USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Орендарі «Книжкового пасажу» можуть лишитись ні з чим

17 Червня 2014 21:00
Спір, що триває майже 12 років, перенесли в стіни міської ради. Йдеться про конфлікт навколо «Книжкового пасажу», що розміщений на вулиці Лесі Українки. Але під час «війни» за землю, всі учасники конфлікту можуть узагалі втратити те, що сьогодні мають.


Про це стало відомо під час засідання комісії з дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту Луцької міської ради сьогодні, 16 червня.

Нагадаємо, це питання члени комісії розглядають уже не вперше. Власники магазинчиків хочуть забрати землю в орендаря, а міськрада планує у це втрутитися. Вони розповідають, що з 2002 року громадянин Володимир Пахольчук отримав в оренду на 25 років землю під «Книжковим пасажем», що знаходиться на вулиці Лесі Українки, 35А. Уже в 2004 році, згідно з рішенням виконкому, їх павільйон отримав статус «ринок». Однак орендар не оформив належну документацію. Підприємці, які вкладали гроші у розбудову «Книжкового пасажу», вважають землю своєю.

20 травня члени профільної комісії вирішили розібратися детально з цим питанням до наступного засідання, аби мати законні підстави для розірвання договору із теперішнім орендарем, та щоб скласти новий договір з інвесторами.

Та продовження цієї історії виявилося доволі несподіваним. Депутат міської ради Богдан Шиба заявив, що «Книжковий пасаж» – це взагалі незаконна нерухомість, адже розташована в історичній частині міста, крім того, це суперечить генеральному плану міста.

Нагадаємо, у 2002 році Луцька міська рада, за головування попередника Богдана Шиби Антона Кривицького, ухвалила рішення Про надання ділянки оренди для влаштування та обслуговування «Книжкового пасажу». Депутат зауважив, що слово «будівництво» у цьому рішенні не фігурує, а термін «влаштування» означає, що на ділянці має бути тимчасова споруда. Бо це, по-перше, суперечить генплану, згідно з яким там має бути площа, а не нерухома споруда; а по-друге, вулиця Лесі Українки належить до зони регулювання забудови історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» і погодження на будівництво мало б надавати Міністерство культури.

Та вже за кілька місяців Луцький міськвиконком ухвалив рішення про дозвіл на будівництво, а згодом він же прийняв об’єкт нерухомості в експлуатацію. І через кілька років, уже згідно з цим рішенням міськвиконкому, в судовому порядку орендарі набули права власності.

Суд не розбирався в законності рішення міськвиконкому, пояснює депутат. Тому й виник подібний прецедент.

Кожна з конфліктуючих сторін під час засідання висловила свої аргументи. До слова, у справі фігурують 11 підприємців. Семеро просять розподілити право власності поміж орендарями, а решта – залишити все як є. Ті, хто не хоче змін, мотивують своє рішення тим, що коли є один господар, тоді може бути порядок, а якщо всі стануть директорами – нових суперечок не уникнути. Та й організацією роботи буде займатися складніше.

Натомість, підприємці, які пропонують поділ, кажуть, що орендатор стягує з орендарів надто великі кошти як за місце на ринку.

Однак депутат Луцької міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук зауважив, що ситуація починає більше ставати схожою на судове засідання. Кілька підприємців вирішують між собою питання, що не є в компетенції депутатської комісії міської ради.

«Ми неуповноважені розглядати спір. І комісія не вирішує суперечки. Або досягніть примирення, або вирішуйте все у судовому порядку», - зауважив він.

Однак депутати змушені відреагувати на звернення. Тому члени комісії запропонували підприємцям вирішити конфлікт між собою за місяць, до 15 липня. Інакше – міська рада ініціюватиме відміну рішень міськвиконкому про дозвіл на будівництво і про прийом в експлуатацію об’єкта. Таким чином, підприємці можуть втратити і те, що вони мають. Бо міська рада в судовому порядку може ініціювати скасування права власності на землю, яке нині є у власників «Книжкового пасажу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
прокурор Показати IP 17 Червня 2014 22:30
Коли оприлюднять увесь список "обєктів" Кривицького по Волині і Украіні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus