USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Холодної війни не буде: будуть санкції, що каменя на камені не лишиться?

5 Серпня 2014 13:31
Західні дипломати наполегливо уникають терміна «холодна війна», бо це «холодна війна - 2», і це означає, що пацієнт не піддається плановому лікуванню.

Оголошуючи разом з Європейським Союзом про нові санкції, президент США Барак Обама згадав, що «холодної війни не буде»: «Це не нова «холодна війна». Це специфічне питання, пов'язане з необхідністю розуміння з боку Росії того, що український народ має право сам вибирати свою долю. Росія сьогодні ізолює себе від міжнародного співтовариства ... Такий вибір, який зробила Росія і президент Путін. Але є й інший вибір для Росії ... », - пишуть Факти.

Однак без «холодної війни» в тому чи іншому вигляді, судячи з усього, не обійтися. Принаймні, таке припущення можна зробити, виходячи з ... простого життєвого досвіду.

Згадайте ситуацію. Ось зібралися за столом люди як люди. Звичайні родичі або знайомі. Або добрі друзі. Або хоча б просто однодумці. Випили «з приводу» - один-два. А потім починається ... У самому простому і миролюбному випадку деяких відразу хилить поспати. Але деякі раптом раптово усвідомлюють свою значимість, і починають довгу розмову на тему: «Ти мене поважаєш?!». Ну, а особливо буйні не проти відразу затвердити свою значимість кулаком.

На жаль, поява шалених грошей «з нагоди» теж призводить до аналогічної потреби утвердження своєї значущості. Приблизно з такими ж наслідками. Зокрема - в міжнародній політиці. А очманілі гроші за теперішніх часів - хоч в особистих, хоч в державних руках - часто з'являються по одній і тій же причині: енергоносії.

Розбагатіла на газових запасах Туркменія. І оголосила свій абсолютний нейтралітет. Мовляв, нам всього вистачає - ви нас не чіпайте, і ми вас не чіпатимемо. Купуйте наш газ і йдіть собі з миром, залиште нам у нашій пустелі звичний спокій.

Розбагатіли на нафті Об'єднані Арабські Емірати. І в такій же жорсткій пустелі на узбережжі виник статусний півострів - «пальмова гілка». Чим не привід запитати у світової еліти - ти мене поважаєш?

Розбагатів на нафті і газі Катар. І вирішив провести в пустелі чемпіонат світу з футболу в 2022 році. Ніби як одним махом у всього світу запитати - ти мене поважаєш?

Але от розбагатів на нафті Ірак - і почав пояснювати сусідам, що вони насправді колишні його провінції, тільки чомусь забули про це. Приструнив (а як з'ясувалося потім на суді - і пристрелив) курдів. Влаштував десятирічну війну з Іраном. Потім захопив Кувейт і оголосив його своєю 19-ою провінцією (вам це нічого не нагадує?).

Знайшов у себе запаси нафти і газу Іран. І почав пояснювати, що Ізраїлю на території арабського світу ніколи не існувало, не існує і існувати не буде. Тобто пообіцяв перетворити його «в радіоактивний попіл» (прямо ісламська цитата з ужитку нинішнього російського проповідника «з українських геополітичних питань» Дмитра Кисельова).

І тут опанувала своїми нафтовими і газовими запасами Росія. І почалося відродження «російського світу». Та так, щоб каменя на камені не залишилося. Ех, розвернися душа, круши все на своєму шляху…

І що робити в разі подібного статусного сп'яніння? .. Без міжнародного витверезника тут ніяк не обійтися. А значить - «холодна війна» неминуча ...

Ось лише кілька висловлювань російських політологів з порівняно недавнього минулого. До початку процесу «вставання з колін». -

«100 років Російська імперія, а за нею і СРСР були вельми сильними державами. Що дозволяло їм лізти туди, куди не слід було. Це призвело в кінцевому рахунку до їх кризи і розпаду».
- «Замовляючи сьогодні новітню бойову техніку, влада говорить про захист країни. А насправді - це предмети колективного престижного споживання: щось на кшталт величезних годинників "Breguet" відразу на безліч зап'ясть. Але вже якщо подібні воєнізовані аксесуари "Breguet" висять на стіні, то рано чи пізно хтось захоче ними скористатися... »

Зрозуміло, що сусідам подібна поведінка не дуже сподобається. Потрібно з цим «Ти мене поважаєш?!» що-небудь робити. Але при цьому зовсім не віриться, що серед звичного достатку і респектабельності хтось вирішив вжити свій раптово виникнувший «статус» не за призначенням. Західні дипломати на сьогодні з вражаючою наполегливістю уникають терміну «холодна війна», бо це «холодна війна - 2», і це означає, що пацієнт не піддається плановому виліковуванню.

Майже схоже положення було перед Другою світовою війною, коли людські маси ще не забули жахів попередньої війни і тому з подивом вигукували: невже хто-небудь зважиться повторити подібне?! Та не може такого бути! Адже ми порядні люди! Виявляється, все можна повторити, та ще в збільшеному масштабі.

Цього «невже?» Україні вже не зрозуміти. Ми переступили свій поріг «холодної війни» з північним сусідом ще в попереднє десятиліття. Коли Збігнєв Бжезинський читав теоретичні лекції про «Європейську шахівницю», на якій «Україна - ключ до відновлення великодержавного статусу Росії». А наш міністр закордонних справ Костянтин Грищенко з жалем констатував, що «на нашу державу покладена невдячна місія порятунку чи то Європи від Росії, чи то Росії від неї самої» (авторська стаття «Поза межами шахівниці»). У цьому «порятунку когось від когось» ми сьогодні - на етапі самого що ні на є «гарячого» протистояння, а тому розмірені миролюбні «розмови про газ» нас вже не проймають. Бо, як казав Альберт Ейнштейн: «Я не знаю, якою зброєю вестиметься третя світова війна, але четверта - палицями і камінням».

Колишній президент Польщі Олександр Квасневський наше становище чітко розуміє: «Путін хоче захопити всю Україну!». Але далі з жалем констатує: «У багатьох країнах світу склалося переконання, що західний світ здебільшого є чемпіоном слова, але не залишається таким рішучим при реалізації декларацій. Зараз у нас немає іншого виходу, як це змінити».

Власне, і в момент початку попередньої «холодної війни» все той же фізик-філософ Альберт Ейнштейн з цього приводу говорив приблизно так само: «Досконалість засобів і непривабливість цілей - ось що характеризує нашу епоху»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
ре Показати IP 5 Серпня 2014 13:45
санкції проти Росії, а у нас життя усе гірше з кожним днем. гривня валиться, ціни ростуть, роботи не має, усюди хабарі.
мі до ре Показати IP 5 Серпня 2014 14:11
Не НИЙ, лежачи, а вставай і щось роби. Покращуй своє життя САМ в першу чергу, а не надійся на того дядька. Спитай себе: Що Я зробив для того, щоб мені жилося КРАЩЕ? Нити всі ВМІЮТЬ.
Ре до мі Показати IP 5 Серпня 2014 14:22
А ти що зробив? про покращення життя вже сьогодня ми вже чули від банди януковича! Покращити життя українцю можна тільки переїздом у Европу чи Росію
CoM до мі Показати IP 5 Серпня 2014 16:25
Тоді для чого ти платиш податки у цій державі?
Олег до мі Показати IP 5 Серпня 2014 17:58
Всі розумні поки при ділах, а втратиш роботу і вже не такий і розумний.
Дончанин до ре Показати IP 5 Серпня 2014 15:57
"санкції проти Росії," а Польша просит помощи у ЕвроСоюза для компенсации убытков, вызванных этими санкциями....
Дончанин Показати IP 5 Серпня 2014 16:19
А почему в этой статье не написано о том, что Обама признал, что последний пакет санкций, принятых США, дали нулевой эффект?
CoM Показати IP 5 Серпня 2014 16:24
Що за х..ню я щойно прочитав? Це писав маразматик?
Мар"яна Показати IP 5 Серпня 2014 16:48
Ні,це прочитав бовдур-недоучка.
OTAK OT до Мар"яна Показати IP 6 Серпня 2014 20:07
Та й ти за свій диплом платила
сірий вовк Показати IP 6 Серпня 2014 08:57
" будуть санкції, що каменя на камені не лишиться?" Буде дупа, бо бізнесові інтереси у діловому світі дорожчі, ніж якась Україна, яку і Росія І ЄС і США хочуть бачити в якості циганської республіки, куди спихатимуть всякий непотріб.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus