USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

ДП «Волиньторф» не проти стати комунальним

31 Липня 2015 17:07
Директор ДП «Волиньторф» вважає, що якщо підприємство приносить прибуток і є перспектива роботи в тому ж руслі, то воно має лишатись у власності держави. Проте й на перспективу переведення підприємства у комунальну власність реагує позитивно. Каже, що це допомогло би «легше вирішувати важливі питання».

Про це йшлося під час засідання інтерактивного прес-клубу на тему: «Залежність від російського газу допоможуть подолати місцеві види палива».

Нині ДП «Волиньторф» вилучають із списку підприємств, які не підлягають приватизації. Проте, невідомо, наскільки доцільно віддати його у іншу форму власності і які є виходи із ситуації. Натомість, не всі обранці волинської громади бачать позитив в такому рішенні. Зокрема, депутат облради Сергій Слабенко вніс на розгляд проект рішення щодо підтримання звернення до Верховної Ради та Президента України про зняття «Волиньторфу» з категорії підприємств, які не підлягають приватизації.

Директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик стверджує, що з 34 заводів торф’яної галузі в Україні залишилося діючими лише три – два з яких функціонують у Маневицькому районі. Тому збереження галузі є питанням національного пріоритету, адже по калорійності дві тонни торфобрикету дорівнюють тисячі кубів газу. Ціна тонни торфу становить 650 гривень, рентабельність – 6%.

Свою продукцію в області «Волиньторф» може реалізувати тільки на 50%, тому підприємство продає торф не лише в інші регіони, але й за кордон. Зокрема, 2 тисячі тонн в місяць віддають на експорт, при чому є перспектива збільшити цю кількість. Зі слів Івана Киричика, закордонні компанії залюбки купують волинський торф, адже в ньому низький рівень шкідливої сірки - 0,04% - 0,06%.

Іван Киричик вважає - якщо підприємство приносить прибуток і є перспектива роботи в тому ж руслі, то воно має лишатись у власності держави. Мовляв, це і гарантія сплати податків, і соціальний пакет.
Зі слів очільника підприємства, «Волиньторф» непогано дає собі разу тільки з тієї причини, що йому вдалося збільшити інтенсивність видобутку. Проте, за останні роки спромоглися відвести під видобуток лише 10% необхідних земель. Решта так і залишається незачепленими через проблеми законодавчого характеру. Адже торф’яники відносяться до особливо цінних земель. Киричик переконує, якщо не змінити цієї ситуації і не отримати дозвіл на нові площі, то підприємство помре вже за 2 роки.

Читати ще: Губернатор не дає землі для видобутку торфу через бурштин

На перспективу переведення підприємства з державної власності у власність територіальних громад (тобто, комунальну) директор «Волиньторфу» реагує позитивно. Проте зауважує, що нині немає такого законодавчого механізму.

«В цьому випадку місце влада мала б можливість регулювати видобуток і реалізацію. А враховуючи майбутню децентралізацію влади, важливі питання, в тому числі земельні, вирішувались би простіше», - каже Іван Киричик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
галузія Показати IP 31 Липня 2015 17:46
а шо вже всі грошенята вивели, а тепер в комуну, тобто до комунальної власності. а як там спєци з континіума, які ехвективно управляли цим підприємством і торгували цінними паперами, щось не чути їх...
колектив Показати IP 31 Липня 2015 22:40
єремєєв тіпа із стусом мозгів, гунчик тіпа втік у відпустку, цікаво , а що втне линюк=проффесор. Великий сумнів, що вони прогнуть цей колектив. Аби не наклали в штани...А головою в стінку необхідно обох, якщо президент не зробить вірного кроку в кадровій політиці волині, то тут , скоріш за все чекає сценарій ужгорода...
місцевий Показати IP 1 Серпня 2015 12:24
Ганьба Гунчика. Спочатку піарився на підприємстві, пропонував директору йти від БПП до Верховної ради, а потім взяв меду від коневода і зливає з Линдюком підприємство. Горіти Вам в пеклі, але перед тим ще буде людський суд.
місцевий до місцевий Показати IP 1 Серпня 2015 12:27
Мзду

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus