USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

П’ятницька гірка у Луцьку або Місто, яке зникає

12 Жовтня 2015 08:42
Не зберегти, а знищити - так спрямована вся політика луцької влади щодо історико-культурних пам’яток. У цьому переконаний археолог, директор державного підприємства «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, - інформують наші колеги Громадського. Волинь.

«Для мене таким лакмусовим папірцем стала П’ятницька гірка і будинок Пузини. Коли там (на П’ятницькій гірці – авт.) до приїзду прем’єр-міністра Азарова почали будувати ЦНАП і до нього підводили водогін, виявили поховання ХІ століття, а також прикраси. Ми тоді провели робочу зустріч із представниками луцької влади і домовилися, що я шукатиму інвестора – оскільки місто не мало коштів на проведення широкомасштабних археологічних досліджень. Все це залишилося обіцянками. А в кінці розмови Луцький міський голова сказав: «От я зробив будинок Пузин, а мене за це критикують. Та не зробив ти будинок Пузин – ти знищив його. У будь-якій європейській країні за знищення такої пам’ятки – це найдавніший будинок в історії Луцька – ти просто сидів би у тюрмі», – так археолог висловив свою позицію.

Зі слів Олексія Златогорського, на П’ятницькій гірці ще можна провести археологічні дослідження й відновити історичний пласт, яким можна було б зацікавити і туристів. «Ця спадщина належить не лише лучанам, а всій Європі. Ми так чи інакше колись повернемося в Європу. Бо ми були у ній кілька століть тому. Тим, що ми зараз знищуємо, ми завдаємо шкоди й своєму самоусвідомленню як європейці».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 12 Жовтня 2015 15:07
левчинський з рижуком тобі запхають в опу те дослідження
Аноніму до Анонім Показати IP 13 Жовтня 2015 07:51
опа то твоє любиме дослідження

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus