USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Яма Беккера» під снігом. Трупи собак зберігають у «Спецкомунтрансі»

12 Лютого 2010 18:01
Поки до «ями Беккера» поблизу Луцька неможливо доїхати через сніги, міські комунальники кажуть, що нібито зберігають трупи тварин у спеціальних приміщеннях.
Кілька років тому в Луцьку наробила резонансу складна санітарна ситуація навколо «ями Беккера» – місця, де захоронюють біовідходи: мертвих тварин та ампутовані людські органи.
Головний санітарний лікар Волині Наталія Янко 4 вересня 2006-го на апаратній нараді у Волинській ОДА шокувала присутніх інформацією про те, що біомогильник не закритий. А бродячі пси тягають звідти викинуті людські органи.
Стріляти не можна закопувати
З’ясувалось, що «яма Беккера» сьогодні засипана снігом і через негоду не використовується. До неї – три кілометри бездоріжжя. Тому, за словами директора підприємства «Луцькспецкомунтрансу» Валерія Кузьмича, туди неможливо дістатися навіть спеціальній техніці.
Відстріл бродячих собак в Луцьку заборонений. Тому не так уже й багато трупів тварин доводиться утилізовувати, - кажуть комунальники. Під цю «процедуру» підпадають ті, які загинули під колесами авто або замерзли в негоду.
На запитання, де «Луцькспецкомунтранс» захоронює трупи тварин, Валерій Кузьмич відповів: «Де Бог дасть». Щоправда, потім виправився: «поки що їх зберігають у спеціально обладнаних приміщеннях». Проте, де знаходиться це приміщення - не уточнив.
«У нас є спеціальні приміщення. Поки надворі мінусова температура – тіла зберігаються там. Коли можна буде доїхати до «ями Беккера», тоді на тракторі вивеземо їх туди», - розповів Кузьмич.
Головний санітарний лікар Луцька та району Іван Ульчак засумнівався, що комунальники саме таким чином вирішують питання біовідходів.
«Швидше всього, комунальники вивозять мертвих тварин на міське сміттєзвалище, і там закопують. Ні про які спецприміщення ми не знаємо. Це не передбачено санітарними нормами», - розповідає Ульчак.
«Яма Беккера» - не для людських органів
За словами директора «Луцькспецкомунтрансу», якби лікарні свого часу не викидали ампутовані людські органи, «ями Беккера» вистачило би підприємству ще на півстоліття.
«Зараз у нас функціонує дві ями – одна з них побудована у 1980-х, а друга – в 90-х роках. Ми періодично заповнюємо одну і другу. Звичайно, пересипаємо спеціальними речовинами, щоб біовідходи розкладалися швидше. За зиму все осяде і нам вистачить могильника ще мінімум на півроку», - вважає Валерій Кузьмич.
Лікарні Луцька утилізують біовідходи за посередництвом обласного патологоанатомічного бюро. Начальник бюро Анатолій Костюк каже, що медичні заклади відмовилися від використання «ями Беккера».
«Свого часу ми мали багато проблем. Адже біовідходи утилізують не лише лікарні, а й пологовий будинок. Багато родичів пацієнтів були незадоволені тим, що, наприклад, мертвих недоношених немовлят викидають до здохлих тварин. Нині всі лікарняні біовідходи захоронюють за християнським звичаєм», - розповів Костюк.
До патологоанатомічного бюро звозиться біоматерал з лікарень. Там вони певний час зберігаються і згодом транспортуються на кладовище в оцинкованих ящиках.
За словами начальника патологоанатомічного бюро, ці біовідходи вивозить похоронне бюро на кладовище в село Гаразджа.
Крематорій на… папері
Торік у жовтні на засіданні Луцького міськвиконкому чиновники говорили про те, що у Луцьку може з’явитися крематорій. У ньому мали би спалювати і трупи тварин.
Проте, як розповів начальник міського відділу екології Борис Сорока, це питання «зависло в повітрі» через нестачу коштів.
«Ми вже піднімали цю проблему, але коштів на закупівлю печі для крематорію не було. Повернемося до питання в березні. Перевіримо, в якому стані «яма Беккера» і вирішимо цю проблему», -  запевнив чиновник.
Головний санітарний міськрайонний лікар Іван Ульчак погодився з тим, що «яма Беккера» не в найкращому стані. Вона потребує заміни чи реконструкції.
«Безумовно, «яма Беккера» потребує оновлення і ремонту. За останніми нашими даними, вона практично повністю заповнена. Коли зійде сніг, ми навідаємось туди і проведемо ретельну перевірку», - запевнив Ульчак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
goodok Показати IP 13 Лютого 2010 10:55
Допоки читаєш статтю аж трохи моторошно стає, чомусь раніше сам про це не задумувався. І, доречі, про крематорій думка виникає ще раніше, ніж про це йдеться в тексті. Головне щоб нормальну фільтрацію викидів зробили, думаю крематорій Луцьку потрібен.
анонім Показати IP 14 Лютого 2010 11:03
вважаю, що ця тема актуальна і для людей. Гараджа - не резинове!!!
Вікінг Показати IP 14 Лютого 2010 19:25
Нічого собі, а я ніколи про це і не задумувався. Дійсно. проблемка і в цьому у нас є.Нічого не можна вирішити нормально.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus