USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку пригадали історію боротьби з окупантами

28 Жовтня 2014 13:09
В обласному центрі вшанували тих, хто поклав своє життя, визволяючи Україну від фашистських загарбників. Панахида з нагоди 70-ї річниці визволення України відбулася сьогодні, 28 жовтня, на меморіалі «Вічна Слава» біля пам’ятника Невідомому солдату.

Саме цей день – 28 жовтня 1944 року вважається датою, коли з української землі вигнали ворожі війська.

«Нелегкою і вистражданою була ця перемога. Україна опинилася в епіцентрі подій. З-поміж усіх народів, українські втрати в Другій світовій війні були найбільші. Загублені мільйони людських життів, понівечені долі, зруйновані міста і села… Історія не знала такої єдності, такої віри в перемогу. Саме цей всенародний подвиг визначив результат війни. Через 70 років ми знову опинилися на порозі війни. Лише тепер агресія та приховане вторгнення здійснює колишній союзник. Війна знову вчить нас цінувати мирне небо і спокій в країні», - лунали слова над юрбою.

Після молитви за полеглих, всі присутні поклали квіти до пам’ятника. Вшанувати пам’ять загиблих у Другій світовій війні прийшли як і старенькі ветерани, так і юні лучани.
Голова Волинського обласного та Луцького міського комітетів партизанів і підпільників періоду Великої Вітчизняної війни Іван Глущук розповідає, що після закінчення Другої світової, на Волині залишилося мешкати 36 тисяч партизанів, а нині їх залишилося всього півсотні. Ті, хто залишився з нами, досі пам’ятають війну і ту ціну, яку довелося заплатити заради перемоги.
«Для ветеранів цей день (День визволення України від фашистських загарбників – ред. ) – наша велика подія. Ми захистили Україну від фашистських загарбників. Партизани разом з армією йшли єдиним строєм за щастя народу, за Україну, за землю свою. Якщо говорити про сьогоднішні події, то нам, ветеранам, дуже-дуже жаль, що наші друзі, з якими ми разом воювали, сьогодні підняли зброю брат на брата. В голові не вкладається, хто винен. Хай в причинах розбираються політики, і вони мають порозумітися, щоб був в Україні мир і спокій. А якщо говорити взагалі, то ця неоголошена війна закінчиться перемогою українського народу. І Україна буде в Європейському Союзі, самостійною, незалежною країною», - каже він.
Ціна, яку довелося заплатити за визволення України – непомірно висока: вісім мільйонів українців, з них - 170 тисяч волинян віддали своє життя за свободу. Десятки тисяч сіл та міст були знищені під час війни. Але війна цим не закінчилась – почалися репресії, нагадав усім голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

«Україна знову й знову змушена була боротись за свою незалежність, відстоювати свободу. Ми не можемо забути тих сторінок історії, які темною плямою лежали в серці кожного українця, через історію дідів-прадідів. Ми ніколи не могли подумати, що через 70 років після цих подій Україна знову буде змушена взятися за зброю, боронити свою територію і незалежність. І знову доблесні сини України віддають свої життя за свій народ. Знову саме ми, українці, - на передових рубежах захисту європейських цінностей. Ми повинні зробити все, щоб всі події Другої світової війни не були забуті», - додав він.
Україна стала переможницею в цій битві, бо правда була на її боці, зауважив голова облради Валентин Вітер.

«70 років тому наш народ довів, що він є переможцем. Ми виграли, бо наші українці захищали рідну землю, наші діди захищали свої родини, батьків, дітей, коханих . І саме це давало сили. Ми виграли в цій кровопролитній війні. І зараз нашу державу доводиться боронити вже нашим ровесникам. Хай сьогоднішній день стане натхненням для їхньої перемоги. Хай повертаються вони додому живими, здоровими і з перемогою», - каже він.
Ніколи не знати нинішнім і майбутнім поколінням жахів війни побажав Луцький міський голова Микола Романюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Штефан, Луцьк Показати IP 28 Жовтня 2014 14:10
Совєцький окупант прогнав польського. Німецький окупант прогнав совєцького комуняку. Потім, знову, червоний комісарик напав німецького і залишився на Заході Україні на довгих 64 роки. Ми були, нібито, незалежні, аж 23 роки. Але, він ссав нас і керував нами, як хотів. І ось, ми вигнали червоного чорта з рогами, щойно у 2014 році. Та він не пробачив нам цього і відібрав у нас Крим. Створив плацдарм на Донбасі для вторгнення, якщо ми не скоримось. Поліські райони голосували за Івахіва, Єремєєва і Мартиняка - червоних олігархів, що пофарбували зупинки і встановили по 1 гойдалці біля шкіл поліщуків. Які хороші люди - вділили нам 1\10 000 000 частку від того, що вкрали у наших дітей! І ми будемо їм вдячні цілих п'ять років. І вони ще вкрадуть у нас у 100 разів більше. А як ми лизатимемо їм п'яти та будемо відданими рабами, аж до наступних виборів! А потім знову зупинки облупляться і поламаються гойдалки...
123 до Штефан, Луцьк Показати IP 29 Жовтня 2014 08:57
Хто народжений рабом,нiколи не бачитиме волi.Превеликий дуреписько ти,штефан.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus