USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як вижити волинянам в умовах підвищення цін

19 Червня 2014 11:30
В умовах підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги Уряд запровадив додаткову програму мінімізації наслідків від здорожчання цих послуг. Зокрема, йдеться про Порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги, повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення ОДА Людмила Сірбіненко.

Зокрема, з 1 липня 2014 року родини, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення, будуть мати право на отримання компенсації.

До складу сім’ї включаються осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні. Величина прожиткового мімінуму встановлена Законом України “Про Державний бюджет України на 2014 рік” і становить:

для дітей віком до 6 років – 1 032 гривні

для дітей віком від 6 до 18 років – 1 286 гривень

для працездатних осіб – 1 218 гривень

для осіб, які втратили працездатність – 949 гривень.

Для прикладу: сім’я складається з 4 осіб: чоловік, який працює і отримує заробітну плату 2 500 гривень, дружина - інвалід ІІ групи не працює, розмір пенсії 1 100 гривень та двоє дітей віком 5 та 10 років. Прожитковий мінімум для родини становить 4 485 гривень (1 218 грн. (для чоловіка ) + 949 грн. (для дружини), + 1 032 грн. (для дитини , віком 5 років) + 1 286 грн. (для дитини віком 10 років)).

Середньомісячний сукупний дохід – 3 600 гривень (2 500 грн. зарплата чоловіка + 1 100 грн. пенсія дружини).

Оскільки, середньомісячний сукупний дохід менше, ніж величина прожиткового мінімуму, сім’я має право на виплату компенсації.

У разі коли у будь-кого з працездатних членів сім’ї відсутні доходи за будь-який місяць протягом шести, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1 218 грн.).

Компенсація надається на безповоротній основі.

Розмір визначається як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги.

При цьому, норма володіння та користування загальною площею житла встановлюється виходячи з 21 кв.метра на кожного зареєстрованого та додатково 10,5 кв. метра на усіх зареєстрованих.

Для родини із 4 осіб норма володіння складатиме 94,5 кв. метра (21 кв.м. х 4 + 10,5 кв.м.).

Для прикладу: до підвищення cім’я в межах норм споживання сплачувала 320 гривень усіх комунальних платежів, після підвищення сплачує 475 гривень. Розмір компенсації для цієї сім’ї становитиме 155 гривень.

Тобто, держава стовідсотково компенсує вартість здорожчання житлово-комунальних послуг.

Для призначення компенсації особа, яка зареєстрована у житловому приміщенні, подає до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації заяву, довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, довідку про доходи кожного члена родини.

Всю іншу інформацію, що необхідна для призначення компенсації, органи соціального захисту населення шляхом запиту в організації, що надають житлово-комунальні послуги, збирають самостійно.

Особливо слід зауважити, що компенсація розраховується з місяця звернення за її наданням. У разі якщо особа звернулась протягом трьох місяців з дня набрання чинності постанови, що регулює порядок надання компенсації (1 липня 2014 року), за бажанням заявника компенсація може бути призначена з 1 травня 2014 року.

Постановою визначено випадки, коли надання компенсації припиняється, а саме:

у разі, якщо заявник не оплачує житлово-комунальні послуги, крім випадків, пов’язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами;

у разі, якщо заявник приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та склад осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, що вплинуло на встановлення права на компенсацію і визначення її розміру;

у разі зміни місця проживанняи заявника та настання обставин, що унеможливлюють надання компенсації;

за заявою отримувача компенсації.

У разі, коли надання компенсації прининено у зв’язку з тим, що заявник не сплатив за житлово-комунальні послуги, він набуває права на отримання компенсацію в подальшому при умові підтвердження погашення заборгованості, яка виникла за період отримання компенсації.

Разом з тим, в області продовжує реалізовуватися програма житлових субсидій.

Житлова субсидія – це один із видів соціальної допомоги, який надається cім’ям для відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг.

Торік цим видом допомоги охопили понад 28 тисяч волинських родин, що становить 7,8 відсотків від загальної кількості сімей, що проживають в області. Із загальної кількості отримувачів цього виду допомоги майже 90 відсотків – це родини, до складу яких входять пенсіонери, інваліди інші малозахищені верстви населення.

Право на отримання субсидії на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають сім'ї, в яких витрати на житлово-комунальні послуги (ЖКП) у межах встановлених норм споживання (також, враховуючи пільги), що надаються у відповідності з чинним законодавством, є більшими за 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу всіх членів сім'ї.

Якщо ж у помешканні зареєстровані та постійно проживають лише пенсіонери або непрацездатні особи, або якщо серед зареєстрованих в помешканні є неповнолітні діти, інваліди першої та другої групи і середньомісячний сукупний дохід на кожну особу, зареєстровану у квартирі не більший від прожиткового мінімуму на одну особу, розмір житлової субсидії призначається таким чином, щоб розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм користування становив 10% від середньомісячного сукупного доходу осіб, що проживають в помешканні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 19 Червня 2014 12:31
яка ж була погана злодійська влада :)
екскурсовод Показати IP 19 Червня 2014 16:59
Це щоб люди хоч зголоду не повмирали! Майдани рулять, так тримати, скоро будем бідніші за Африку!
Як вижити Показати IP 20 Червня 2014 10:23
Влаштовувати черговий майдан! І так доти, поки всіх упирів звідти не виб'ємо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus