USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чим привабила луцьку заможну еліту авторка пам’ятника Кузьмі?

12 Жовтня 2015 12:00
Скульпторка Ірина Дацюк серед творчої еліти – нульова, – переконаний заступник начальника управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Ярослів Матвіїв.

Натомість, з його слів, луцька заможна еліта не розуміє важливості мистецтва, бо у неї не та ієрархія цінностей. Цим Ярослав Матвіїв і пояснює появу у місті нових, таких, що не відповідають професійному рівню, пам’ятників, - повідомляє «Громадське.Волинь».

«Вони вибирають менший шлях – думають: якщо замовлять в людини, яка вже зробила багато робіт, то виграють і матимуть дивіденди, скажімо, політичні, преференції перед виборами. У цьому випадку Ірина Дацюк серед творчої еліти – майже нульова. Тобто, її ніхто не сприймає як скульптора. По-перше, тому що вона освіти не має. А по-друге, вона завжди намагається заробити гроші… Але треба віддати їй належне – вона дуже активна. Своєю активністю і презентацією вміє завоювати собі симпатії,» – розповів посадовець.



Втім, і влада, і бізнес повинні орієнтуватися на мистецтво, а не ремісництво, переконаний Ярослав Матвіїв: «Сприйняття мистецтва – це Божий дар. Його не можна нав’язати владі і бізнесменам.

У Луцьку дуже слабка школа скульптури. Те, що каже Ірина Дацюк, що вона не зовсім причетна до поганого варіанту пам’ятника Кузьми, то вона лукавить. Бо такі роботи треба виносити на художню раду».

Нагадаємо, один з останніх пам’ятників авторства Ірини Дацюк, присвячений відомому співаку Кузьмі, уже викликав хвилю критики й обурення як у творчих колах, так і серед громадян. Після цього в інтерв’ю одному з волинських ЗМІ пані Дацюк «відхрестилася» від свого витвору й переклала провину за невідповідність образу на львівських майстрів. Вона також повідомила, що вже працює над новим пам’ятником Кузьмі.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: НЕВДАЛИЙ ПАМ’ЯТНИК КУЗЬМІ У ЛУЦЬКУ ЗАМІНЯТЬ НА ІНШИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Олесь Показати IP 12 Жовтня 2015 12:11
Ще один "Цінитель"! Дацюк- нульова. Згідний. А Матвіїв= взагалі- зі знаком мінус. Оті всі прибудови =добудови до Луцьких будинків- його "погодження". Страшний "мікс" стилів, форм, кольорів.... Як це погоджувалось? Спаскуджений весь центр Луцька! Стидоття! ГОЛОВНИЙ (?)-Художник.... Від слова "худо". Ото Романюк його вже типу "звільняв".... Недозвільнив... А понтів скільки! Я,Я, Я- фохівець, архітертор, автор.....ЧЛЕН спілки архітекторів Я!!! Зоряна хвороба чиновника....
Ти правий до Олесь Показати IP 12 Жовтня 2015 13:58
Олесь,краще і не скажеш.+200600!
лучанин Показати IP 12 Жовтня 2015 12:43
Може краще хай вона більшене працює на памятником Кузьмі..
Катя Показати IP 12 Жовтня 2015 14:20
Это что ещё за Михаил Боярский?))))) С кого она создавала свой "шедевр"? Перепутала что-то?...Ну да,плохому танцору сами знаете что мешает,ага...
567 Показати IP 12 Жовтня 2015 16:54
Матвеев- это человек, который за тридцать с лишним лет развалил художественный образ Луческа. Мелкий решала, под маской Художника. Сколько киосков он, бесплатно , конечно, пропихнул- погодив? Эти рынки безобразные- будки железные? А реклама! Банеры, бесплатно, конечно, на всех углах! О!!!! Наш древний несчастный город! Вредитель! А как Архитектор -никакой, без багажа работ, 20-30 халтур индивидуальных домов, (за тридцать лет),два- три сквера (и то давно) . Да в проэкте реконструкции Л Украинуи участвие принимал. Вместе с Баланом, Герасимюком, Приходько ( ныне покойным). Н сейчас декларирует автором только себя- родного!. Сейчас этот хапуга не у дел. Ведь теперь этот художник ночего не +погоджует+ ,не положено по закону. И деньго мимо касы. Жаль. А хочется, судя по спичу ТВ ......Наше управление проект не розглядало..( про Л. Украинки)...- И слава Богу! И не розглядайте! Бездари-(судя по тому, что вы нарозглядали и погодили!) Убили Город! Чиновники не должны диктовать творческим людям, даже есле мнят себя центром вселеннй. По дацюк- менеджер она класный. А вот как скульптор- мне больно смотреть на памятник Борису Петровичу, она ему после смерти ноги обрезала. Ужас! Про Кузьму: Памятник стоит, (должен , в идеале), 100-200 лет. И похож- не похож- актуально только для сейчас короткоживущих. Вот композиция, "дух"-это да. Но и этого нет, Достойная падруга главному художнику современности!
перехожий Показати IP 12 Жовтня 2015 21:26
Не позортеся люди. Дацюк взагалі за освітою не скульптор а керамік. Не вона винна, а уся безмозгла некомпетентна система і безвладдя в Україні. Зміна одного чиновника нічого не змінить, подивіться хто лізе до влади і хто з них в чому компетентний, а вони завтра будуть керувати на усіх рівнях......
1125 Показати IP 12 Жовтня 2015 22:06
бідна, невинна авторка!!! займайся горщиками, якщо кераміст, або вчись!!! а місток через сапалаївку теж її творіння? ніхто ще не гулькнув крізь його кручені дірки? може просто ДУЖЖЖЕ любить ГРОШИКИ? є гарний СКУЛЬПТОР микола кумановський! геній ж бо мовчить, а бездарь - голосно кричить!
лучанка Показати IP 13 Жовтня 2015 08:35
а хіба головний художник міста не дає дозвіл на встановлення таких "пам'ятників"? сам його дав, отримавши винагороду, а тепер "вмиває руки"?
Свідомий Показати IP 13 Жовтня 2015 10:28
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus