USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський чиновник лобіює створення нового вишу у Луцьку

5 Червня 2014 16:32
Колишній очільник Луцького інституту розвитку людини університету «Україна», а нині заступник голови ОДА, депутат облради Роман Карпюк і київське керівництво не поділили навчальний заклад. А в області тим часом має незабаром з’явитися новий вищий навчальний заклад.

Нині між сторонами в засобах масової інформації розгорілася справжня інформаційна війна. Кожна зі сторін наводить свої докази про те, що інша вела незаконну діяльність.

Зауважимо, в «Урядовому кур’єрі» днями з’явилася публікація, у якій колишнього керівника Луцького інституту розвитку людини університету «Україна» Романа Карпюка звинувачують у корупційних схемах. Він же каже, що не винен.

Свою версію справ представив Роман Карпюк під час прес-конференції сьогодні, 5 червня.

Зокрема, автори публікацій розповідають про те, що через 14-річну діяльність екс-ректора, а нині чиновника, університет поніс мільйонні збитки.

Роман Карпюк переконує, що матеріал замовний і спрямований на дискредитацію його особисто та колективу. А ще в нього вимагають або віддати безкоштовно приміщення, або заплатити 1,5 мільйона доларів. Щоправда, уже днями ця історія мала продовження, бо виш збирався переїхати а йому не дозволяли.

Трохи історії

Луцький інститут розвитку людини університету «Україна» розпочав свою діяльність у 2000 році. Роман Карпюк переконує, що київська установа не дала навіть печатки. А все – колектив, матеріальні цінності, оргтехніку доводилося шукати самим. Єдина умова для функціонування – 15% відступного від заробітку сплачувати столичному «даху» за використання брендового імені. Рік Інститут кочував в приміщенні Центру профспілок. А потім довелося шукати більше приміщення. Ще рік Інститут кочував на правах оренди викупом в адмінкорпусі колишнього шовкового комбінату. Згодом нове керівництво поставило умову – або викупляйте, або з’їжджайте.

З цього моменту й розпочалася «грошовита» історія, через яку нині сперечаються сторони.

Заради такої благої справи як створення інституту з майбутніми перспективами, в які, переконує Роман Карпюк, свято вірив, довелося шукати гроші щоб викупити приміщення колишнього шовкового комбінату, яке коштувало 1,5 мільйона гривень. Кредит брали у Кредо-банку (керував ним на той час нинішній депутат міської ради Олександр Пиза) аж три юридичні особи: університет та два приватні підприємства Романа Карпюка, одне з них - «КРП». В зв’язку з банківським лімітом ці установи взяли по 400 тисяч гривень кредиту. Ще 300 тисяч довелося взяти на виплату у власників цього приміщення - компанії «Укрбашнафта», яке очолював Олександр Кропива.

Таким чином це приміщення і викупили. 15% виручки інститут сплачував Києву, платив оренду приватним фірмам і гасив кредит в 400 тисяч гривень. Решту кредитних грошей гасили приватні фірми за рахунок орендної плати, яку сплачував Інститут ,і перекредитування в інших банках.


Кілька цифр

У згаданій статті Урядового кур’єра вказаний коментар проектора з економічних питань, головного бухгалтера Валентини Журавльової. Зокрема, йдеться, що вартість одного квадратного метра приміщень, придбаних для Інституту становила 563,47 гривні, а для підприємств Романа Карпюка – 165, 98 гривні.

Натомість Роман Карпюк переконує, що це була умова банку, і з будь-якими преференціями ніяк це не пов’язане. Мовляв, банк так перестрахувався, бо не був впевнений, що виплатять ці фірми кредит. Ба, більше, чиновник каже що авторка коментаря – жінка, яка «постійно перебуває під дією сильнодіючих медикаментів, збирає на нього компромат і погрожує».

Від цих фірм, які нині володіють частиною приміщення, що орендує Луцький інститут розвитку людини університету «Україна», Роман Карпюк переконує - позбувся, щойно пішов на державну посаду. Згідно з договорами купівлі-продажу активи в сумі 1,6 мільйона гривень він продав всього за 300 тисяч. А вже три роки, відколи виплатили кредити, переконує, Інститут підприємствам не платить жодної копійки оренди.

І ще одне: з 2010 року Інститут вже не платить «мито» до Києва, а віддає до столиці всі гроші.

У Луцьку буде новий виш зі старим складом

Новими власниками підприємств стали Юрій Мишков та сестра відомого адвоката Людмила Стасюк. А ось нове керівництво вишу вирішило, що не варто орендувати ці приміщення і захотіло переїхати під час навчального року в інше, розташоване за адресою Гонгадзе,5 (колишній ЛГУ).

Тут і трапився інцидент: переїзду заважали представники ПП «КРП». Кажуть, що все здійснювалося варварськими методами, руйнували стенди, забирали майно, які не є власністю інституту, а підприємств-партнерів (чи благодійників та спонсорів), крали документи, аби згодом звинуватити у махінаціях.

Ба, більше, Роман Карпюк повідомив, що згадані підприємства стануть засновниками нового ВНЗ в Луцьку, який проходить процедуру реєстрації у Міністерстві освіти та науки – Академії рекреаційних технологій та права 3-4 рівнів акредитації.

До викладацького складу цього нового вишу пообіцяли перейти майже всі педагоги, які нині працюють в Луцькому інституті розвитку людини університету «Україна». Саме тому, припускають вони, й розпочався поспіх з переїздом, хоч інститут має три поверхи будівлі у своїй власності.

Що ж до студентів, то випускники отримають дипломи. А от тих, хто захоче там лишитися вчитися надалі, швидше всього, вчитиме новий склад педагогів. Тих, хто захоче піти за своїми викладачами, переконують, приймуть. До слова, нині в Інституті навчається 1200 студентів, а в кращі часи тут бачили 3800 студентів.

Навіщо все це чиновнику?

Свою ж зацікавленість у цій справі, Роман Карпюк пояснює тим, що він як голова депутатської комісії облради з питань освіти та духовності та заступник голови ОДА опікується всіма навчальними заклади області. А ще в приміщенні Інституту є його майно – громадська приймальна та іменні грамоти. Він також каже, що викладатиме в новому виші, адже має докторський степінь. Та й за колектив, мовляв, образливо.

Щоправда, варто зауважити, що область чекає, чи відбудуться зміни у керівництві ОДА. Не виключено, що новий Президент України змінить чиновників, які отримали посади за квотою БЮТу. Тому все може так скластися, що й заступникам голови ОДА доведеться шукати нове місце роботи. У такому випадку якраз до речі буде місце в новому навчальному закладі – тим більше, досвід такої роботи у Романа Карпюка є.


Автівок не було й немає

Ще одна деталь, про яку кажуть автори статті – автомобілі, через які діяльністю екс-ректора зацікавилися правоохоронці. Є, кажуть, кілька відкритих кримінальних проваджень. Адже відповідно до рішення №1 засідання комісії з розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переадресованим органам державної виконавчої служби від 25. 09. 2009 року (протокол №6), Луцькому інституту розвитку людини для виконання статутних цілей передано кілька автомобілів. А саме: «Форд-мондео» 1995 року випуску; «Фольксваген-пасат» 1993 року; «Фольксваген-пасат» 1995 року; «Фольксваген-Т4» 1997 року; «Форд-транзит» 1993 року випуску. Всі ці авто не були оприбутковані на баланс інституту, а на підставі договору купівлі-продажу від 16. 08. 2010 року №01/08/10 передані приватному підприємцеві.

А Роман Карпюк каже, що вже 200 разів з цього приводу був у прокуратурі, кримінальних справ уже немає, та й автомобілів теж. То був конфіскат для обслуговування студентів-інвалідів. Бо їх мали передати на зберігання Інституту, та на баланс не передали, а потім їх забрали органи прокуратури і де вони зараз – невідомо. Ще й додає, що тиск на нього розпочався ще з того часу, відколи він балотувався до Верховної Ради. А тепер, щойно він пішов на державну роботу, каже, тиск посилився. І разом з тим додає, що може запросити всіх додому, аби показати власні статки.


А тим часом

Поки старий викладацький склад реєструє новий виш, старий не полишає спроб переїхати. Сторони обливають одне одного брудом. На закиди президента університету Петра Таланчука, що Роман Карпюк вкрав гроші в навчального закладу, останній каже, що Петро Таланчук – 76-річний чоловік, «який перебуває під впливом оточуючих, йому втовкмачили, що він – Месія, і він шукає собі потенційних ворогів». А сам він переконує, що за кожну копійку готовий відповісти.

Заручниками чвар стали викладачі та студенти. Єдина причина цього стара, як світ істина – гроші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
брехунові Показати IP 5 Червня 2014 16:44
екс-ректор бреше
Роман до брехунові Показати IP 30 Грудня 2014 11:45
Бреше постійно, брешецинічно і завзято
Оглядач Показати IP 5 Червня 2014 16:49
Якщо не бути особисто знайомим із Карпюком Романом Петровичем, способом, методами та наслідками його діяльності, йому можна було б цілком повірити. Дуже переконливо розповідає... :)
Козак до Оглядач Показати IP 7 Жовтня 2015 07:50
Що це за збори «клоунів» «реєстрові Козацькі Генерали»?! серед генералів, будь-яких, навіть паркетних, Карпюк в кращому випадку єфрейтор. Якщо Карпюк Генерал нехай виставить в АТО свою дивізію, або хоча б перерахує кілька мільйонів з вкрадених у своїх колег в Університеті «Україна». Патріотизм реєстрових козаків нам відомий як і їхні справи, як і їхня «духовність». До речі найчисленнішими організаціями в областях є Донецька обласна організація УРК - 12000 козаків, та Кримська організація УРК - 8000 козаків. А найновіші документи на сайті оновлено вереснем 2013 року. Зрозуміло для чого створювалася ця організація "реєстровців" і які функції виконувала. Сергій Климчук справжній "чорний" козак загинув в АТО. Чому "реєстровий козак" Карпюк не в АТО??????
люстратор Показати IP 5 Червня 2014 16:59
Як він досі заступником голови працює? Йшов туди лише щоб свої питання вирішувати, з підробною трудовою книжкою... Агов люстратори???!!!
ЛУЦЬК Показати IP 5 Червня 2014 17:20
О, "чижики" активізувались!!! Роман Петрович - молодець. А час розставить все і всіх на свої місця. І шановні, так по-нашому, за Волинськими звичаями "підтримуємо" своїх. Чи ви думаєте, що те київське нашестя на "жигуликах" марки "lexus" - бідоття нещасне, яке обікрали в Луцьку?
лучанин Показати IP 5 Червня 2014 21:05
Ох же ж і бреше! Все було, і в тому числі і машини.Яким чином ректор, який захистив кандидатську, і через трохи докторську (за які гроші?), став мільйонером (другим за статками після Цейка) серед посадовців????????
Колік Показати IP 5 Червня 2014 22:46
Коли людина вірить в свою брехню то вже діагноз. Я не впевнений ,що газета «Урядовий кур'єр» - видання центральних органів виконавчої влади України, друкує неперевірену інформації. Якщо публікація в «Урядовому кур’єрі» така брехлива ,то чому Роман Карпюк не подасть до суду за наклеп,а виправдовується перед місцевими ЗМІ.Суд виправдає і заставить «Урядовий кур’єр» спростувати надруковану інформацію і тд.
Ната Показати IP 6 Червня 2014 10:23
Стаття в "Урядовому кур’єрі", я думаю, це тільки початок!!!! Будуть ще й судові справи, де Роман Петрович зможе відчитатись "за кожну копійку"!!! А чи не вважаєте ви пане Карпюк, що ваші образи в адресу жінки - проректора з фінансів є ні чим іншим, як агонія шахрая, який не може спростувати жодної реальної цифри. Людина, яка не має доказів своєї невинності, просто кричить. Так робите і ви, зазвичай постійно, голосно та з образами, що не робить вам честі ні як посадовцю, ні як колишньому ректору ВУЗу, ні як людини взагалі!!!!
БНМ Показати IP 6 Червня 2014 10:44
"карпюки" - це волинські "тітушки"!!!! Народ!!!! Борімося з ними!!! Слава Україні!!!!
Олександр Показати IP 6 Червня 2014 13:47
Коли для людини гроші - найвища цінність, тоді вона доводить до ручки: спочатку взаємини зі своїм оточенням, з колегами, потім - заклад, яким керує, далі - місто (якщо довірять, не дай Бог), область, і, врешті, всю країну. Це паразитичний тип мислення! Карпюки, Януковичі - знаємо, бачили, більше не хочемо!
Олена Показати IP 7 Червня 2014 19:48
Роман Карпюк - людина складної вдачі, цього не заперечиш. Однак у порівнянні з Таланчуком він -мала дитина. Хамство, жлобство, зухвальство, презирство до людей - основні принципи спілкування президента УУ з колективами філій. І якщо згадувати чиєсь ім"я поряд з януковичем, то як раз Петра Михайловича: в останнього і маєточок в Межигір"ї (за які кошти?), і великий досвід відбирання прибутків і знищення кращих філій УУ (до луцької на кількох потренувався). Таланчукові час подумати не тільки про пенсію, а й про душу, та його жадібність (алчность) не відпускає. Таким завжди мало. Зараз його "бригада" розхитує луцький інститут, колектив у відчаї, бо вже почалося тотальне зкорочення, людям погрожують, їх шантажують, знищують не тільки усіляких прилипал (їх вистачало), а й тих, хто сумлінно працював. Та й після київської чистки багато мотлоху залишиться, вони ж бо людей не знають, новому ж директорові вони керувати повністю не дають, та йому й досвіду управління бракує. А ці київські недоумки ще й листів студентам понаписували, насмішили людей. Однак тим, хто лишиться в інституті потім це все розгребати, та хіба киянам є до лучан діло?! Карпюкові можна тільки побажати успіху в новій справі та застерегти, щоб прискіпливіше обирав собі партнерів і працівників, бо біля нього знову збираються люди, м"яко кажучі, некомпетентні і малограмотні, а також переглянув методи управління. Новому ж директорові ЛІРоЛ, Чижикові - прозорості управління, тіснішої співпраці з колективом і рішучості у спілкуванні з київським керівництвом, бо їм віри нема. І хай живуть обидва навчальні заклади: лучанам додаткові робочі місця не зашкодять.
Лучанка Показати IP 8 Червня 2014 20:25
Бридке бютівське ПУСТОЦВІТСТВО. Добре що люди їм більше не довіряють, як і їх "шефині" Юлі.
Арбітр Показати IP 9 Червня 2014 13:03
Шановне панство! Замість того, щоб лити бруд один на одного, наведіть порядок у навчальних закладах, позбудьтеся корупції, подивіться один одному в очі і дайте відповідь на питання:"Що є метою ваших далеко неідеальних дій? Чи думаєте Ви про студентство? Чи, можливо, так хочеться мати доступ до матеріальних цінностей? Якщо є порушення закону, то хай ступінь вашої вини або невинуватості встановить суд. Якщо є образа, то подавайте до суду і все. Не робіть заручниками ситуації студентів і викладачів, які до ваших сумнівних оборудок точно не мають відношення. Не потрібно використовувати адмін ресурс, щоб відбілити свою репутацію.
Мар'яна Показати IP 4 Липня 2014 15:08
Елементарне вивчення відгуків про Карпюка Р.П. після його призначення заступником керівника Волинської ОДА дає підстави для висновків про системний політико-адміністративний рух типового функціонера до статусу регіонального мільйонера. В епоху «ПРОФФЕСОРА» Януковича додав ще й наукову складову. Характер нордичний – спортивний, + вишиванка і патріотичні слогани. А конфлікт з керівництвом базової структури Університету «Україна» раптом знімає усі шори з «морди ліца» фарбованого псевдо-патріота.
Мар'яна Показати IP 4 Липня 2014 15:10
Дивно…. Все це дуже дивно. Стаття зі звинуваченнями на адресу Романа Карпюка вийшла в газеті «Урядовий кур’єр», а відповідь на неї – у регіональному виданні. Чом Роман Петрович не намагається виправдатися там, звідки прийшли ті звинувачення – у газеті «Урядовий кур’єр», а дає пояснення ЛИШЕ місцевим волинським ЗМІ? Це може мати лише одне пояснення: Карпюку нема чим виправдатися перед журналістами видання державного рівня, а ситуацію з місцевими ЗМІ, думаю, пояснювати не варто – багато з них надто вже залежні від місцевої влади, яку віднедавна представляє Роман Карпюк. Тож можна бути впевненим, що підконтрольні ЗМІ «проковтнуть» все, що надійде згори. І подасть читачам так, як потрібно. Чи не так?
Іван Показати IP 7 Липня 2014 17:44
Подивіться на те що ЛІРоЛ був розгромлений Таланчуком і його молодою командою не перший. Розгромлені були філії у Миколаєві, Вінниці та інших регіонах. Чому філії знищувалися зрозуміти не важко подивившись ось це відео http://tvi.ua/program/2014/06/22/znak_oklyku_chomu_dlya_prykordonnykiv_zakupyly_palyvo_za_zavyschenymy_cinamy. Таланчук по вухах в боргах. Ці борги є наслідком корупції у базовій структурі, а тому гроші, а не навчання стало головним кредо Петра Михайловича. Хто бачив його маєточок під Києвом на берегах Дніпра хай порівняє його з "маєтком мільйонера" Карпюка в с. Мирне і тоді все стане очевидним.
Іван Показати IP 7 Липня 2014 17:59
Такі як Мар*яна і її коменти є брудна чорна причому мабуть і не погано проплачена справа бо про Карпюка нічого не знає. Не мерзла з ним на Майдані, не боролась з колишньою владою не створювала вуз, не працювала за станками коли робились парти і обладнання. Вибачте, але п...здіти любий ледар може, а щось створити тут кишка тонка. А що спростовувати брехню...маразм 76-річного діда і його молодої команди бачив на власні очі цю рейдерську групу по знищенню інституту в якому я працював з створення де те київське бидло було коли ми своїми руками піднімали цілину і вивели вуз у трійку кращих в області. Приїхали коли в Києві грошики закінчились і банкротами стали.
Мар'яна Показати IP 7 Липня 2014 22:44
Скільки ще національних символів задіє Роман Карпюк для ток-шоу з приводу «рейдерства» з Києва: вишиванка – є, депутатство – є, ВО «Батьківщина» − є, депутатський запит – є, уже й Майдан – є… Кому − война, кому – мать родна…
Анжеліка Показати IP 7 Липня 2014 22:57
Правду кажуть – на брехні далеко заїдеш, та назад не вернешся…
Василь Петренко Показати IP 7 Липня 2014 22:58
коментар було видалено
Катерина Придувалова Показати IP 7 Липня 2014 23:01
Про що мріє кожна молода людина, вступаючи до ВНЗ? Отримати обраний фах, стати спеціалістом у вподобаній галузі. Але, аж ніяк не стати жертвою обману. Нікому не хочеться виявити, що диплом про вищу освіту – результат копіткої праці, отриманий у поті чола – недійсний. Недійсний через те, що дехто намагається за будь-яку ціну забрати студентів із університету, де його начебто «образили». Для цього згодиться все. Навіть скапарена нашвидкуруч «академія».
Оксана Показати IP 7 Липня 2014 23:06
Що там щодо знищених філій?.. Вінниця, наприклад, процвітає - така чарівна молода керівник залучає програми подвійного диплома, розвиває дистанційне навчання, забезпечує інклюзію для студентів з вадами слуху. На сайті - свіженькі оперативні новини для абітурієнтів. Іде процес розвитку ВНЗ, а амбіції Карпюка Романа Петровича перекреслюють і все те добре, що він зробив, і здобутки його колективу та студентства ЛІРОЛ. Чи час для гонору?
Галина Показати IP 8 Липня 2014 12:00
І не сором Роману Петровичу Карпюку шельмувати ім’я Петра Михайловича Таланчука?.. Саме під керівництвом цього досвідченого адміністратора, стратега, науковця, за його підтримки тренер Карпюк став і ректором, і доктором педагогічних наук. Але хвороба удільного князька – хронічна хвороба всіх помісних гетьманів-феодалів – в’їлася глибоко. І замість спільного вирішення проблем (кому в Україні зараз легко?!.), − Карпюк відкриває «другий фронт». Іде війна, справжні українці відривають від себе останню копійку на підтримку АТО, на допомогу біженцям, родинам загиблим. А ми у «мутній воді», допоки урядовці зосередилися на боротьбі за Донбас, урвемо в Університеті «Україна» приватну академію з рекреаційних технологій… Яка там процедура щодо відкликання вчених звань і ступені з ПЕДАГОГІКИ?.. Бо хіба ж це педагогічні технології? Дії Карпюка – це свого роду СЕПАРАТИЗМ.
Lika Показати IP 10 Липня 2014 10:52
www.vk.*com

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus