USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Cтоличний політолог хоче позбавити волинян дня народження

2 Грудня 2009 14:03
Сьогодні, напередодні 70-ї річниці створення Волинської області, яка припадає на 4 грудня, луцькі політологи та історики дискутували: чи варто помпезно святкувати день народження області та чи взагалі етично називати цю подію святом?




 
На підмогу науковцям із Києва приїхав відомий політолог Кость Бондаренко. Столичний гість розпочав круглий стіл-конференцію із заяви: «Ми ж не святкували на державному рівні річницю 17 вересня 1939 року. То чи доцільно святкувати день утворення Волинської області? Я проти».
 
На думку політолога, дні народження адміністративних об’єднань радянських часів позбавлені легенди та сакральності, заради яких варто святкувати. Мовляв, ці адміністративні акти призвели до погибелі українства. Насправді, лише майбутня територіально-адміністративна реформа здатна зробити Україну ліпшою.
 
«Уперше про реформу заговорив іще В’ячеслав Чорновіл. Він запропонував так званий поділ на 10 земель. То чи не доцільно нинішню Волинську область знову об’єднати до межі 1939-го?» - запитує Кость Бондаренко.
 
Натомість, професор ВНУ, історик Микола Кучерепа вважає річницю створення області планетарною подією. «До 1939-го ми не мали ні Волинської, ні Львівської та інших областей. Не мали би їх і нині, якби не Сталін. Йосип Сталін зробив те, чого не зробив Степан Бандера. Він об’єднав Україну. Тому це подія - створення Волинської області - історичної ваги».
 
Професор-історик здивував журналістів сміливою заявою: «вважаю, нашу область потрібно назвати Волинсько-Поліською, бо розташована на колишній Волині та Поліссі. Або назвати її Луцькою областю, як це було зроблено ще до війни».
 
Доповідачі конференції дійшли висновку: лише громадськість може визначити – потрібно святкувати чи ні. Самі ж історики та політологи вважають за потрібне замінити чиновницький термін «святкування річниці створення Волинської області» на «відзначення створення…»
 
Заодно, учасники круглого столу запевнили, що жодних ухвал, відкритих листів чи звернень не надсилатимуть ні владі, ні столичним мужам. І не планують стрічати плакатами «Геть святкування!» Президента Віктора Ющенка, який 10 грудня планує прибути на Волинь задля таки святкування дня народження області. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Розочка Показати IP 2 Грудня 2009 14:48
Чому яка різниця чи святкування чи відначення 70 річниці створення чи утворення Волинської області? І якби хто не трактував, а період радянський був і дата залишилась у Волинській історії. Старого не повернеш, а дата і справді значна... Окрім того, наш президент - патріот, і дату до його приїзду приурочили.
Юка Показати IP 2 Грудня 2009 15:49
чом би не відсвяткувати?! маємо ще одну нагоду помпезно відзначити цей день і Ющенкові похизуватися нашими видатними місцями (відреставрованою іконою, сподіваюся, теж)
Розочка Показати IP 2 Грудня 2009 16:11
Мого коментаря не поставили :(
Петро Показати IP 3 Грудня 2009 10:22
Журналісти молодці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus