлінні розвитку підприємництва та реклами міської ради. Згідно з додатком, спершу там було три суб’єкти господарювання: ЗАТ «Автопарк», підприємці Варнавський В.В., та Добровольський Б.А. Однак, уже з 2004 року, розповідають в управлінні земельних ресурсів, землю орендувало лише ЗАТ «Авосервіс». Договір оренди землі діяв до 2014 року, та його достроково розірвали у 2013 році.

Як розповіла начальник відділу оренди землі управління земельних ресурсів міськради Анастасія Федосєєва, угоду скасували у зв’язку з продажем нерухомого майна. До розірвання договору ЗАТ «Автосервіс» мало сплачувати орендну плату в розмірі 6% від нормативної грошової оцінки, якщо цільове призначення не було змінене. Після продажу – власник нерухомості має сплачувати земельний податок у розмірі всього лише 1% від нормативної грошової оцінки.

Хто нині став власником майна за адресою Єршова,6 – таємниця за сімома печатками. Управління земресурсів цю інформацію не розголошує. У державній реєстраційній службі у наданні такої інформаційної довідки також відмовляють, посилаючись на статтю 28 Закону України Про державну реєстрацію речових прав. Згідно з цим законом, дані можуть отримати органи влади, місцевого самоврядування, правоохоронні органи, прокуратура.

Про те, чи сплачується земельний податок у податковій, теж кажуть, можуть відмовити, адже немає ні імені власника, ні назви підприємства. Тим паче, вони свято бережуть права приватного бізнесу. Тож, хто нині отримує плату за в’їзд на територію ринку останній рік - невідомо. А тим часом ринок функціонує.


В управлінні земресурсів переконують, що на саму ділянку досі немає правовстановлюючих документів, а власники майна на початку року зверталися, бо хотіли викупити землю. Однак досі не надали жодних документів ані на викуп, ані на оформлення оренди.

Варто згадати, що подібні історії з надто довгим оформленням правовстановлюючих документів на землі в Луцьку – непоодинокі. Міськрада, свого часу, прийняла рішення навіть про створення спеціальної комісії, яка мала б займатися такими недобросовісними орендарями і спонукати їх або оформити документи на оренду, або на викуп.

А сам бізнес нині ж, так би мовити, – у вільному плаванні, розповідають в управлінні розвитку підприємництва та реклами міської ради.

«Сьогодні дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, як такого, немає. Все відмінили, торгівля нині у вільному плаванні. Тільки оренда землі. Оренду землі мають і цього досить. Не так важливо, хто є власник, як те, що цій території надано статус ринку», - каже заступник начальника управління Наталія Рибай.

Власне, ситуація з ринками міста – теж неоднозначна. Особливо чимало уваги нині приділяється Завокзальному ринку, який обслуговує Облспоживспілка. Нагадаємо, в сесійній залі неодноразово розглядали питання про те, щоб створити комунальне підприємство, яке б брало плату з підприємців і відмовитися від Облспоживспілки. Нині одна справа з цього приводу розглядається в суді.

Та авторинок зі своєю заплутаною історією з невідомих причин залишається поза увагою міської ради. Прибуток, який міська рада могла б отримати, надходить до чиєїсь приватної кишені. І чи перепадає з цього якийсь мізер до міського бюджету? Тим часом, городяни потерпають від засилля автівок на вулиці Єршова та прилеглих вулицях. А ще в місті побоюються техногенної катастрофи.

Лучани скаржаться, куди тільки можуть: і в міську раду, і в облдержадміністрацію. Та з 2002 року фактично нічого не змінилося на краще. Швидше – навпаки.

Дивовижі паркування

Вулиця Єршова – доволі цікава з точки зору установ, які розташовані на ній та прилеглих вулицях. Головні з них – Волиньобленерго та Нафтобаза. Остання – потенційно небезпечний техногенний об’єкт. І те, що там щотижня збирається кількасотенна колона автомобілів, безпечнішою його не робить.

Начальник міського управління ДАІ Віктор Главічка розповідає, що свого часу державтоінспектори здійснювали спільні рейди з рятувальниками і щоразу виявляли порушення. Адже в разі будь-якого НП на місце події дістатися машині МНС або «швидкій» - у дні роботи авторинку практично неможливо. Що й казати про вантажівки.

Вся біда в тому, що відвідувачі авторинку не всі паркуються на території, яка визначена як авторинок, або на стоянці, виділеній міською владою. Колона розпочинається ледь не біля ТЦ «Глобус».
Паркуються водії будь-де: на узбіччях, тротуарах, посеред дороги, на острівках безпеки, на самому кільці.
На вулиці Гущанській, де приватний сектор, підприємливі городяни здають місця під своїми парканами охочим. Біля кожного обійстя – стовпчики з тросами.
Місця обабіч дороги водії займають ще напередодні в середу чи суботу. Щоб ніхто не припаркувався на зайнятому місці – кладуть предмети, наприклад, шини. Заборонні стрічки теж ні для кого не завада.
Трохи далі – вотчина комунального підприємства «АвтоПаркСервіс», яке укладає договори з водіями і резервує їм місця для паркування на території, яку їм дозволила обслуговувати міська рада.
Т
Там автівки розташовані у два ряди. Між ними – широкий проїзд, ним може проїхати і пожежна, і вантажна машина.


Та щойно ця територія закінчується – водії паркуються під знаками: хто як хоче і як уміє.
Далі – й розташований сам авторинок. Територія (земля, нагадаємо, - не орендована і не у власності) - огороджена. Туди пускають за окрему плату. І зазвичай, не дивлячись на те, що вулиця Єршова вщерть заповнена автомобілями, та на території самого авторинку – чимало порожніх місць. Відстань між автомобілями також подекуди є такою, де можна поставити ще одне авто.
Тим паче, значна частина території не заасфальтована, а вкрита щебенем. Тому власники автівок часто побоюються заїжджати туди, аби під час маневрів сусідів їхній товар не пошкодило каміння. Кажуть, їм залишається сподіватися, що до цього дійде господарська рука.
Що робить ДАІ?

У державтоінспекції Луцька кажуть, що проблему знають уже давно, але силами однієї ДАІ тут нічим зарадити не можна.

«Наші працівники не раз виписують адмінпротоколи за порушення правил дорожнього руху, але паперами цього не вирішиш», - каже Віктор Главічка.

Тим паче, водії вдаються до хитрощів: поставивши авто, виходять з нього і не зізнаються, що це вони порушили правила дорожнього руху. Вони можуть відійти на кілька метрів і все – державтоінспектори безсилі. Якщо в транспорті немає водія, то й притягнути до відповідальності вони його не можуть.
Перекривати вулиці – теж не вихід.

«Ми перекривали вулиці, але тоді водії паркувалися на прилеглих територіях. А все охопити ми не можемо, адже в нас всього 2-3 патрулі. Тим часом може статися ДТП, куди теж треба направити машину», - пояснює він.


До слова, автомобілі, водії яких припаркували з порушеннями правил дорожнього руху, і залишили «без нагляду», можна було б відвозити на штрафмайданчик евакуатором. Цими повноваженнями, згідно з пунктом 56 статті 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні наділені органи місцевого самоврядування. Однак міська рада таке питання не розглядає.
Свого часу противником евакуаторів виступив депутат міськради Євгеній Ткачук. Він і нині не змінив своєї думки.

«Є автомобілі, які взагалі не можна таким чином переміщувати, бо зіпсується електроніка. І хто тоді за це відповість. Крім того, поки працюватиме евакуатор, на тому місці виникне корок ледь не на 30 хвилин. Не виключений варіант, коли в якогось пенсіонера внаслідок пережитого потрясіння може схопити серце, як це було колись в Києві. Хто тоді за це відповідатиме?», - додає він.

Щоправда, ніхто не зобов’язує порушувати правила дорожнього руху власників наддорогих авто. Що ж до практики застосування евакуаторів, то вона доволі поширена в країнах Євросоюзу, де водіям набагато дорожче паркуватися з порушенням правил.
Щоправда, евакуатори теж не вирішать проблеми, каже Віктор Главічка, усіх же не евакуюєш.

Варіант вирішення проблеми

Одним з варіантів вирішення питання могла б стати упорядкована парковка на час роботи ринку, більша, ніж виділена міською радою КП «АвтоПаркСервіс».

До слова, саме це підприємство, рішенням міськради визначене оператором зі збору коштів за паркування автомобілів на час роботи ринку. Але території, яку визначила Луцькрада свого часу для паркування транспорту, нині вже - замало.
Розширення парковки дозволило комунальному підприємству заробляти більше, і територія була б приведена в порядок, переконує директор підприємства, депутат міськради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Тарас Бас.

«Щоразу після цих стихійних парковок дороги та узбіччя потопають у смітті, чого не скажеш про територію, за яку ми відповідаємо. Рішенням міської ради було визначено, що можна було б на час роботи ринку перекрити ліву сторону вулиці Єршова і облаштувати там парковку. Однак в попередній розмові обласне управління ДАІ попередило, що не погодить схему ОДР. Хоча це могло б вирішити питання стихійного паркування на вулиці Гущанській та на кільці», - каже він.
Власне, перекриття однієї сторони вулиці Єршова може не вирішити проблеми, каже очільник міського ДАІ Віктор Главічка. Він стверджує, що таким чином авторинок лише продовжиться.

Ще один варіант вирішення питання стихійної парковки під час роботи авторинку, запропонувало вже згадане КП «АвтоПаркСервіс» на розгляд сесії міськради, яке відбудеться уже цього тижня.

«Ми просили виділити земельну ділянку для паркування між вулицями Єршова та Карбишева, розробили проект. Однак уже під час засідання земельної комісії, це питання не було підтримане. Тому шансів на те, що його підтримає сесія – теж мало. Ми хочемо працювати, можемо працювати, але нам працювати не дають», - каже Тарас Бас.
Одним з тих депутатів, хто висловлювався проти цього рішення, був вже згаданий вище Євгеній Ткачук. В коментарі він пояснив, чому так проголосував і переконував колег не підтримувати рішення.

«Підприємство, яке мало б приносити до бюджету кошти, взагалі не платить у міську казну. Ще три роки тому міськрада розглядала питання виділення додаткових коштів для вирішення його фінансових проблем. То навіщо місту таке підприємство, яке місту не приносить користі, не виконує функцій, покладених на нього громадою? Якщо порахувати, що на території, яке обслуговує КП «АвтоПаркСервіс», розміщується до 400 автомобілів, то сума, яку воно заробляє в рік за дні роботи ринку, доволі значна – близько мільйона гривень. Однак місто не отримує коштів. Натомість тепер воно просить ще землю», - каже він.

Та в КП «АвтоПаркСервіс» такі кошти були б раді отримати. Та, обслуговуючи ділянку, яку йому виділила міська рада, вдається назбирати ледь половину суми. Якби ж підприємству виділили заплановані ділянку та ліву частину вулиці Єршова, - тоді б можна було очікувати таких надходжень. Адже нині в підприємстві – менше 300 договорів з власниками автотранспортних засобів, які можливо розмістити на відведеному місці .

Крім того, зі слів Євгенія Ткачука, в Луцьку з’явився інвестор, який готовий облаштувати у Луцьку всі визначені міськрадою місця, згідно з новим стандартами. Він каже, що цей підприємець ще за головування Антона Кривицького виграв тендер на обслуговування міських парковок, але його м’яко «попросили», створивши комунальне підприємство. Нині цей підприємець вже виграв кілька судових позовів і готовий інвестувати у парковки Луцька до 30 мільйонів гривень, сплачуючи щорічно до бюджету з кожного місця по 800 гривень.

Проте в Луцьку, як це не дивно, спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у Луцьку, не визначено. Є лише перелік пропозицій для місць платного паркування. Спеціально відведених місць для забезпечення паркування транспортних засобів в обласному центрі так і не визначили.

Відтак, за станом на 1 січня 2014 року ставка збору за кожен день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів становить 0,3654 гривні за 1 квадратний метр площі земельної ділянки для організації та впровадження такої діяльності. Сума збору в день за одне місце паркування розміром 13,25 квадратних метрів становить 4,84 гривні (11,5 квадратних метрів - 4,20 гривні), пояснюють у КП «АвтоПаркСервіс». Тож за умови облаштування комунальних парковок, місто змогло б отримати з кожного місця 1742,4 гривнів рік.

Перенести не можна залишити

Варіанти вирішення проблеми авторинку все ж не вичерпані. У ДАІ переконують, що треба подумати над перенесенням авторинку. Свого часу розглядалися й кілька пропозицій. Одна з них – цивільний аеропорт в селі Крупа. Це б дозволило винести авторинок за межі міста і зменшити потік автомобілів, який в обласному центрі зростає напередодні днів роботи автомобільного ринку.

До слова, за межу міста вже раз авторинок начебто й переносили. Уже й був підготовлений майданчик. З цим проектом пов’язують ім’я колишнього очільника Генпрокуратури України, втікача Віктора Пшонки. На думку інвесторів, це могло стати «золотою жилою», вже були вкладені чималі кошти. Однак питання все ж не «дотисли». Однією з причин провалу називають невдале розташування проекту – він був розміщений обабіч шляху на Гнідавський цукровий завод. Про цю «чудову» дорогу владці розмовляють щороку, щойно розпочинається сезон роботи заводу. Розбитий шлях аж ніяк не пішов на користь рекламі проекту авторинку. Ще одна причина того, що авторинок туди не перенесли – ймовірно, революційні події минулої осені.
Черговий варіант – оптовий ринок в районі ЛПЗ. Це питання пропонували міській владі не раз.

«Ми об’їздили все місто, передивилися чимало ділянок. Але єдиний варіант, куди можна перенести авторинок, - в район ЛПЗ. Там і місце дозволяє, і є вся необхідна інфраструктура, є туалети, тож за санітарією там слідкувати було б набагато простіше», - розповідає керівник КП «АвтоПаркСервіс» Тарас Бас і показує проект, який підготували, аби переконати міську владу.
Ділянка навіть розподілена на окремі сектори для різних типів автомобілів – мікроавтобуси мали б стояти з мікроавтобусами, легкові з легковими. Однак, черговий проект підприємства знову успішно ліг «під сукно», незважаючи на витрачені кошти. Спершу міський голова не хотів ворушити невдоволення автомобілістів напередодні виборів. Все залишилося на рівні усних домовленостей і далі нічого не змінилося.

Варто зауважити, що ділянка, на яку запропонувало перенести авторинок КП «АвтоПаркСервіс» розташована не лише в межах міста Луцька, а й Луцького району. Домовлятися з районом і ділитися прибутками міська влада не надто поспішає. Щоправда, про які саме прибутки йдеться – поки уявити складно, беручи до увагу історію самої земельної ділянки, відданої під авторинок на вулицю Єршова.

А тим часом в міській раді не припиняються розмови про те, щоб ліквідувати КП «АвтоПаркСервіс». Працівники розповідають, що перша спроба ліквідувати підприємство відбулася вже через два тижні після його створення. Щороку підприємство відвідують усі можливі перевіряючі: податківці, прокурори, ревізори. Не раз йому доводилося відстоювати свою правоту через суд, є не одна виграна справа.
«Нас щоразу грозяться закрити через збитковість, не дають заробляти, всі пропозиції залишаються без відповіді. До прикладу, ми пропонували сесії проект рішення, яким можна було б впорядкувати металеві гаражі в дворах багатоповерхових будинків. Окрім того, міськвиконкому пропонували проект рішення «Про організацію роботи мережі таксомоторних стоянок на території Луцька». Це дало б можливість збільшити додаткові надходження до міського бюджету за комунальні стоянки таксі в розмірі більше 160 тисяч гривень в рік. У нас на підприємстві працює 13 працівників, у кожного є сім’ї. Троє працівників – учасники АТО, один з них станом на сьогодні перебуває на лікуванні. Ще двоє чоловіків, які у нас працюють – вдівці, які самотужки доглядають малолітних діток», - каже Тарас Бас.

Чи буде результат

Поки депутати сперечаються, зацікавлені люди продумують подальші ходи – авторинок працює в старому режимі. Кілька днів на тиждень вулиця Єршова перетворюється на невпорядковану парковку. Поміж автівками подекуди не можуть проїхати ні «швидка», ні пожежна. Свого часу в тому лабіринті автомобілів заплуталась вантажівка. На що водії, припарковані з порушенням правил на вулиці Гущанській, зі щирою здивованістю запитували: «А чого він поїхав сюди, коли ринок працює?»

Власне, черговий раунд дискусії про долю авторинку і вулиці Єршова можна чекати на сесійне засідання, коли розглядатимуть питання, ініційоване «АвтоПаркСервісом». Знову зацікавлені будуть говорити про ліквідацію комунального підприємства і говоритимуть про необхідність впорядкування авторинку. Та не виключено, що все вкотре залишиться на рівні розмов. І не далі. Продовжиться, хіба, переписка – між невдоволеними мешканцями, рятувальниками, інспекторами ДАІ та міською владою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
автоРИНОК Показати IP 23 Вересня 2014 19:16
хай ДАІ там не трандить про збільшення ДТП.....вони бистро біжать палками махати автомобілям з червоними номерами!!!! ....в надії напхати кармани.... і це все що вони можуть робити в місті!!!!
Анонім до автоРИНОК Показати IP 23 Вересня 2014 23:40
Може, луцькій владі спочатку слід навести порядок в себе. Хоча б, викурити кнопеодавство.
))) до автоРИНОК Показати IP 24 Вересня 2014 09:56
Живу біля авторинку. Це правда. У нас влада тільки хоче ускладнити людям заробляти гроші. Думаєте легко пів ночі, як холодно, сидіти в машині, аби зайняти місце???
до авторинка Показати IP 23 Вересня 2014 21:15
ти будеш багато писати то будеш стояти на вул.Ківерцівській 34, з червоними номерами всо-ав
даі до до авторинка Показати IP 23 Вересня 2014 21:40
Багато не базікай, бо будеш на козі сидіти, умнік
111 до до авторинка Показати IP 23 Вересня 2014 21:41
ти про що? обкурився?
Лучанин Показати IP 23 Вересня 2014 21:39
авторинок на Лище на аредром
ввс Показати IP 23 Вересня 2014 22:34
нехай з маршрутками наведуть порядок. від них бардак по всьму місту в 100 разів більший ніж в четвер на авторинку. Для тих чиновників, кому дуже заважає авторинок можу нагадати, що гонщики на волині дають 80% бюджету. Не лізьте і не заважайте людям працювати. Патріоти срані.
Анонім до ввс Показати IP 23 Вересня 2014 23:21
Що дають гонщики???))) Оце то придурок...)))
ввс до Анонім Показати IP 25 Вересня 2014 13:15
коментар було видалено
Степ Показати IP 24 Вересня 2014 08:20
Не розумію того ринку Живу поряд але продавав всі свої авто через інтернет
))) до Степ Показати IP 24 Вересня 2014 09:53
Молодець, що продавав. А є люди, які на ринку продають і купують. Невже важко це зрозуміти?
До Баса Показати IP 24 Вересня 2014 08:44
Де гроші? Тема не розкрита! З кожного місця збирається з людей по 15-25 грн + за місця на траві. а це тисяч 5-10 кожного базару тільки білими. Порахуйте самі.
Бас до До Баса Показати IP 24 Вересня 2014 18:20
Приїзджайте до мене або відразу на ринок разом і порахуємо. Підприємство здійснює свою діяльність тільки на тих місцях де є відповідні рішення ради на підставі відповідних договорів з автолюбителями. Є ще додаткові місця де ми вимушено ставимо автомобілі на зеленій зоні де оплата здійснюється через касовий апарат. кількість таких місць коливається від 30 до 60 приблизно (в залежності четвер чи неділя) От і вся арифметика. Готовий надати всі підтверджуючі документи. А підрахунок : 5-10 тисяч кожного базару це та сама "мантра" яку завчили деякі депутати і повторюють вже роками як попугаї.
Карабас до Бас Показати IP 26 Вересня 2014 10:10
А навіщо вам новий участок? Там також треба буде заключати договори. Скільки зараз місць, скільки договорів? А скільки місць будуть на новому участку? Яку площу займають ваші теперцшні місця? Яку площу - новий участок? Ви на цих не можете хазяйнувати, то і натих не зможете!
питання Показати IP 24 Вересня 2014 13:25
потрібно ставити по іншом: Чи потрібна громаді міста така корупційна гідра за ширмою назви Луцька влада?Та за ними вже давно судові процеси плачуть! Бо все на що здатна та корупційна команда романюк і К це розпил бюджетних коштів і дерибан(особливо земельний)!А на проблеми міста цим заїзджим селюкам камсамолцям глибоко начхати! А чим занята Волинська самооборона майдану?Чи не прикормили їх романюківські пацюки часом?)))
Не по темі Показати IP 26 Вересня 2014 21:49
Я вже не піднімаю питання асфальту на Карбишева до об їзної (200 метрів). Невже так важко просто позамітати мітлою Єршова, Карбишева.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus