USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині влада самоусунулася від контролю за вартістю проїзду у маршрутках, - АМКУ

31 Березня 2017 12:36
Органи Антимонопольного комітету України досліджують питання щодо ситуації, яка склалась із самоусуненням відповідних державних адміністрацій щодо контролю за тарифами на перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування на приміських та міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутах.

Йдеться у тому числі про підвищення вартості проїзду у луцьких маршрутках.

Нагадаємо, лучанин Віталій Затіраха звернувся до Антимонопольного комітету у Волинській області з тим, щоб здійснили перевірку, чи економічно обґрунтовано та відповідно до українського законодавства у Луцьку збільшили вартість проїзду у маршрутках з 3 до 4 гривень.

Нагадаємо, що ціна на проїзд збільшиться вже з 1 квітня. За таке рішення голосували у тому числі заступники міського голови – Тарас Яковлев, Сергій Григоренко, Юрій Моклиця, а одразу після цього заявили про те, що залишають свої посади.

Автор звернення до антимонопольників запевняє, що з розумінням ставиться до підвищення цін, якщо це обумовлено об'єктивними чинниками. Втім, має бути вирахуваний об’єктивний та публічний аналіз витрат перевізників, чого не відбулося.

Крім того, у Луцьку оголосили флешмоб:«Один день без маршрутки». Так, мешканців Луцька закликали один день в тиждень не користуватися міськими маршрутками. Тобто, обрати будь-який спосіб пересування, крім міських автобусів.

Отже, волинські монопольники дали власну відповідь щодо ситуації, яка склалася у Луцьку і по області щодо підвищення вартості проїзду у громадському транспорті. Подаємо їхню відповідь без змін:

У зв’язку з резонансом у засобах масової інформації та надходженням до органів Антимонопольного комітету України численних звернень громадян щодо підвищення тарифів на перевезення пасажирів автотранспортом загального користування на приміських та міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутах, Комітет надає роз’яснення для всіх зацікавлених осіб.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про автомобільний транспорт» державне регулювання та контроль у сфері автомобільного транспорту реалізується шляхом проведення центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, зокрема тарифної політики на автомобільному транспорті.

Відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, зокрема, тарифів на транспортні послуги.

Згідно зі статтею 6 Закону України «Про автомобільний транспорт» обласні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування відповідно формують у приміському та міжміському сполученні мережу автобусних маршрутів загального користування, що не виходять за межі території області, та міських автобусних маршрутів загального

користування, а також здійснюють, в межах своїх повноважень, контроль за дотриманням законодавства у сфері автомобільного транспорту на відповідній території.

На виконання Закону України «Про автомобільний транспорт» обласні та районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування проводять конкурси і укладають договори з переможцями, здійснюють контроль за виконанням умов цих договорів. Водночас, однією із суттєвих і невід’ємних умов договору має бути ціна (вартість проїзду), оскільки перевізники під час проведення конкурсу для визначення відповідного перевізника на автобусних маршрутах загального користування мають змагатися між собою, в тому числі за допомогою пропозиції встановлення відповідної вартості послуг перевезення.

У такий спосіб відповідні органи влади та органи місцевого самоврядування, які є організаторами пасажирських перевезень на відповідній території, повністю відповідають за організацію належного перевезення пасажирів, визначення на конкурсних умовах перевізників, укладення договорів з такими перевізниками та контролю за дотриманням вказаними перевізниками відповідних умов перевезень і державних соціальних стандартів.

Отже, питання щодо ціноутворення на послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом, що виконують рейси на територіях відповідних областей, лежить у площині контролю договірних взаємовідносин між автомобільними перевізниками, відповідними обласними, районними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Враховуючи викладене, зазначені питання відносяться до компетенції відповідних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Однак, окремі державні адміністрації усуваються від виконання повноважень щодо проведення тарифної політики, покладених на них законодавством, посилаючись на вилучення з додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 пункту щодо встановлення обласними державними адміністраціями тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні.

Наразі органами Антимонопольного комітету України досліджується питання щодо ситуації, яка склалась із самоусуненням відповідних державних адміністрацій щодо контролю за тарифами на перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування на приміських та міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ну Показати IP 31 Березня 2017 12:48
ясно, всі зливають одне на одного, бо скоріш за все всіх уже підмазали, щоб таки підвищити ціни на проїзд, а якщо жителі Луцька це допустять, то Луцьк - столиця ЛОХляндії.
Стасік Показати IP 31 Березня 2017 13:22
пусть назовут дни без маршруток!!
Лучанин Показати IP 31 Березня 2017 13:25
Власне я завтра, в неділю і понеділок маршрутки бойкотую. Якщо нічого не зміниться, то і далі. Маршрути 18 та 33 ще мають право "відкривати рота" відносно нерентабельності, бо там невеликий пасажиропотік, і то все тереба розраховувати. А яке мають право інші маршрути, коли в маршрутку зайти неможливо, бо вона завжди повна? Принаймні в вихідні чудова погода має бути. Чому б пішки не пройтися? Нехай "зароблять"! А нова міськрада лучан вже здала?
Знаючий Показати IP 31 Березня 2017 13:55
Пропоную платити по 2 і посилати водія на 3 веселих букви
Bich Показати IP 31 Березня 2017 13:58
В Волдимирі міська влада недозволила підняти тариф.Ще один висновок від групи – «тариф 3,5 гривні можливий, якщо всі пасажири будуть займати лише сидячі місця».
Сторонній Показати IP 31 Березня 2017 14:21
Тарас Яковлев, Сергій Григоренко, Юрій Моклиця - С К О Т И Н Я К И!!!!.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus