USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Книжковий пасаж» у Луцьку – незаконне будівництво

12 Серпня 2014 17:37
Власники «Книжкового пасажу», що розташований на вулиці Лесі Українки в обласному центрі, претендують на земельні ділянки в історичній частині міста. А депутати, зі свого боку, ініціюють відміну рішень міськвиконкому, якими свого часу прийняли в експлуатацію незаконне будівництво.

На розгляд сесії пропонується проект рішення про скасування рішень міськвиконкому про дозвіл на будівництво на території «Книжкового пасажу», надання йому статусу ринку і про прийняття в експлуатацію цих будівель.

Про це стало відомо під час постійної комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 12 серпня.

Питання члени комісії розглядають уже не вперше. Власники магазинчиків хочуть забрати землю в орендаря, а міськрада планує у це втрутитися. Так, у 2002 році громадянин Володимир Пахольчук отримав в оренду на 25 років землю під «Книжковим пасажем», що знаходиться на вулиці Лесі Українки, 35А. Уже в 2004 році, згідно з рішенням виконкому, їх павільйон отримав статус «ринок». Однак орендар не оформив належну документацію. Підприємці, які вкладали гроші у розбудову «Книжкового пасажу», вважають землю своєю.

Ще у травні члени профільної комісії вирішили розібратися детально з цим питанням до наступного засідання, аби мати законні підстави для розірвання договору із теперішнім орендарем, та щоб скласти новий договір з інвесторами.

Під час наступного засідання комісії депутат міської ради Богдан Шиба заявив, що «Книжковий пасаж» – це взагалі незаконна нерухомість, адже розташована в історичній частині міста, крім того, це суперечить генеральному плану міста.

Нагадаємо, у 2002 році Луцька міська рада, за головування попередника Богдана Шиби Антона Кривицького, ухвалила рішення «Про надання ділянки оренди для влаштування та обслуговування «Книжкового пасажу». Депутат зауважив, що слово «будівництво» у цьому рішенні не фігурує, а термін «влаштування» означає, що на ділянці має бути тимчасова споруда. Бо це, по-перше, суперечить генплану, згідно з яким там має бути площа, а не нерухома споруда; а по-друге, вулиця Лесі Українки належить до зони регулювання забудови історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» і погодження на будівництво мало б надавати Міністерство культури.

Та вже за кілька місяців Луцький міськвиконком ухвалив рішення про дозвіл на будівництво, а згодом він же прийняв об’єкт нерухомості в експлуатацію. І через декілька років, уже згідно з цим рішенням міськвиконкому, в судовому порядку орендарі набули права власності. Суд не розбирався в законності рішення міськвиконкому, тому й виник подібний прецедент. Тим часом підприємці на 8 з 11 об’єктів нерухомості отримали технічні паспорти і свідоцтва про право власності на нерухомість, ще й претендують на розподіл земельних ділянок. Не виключено, що потім вони можуть побажати приватизувати ці ділянки.

У червні члени комісії запропонували підприємцям вирішити конфлікт між собою за місяць. Інакше, пригрозили, міська рада ініціюватиме відміну рішень міськвиконкому про дозвіл на будівництво і про прийом в експлуатацію об’єкта. Та миром спір досі не вирішився, тож депутати спробували втілити в життя свої обіцянки.

Відтак, рішення міськради, яким надано землю в оренду на 25 років для облаштування «Книжкового пасажу», має залишитися в силі. А рішення виконкому про дозвіл на будівництво, надання «Книжковому пасажу» статусу ринку і про прийняття в експлуатацію, пропонують скасувати. Депутати підтримали проект рішення, тож його винесуть на розгляд сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ігор Показати IP 12 Серпня 2014 17:46
А все ж таки наскільки новий ЦУМ краще за попередника....
йован до Ігор Показати IP 12 Серпня 2014 21:32
в любий момент це може стати незаконним будівництвом при потребі
дідо Показати IP 12 Серпня 2014 17:50
історія Токарського продовжується.
Знаю Показати IP 12 Серпня 2014 23:49
З якого-то часу вулиця Лесі Українки входить в заповідник7
Люстратор Показати IP 12 Серпня 2014 23:52
Дії міськради містять ознаки корупції, якому очільнику як вигідно так і трактують
ХА Показати IP 14 Серпня 2014 10:24
А будівництво цілком законне, є всі на це документи. Це дійсно пахне корупцією...
Анонім Показати IP 10 Серпня 2015 15:39
Мають дах Кривицького.?.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus