USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанам показали мрії ромів

5 Грудня 2013 19:25
Поспілкуватися з людьми-книгами, переглянути кінострічку та побачити фотовиставку, присвячену ромам змогли лучани у рамках кінофестивалю «Docudays UA».

Презентація фотовиставки «Ромський альбом» та перегляд фільму «Ромська мрія» відбувся у рамках X Міжнародного мандрівного кінофестивалю «Docudays UA» у Луцьку 5 грудня.

Як повідомила одна з організаторів фесту Олена Ковальчук, під час фестивалю відбуваються кіносеанси тих фільмів, у яких йдеться про порушення прав людини. У його рамках презентують чимало фільмів українського виробництва (20 з 83 стрічок). Гасло цьогорічного фестивалю «Вибір є».

Після відкриття фотовиставки та перегляду фільму вперше у рамках фестивалю відбулася «Жива бібліотека» - люди-живі книги відповідали усім охочим на питання, які їх цікавлять. Серед них були Рената Балук, юрист ромської національності з міста Мукачеве, голова громадської організації «Терне рома» Тетяна Логвинюк з Луцька, представник ромської національності з Волині Федір Стоянович.

Як розповіла представниця кінофестивалю Наталія Довга, фільм українського режисера Романа Бондарчука «Ромська мрія» виник після того, як він провів літо 2012 року у ромських таборах Закарпаття та привіз звідти чотири історії. Одна з героїнь фільму, юристка Рената, приїхала у Луцьк. Їй вдалося вийти за межі табору та реалізувати себе у світі «білих людей». Як виявилося, не лише українці тримаються осторонь від ромів, а й роми з обережністю ставляться до українців. Зі слів Наталії Довгої, це ще одна стрічка про вибір. У ній можна побачити людей, які зробили свій вибір та досягли своїх мрій у житті. Фотовиставка «Ромський альбом» справді нагадує світлини з сімейного альбому. Тут можна побачити фото цілих ромських сімей, познайомитися з ромським побутом, який часто закритий від українців. Так, зі слів Наталії Довгої, у місті Берегове навколо ромського табору звели стіну, подібну до Берлінського муру, для того, щоб роми не заважали іншим жити. На її думку, замість того, щоб допомогти їм соціалізуватися та знайти себе у суспільстві, на ромів в Україні просто заплющили очі.

















Альманах «Ромська мрія» розповідає про чотирьох ромів, які руйнують стереотипи про свою націю. Це викладач музики в інтернаті Денис, телеведучий Мирослав, танцівниця Діана та юристка Рената. Їх вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями у своїх таборах.











Після перегляду стрічки глядачі мали змогу ставити запитання представникам ромської національності з Волині та героїні фільму Ренаті Балук з міста Мукачеве. Рената розповіла, що працює юристом у благодійному фонді, в офісі, що розташований у центрі ромського табору у місті Мукачеве. Вона здобула вищу освіту та володіє російською, угорською та українською мовами, допомагає вирішувати юридичні питання представникам своєї нації, які мешкають у ромському таборі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
serhio Показати IP 6 Грудня 2013 08:32
Мрія рома - то кусок металолома ! :D
Цікавий Показати IP 6 Грудня 2013 10:35
Ви мені одне поясніть. Чому роми? Чому не цигани? Навіть Вікіпедія циган називає циганами. А Волинські новини ромами.....
Занудний Показати IP 6 Грудня 2013 11:10
А чому українці воліють, щоб їх називали українцями, а не хохлами? До речі, німці себе німцями не називають, фіни не називають себе фінами, а китайці не називають себе китайцями. Список можна продовжити. А металобрухт люблять не тільки роми, а що найбільш ті, хто його скуповує, заодно з люками і добре на цьому заробляє.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus