USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Екологія Волині потребує півмільярда, а профінансували вп’ятеро менше

17 Липня 2015 16:43
Екологія – напрямок роботи, який щороку декларується владою, але на фоні загального безгрошів’я щоразу поступається іншим проблемам. Адже дірки в асфальті більш помітні, аніж дірки в озоновому шарі. Проте для тих, хто міркує про довготермінові перспективи, екологічні проблеми мають пріоритетніше значення.

Амбіції, плани і реальність

На Волині 5 років тому депутати прийняли доволі амбітну програму «Екологія 2011 - 2015 та прогноз до 2020 року». Заступник начальника управління екології облдержадміністрації Вікторія Тимощук розповідає, що у цю програму включили всі заходи, які потребує Волинь для покращення екологічної ситуації в області. Але це не означає, що всі їх зможуть виконати. Це, так би мовити, плани. А вони направду – амбітні. Адже всі роботи, які треба було виконати в області за підсумками 2010 року потребували півмільярда гривень.

Програма – це плани, які було б бажано виконати. Але розпорядники коштів, плануючи свою роботу на рік, обирали ті заходи, які могли профінансувати. От і вийшло, що в програмі записані всі заходи, які треба зробити в області, але фактично, враховуючи спроможність бюджетів різних рівнів, розпорядники коштів запланували робіт на суму всього лиш 126 мільйонів. Та й ті за 4,5 роки (2011 – перша половина 2015 року) профінансовані не повною мірою.

Натомість в облдержадміністрації, своєю чергою, анонсують підготовку до програми «Волинь-екологія 2020», в рамках реалізації стратегії «Волинь 2020».

Екологія в цифрах

Та поки в облдержадміністрації готуються, екологи ратують на недостатнє п’ятирічне фінансування діючої програми.

У документі, який діє ще до кінця 2015 року, поетапно розписані всі кроки на покращення стану екології Волині, всі необхідні заходи і фінансування.

Власне, цю програму затвердили для того, аби отримувати гроші з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, оскільки порядок фінансування природоохоронних заходів передбачає виділення коштів лише під регіональні програми.

А напланували в області чимало – за розрахунками 2010 року на Волині варто було б виконати природоохоронних заходів на суму 576 мільйонів гривень, з них 466 мільйонів – з держбюджету. Найбільша стаття – охорона і раціональне використання водних ресурсів. На такі заходи передбачили 314 мільйонів (з них 259 мільйонів державних грошей).

Ось лише мізерна частина амбітних планів: на 2015 рік запланували витратити 5 мільйонів гривень (4 мільйони з держбюджету і мільйон з місцевого) на будівництво каналізаційних споруд і каналізаційної мережі в селі Пульмо; 2,5 мільйона – на регулювання русла річки Цир в Любомлському районі; 8,5 мільона на будівництво дамб на Волині; за 1,3 мільйона гривень прагнули розпочати розчистку русла річки Західний Буг на прикордонних ділянках з Республікою Польща.

Та програма постійно недофінансовувалась: у 2011 році її змогли виконати всього лиш на 30%, у 2012 – на 47%, у 2013 – на 18%, у 2014 – на 21%, а в першій половині 2015 року – на 9%.

Власне, зважаючи на реальну спроможність місцевих бюджетів, розпорядники коштів обирали заходи, які вони могли профінансувати, але навіть ці більш «приземлені» плани не збулися. У 2011 році не вистачило 11% грошей, у 2012 – 7%, у 2012 – 16 %, у 2013 – 29%, а в першій половині 2015 року – 69%. Так, запланували робіт на 126 мільйонів, а профінансували на 91 мільйон гривень. А порівнюючи з цифрами, задекларованими в програмі, то суми, витрачені на екологію Волині – просто мізерні. Якщо порахувати відсотки, то з програми запанували виконати робіт на 27%, але виконали програму фактично всього лише на 19%.

Чому так

Основними причинами недовиконання Програми в управлінні екології називають недостатність фінансування. Через зміни в бюджетному законодавстві України щорічно зменшувалися фінансові ресурси обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища. Але є ще один аспект: виконання частини заходів проводиться не відповідно до програми.

Цьогоріч, згідно з повідомленням управління екології, розподілили вільні залишки коштів, які не були освоєні у 2014 році. А це майже 830 тисяч гривень. Цю суму вирішили використати на природоохоронні заходи в області у 2015 році. Але для цього треба внести зміни в обласний бюджет.

Тим часом на виконання природоохоронних заходів обласним бюджетом передбачені кошти зі штрафів за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності. Згідно з планом на 2015 рік це – 38,7 тисячі гривень.

В управлінні екології констатують: цілком очевидно, що ця сума не дозволить вплинути на покращення екологічної ситуації в області.

Відтак, екології області з такою турботою залишається лише самовідновлюватися. Щоправда і для цього потрібні певні умови: принаймні, аби люди не продовжували нищити екологію.

Тепер екологією займатимуться громади

А в області готуються до нової програми «Волинь-екологія 2020» . Ця програма, вочевидь, має бути не менш амбітною. Адже згідно з планами в програмі мають бути передбачені шляхи залучення коштів міжнародних фінансових організацій та інвесторів, щоб покращити стан екології в області. Крім того, передбачатимуть будівництво сміттєпереробних заводів і комбінатів, відновлення надр і озер. А це - немалі гроші.

Та ось наскільки ця програма буде реальнішою, аніж програма «Екологія 2011 - 2015 та прогноз до 2020 року» - залишається лише здогадуватися. Тим більше, Волинь чекає децентралізація і збереження навколишнього середовища стане прерогативою місцевих громад. Саме громади вирішуватимуть скільки коштів витрачати на екологію своєї території. Область зможе впливати лише на виконання державних програм та загальний розвиток регіону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
смітник Показати IP 17 Липня 2015 18:00
Посадити посадовців екології на заробітну плату від відсотків від штрафів - і все буде ок.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus