USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Волині хочуть точно знати, хто скільки має землі

26 Листопада 2014 22:30
На Волині мріють про створення в області єдиної геоінформаційної системи. Головне питання – ціна такого продукту.

У Волинській облдержадміністрації зібрали представників управлінь, які тією чи іншою мірою потребують інформації, якою володіє Державна служба земельного кадастру: управління земресурсів, водники, лісівники, управління агропромислового розвитку, містобудування та архітектури, представники органів місцевого самоврядування.

Програмний продукт, що дозволяє впровадити єдину геоінформаційну систему представив Михайло Федишин – представник Центру Державного кадастру (місто Київ).

З його слів, нині в їх установі є все необхідне обладнання, яке дозволяє робити якісну аерозйомку. Всі дані заносяться до спеціальної програми, в яку можна додавати різноманітні дані: зйомки тепловізором, інформація про газопроводи та інші комунікації, дані геологічної зйомки про надра тих чи інших ділянок, ландшафт. У цій програмі можна моделювати різноманітні ситуації на випадок НП – приміром, паводок, чи викид в атмосферу хлору: на інтерактивній мапі можна спрогнозувати зону ураження внаслідок таких надзвичайних ситуацій.
Але є й ще одна функція – чіткі межі земельних ділянок, паїв, населених пунктів, природоохоронних зон, земель різного виду призначення. Тож завдяки такій єдиній геоінформаційній системі можна було б точно знати, хто скільки має землі, здійснити точний облік земель, дізнатися чи не посягнули бува нечесні громадяни на землі в заповідниках, чи не розміщені їхні паї на газогонах чи інших мережах, де охоронна зона навколо кладовищ і тощо. Адже карти, якими користуються нині в державних управліннях, – доволі застарілі. А в багатьох населених пунктах непоодинокі випадки, коли земельні ділянки, якими користуються волиняни, оформлені вже на покійних родичів-пільговиків. І, відповідно, плата за користування землею здійснюється за пільговими цінами.
Власне, переконує Михайло Федишин, Центр Державного кадастру - єдиний, хто надає такий цілісний продукт. Центр вже розробив такі проекти для кількох міст і населених пунктів України. Однак, чимало даних, якими він володіє, дозволяє розробити набагато більше відповідних карт.

Учасників наради зацікавило, скільки коштує така послуга. Так, зі слів Михайла, все залежить від обсягу робіт і від наявності інформації в базі даних. Приміром, композитна карта із альбомом в електронному варіанті та в фізичному вигляді обійшлася невеликому селу в 4 тисячі гривень. Якщо інформація в базі даних - відсутня і її доведеться вносити в систему, то і послуга буде дещо дорожча. Однак кожен випадок треба розглядати окремо. Сама ж програма – безкоштовна. А оператор, відповідно до рівня доступу, може вносити правки у дані з будь-якої точки, де є інтернет.
«Може виглядає, що відбувається певне лобіювання. Може й лобіювання, але Центр кадастру є адміністратор, своєрідний монополіст усієї інформації, щоб ми могли зробили єдину систему. Усі територіальні органи Держземагентства збирають інформацію, всю, яка в нас була – ми віддали. В кадастровій системі є весь оцифрований рельєф України, ґрунти, гідрографія. Всі служби, які мають відношення до картографічних матеріалів проводять інвентаризацію. Наступним кроком буде отримання матеріалів від інших служб: електриків, газовиків. І все це вноситиметься в систему кадастру. Все це робилося за кошти Світового банку. Нині фінансування цього вже немає, але такий великий масив інформації однозначно буде оброблюватися за кошти держбюджету», – переконував начальник головного управління Держземагентства області Василь Василенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
опа Показати IP 27 Листопада 2014 00:30
чергове обдиралово для селян(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus