USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку - шедеври документалістики світу

2 Грудня 2013 19:16
Фільми про права людини покажуть тим, хто перебуває у СІЗО, виправних колоніях Волині.

Документальне кіно – це вікно, яке відкриває світ

Всеукраїнський кінофестиваль Docudays.ua стартував на Волині сьогодні, 2 грудня. Організатори пообіцяли – буде цікаво.

Фестиваль стартував в Україні ще у жовтні. Тепер він - у Луцьку. Примітно, що афіші, надруковані ще восени, перегукуються з останніми подіями в державі. На плакатах зображені бійці спецзагонів зі щитами.

Офіційний представник кінофестивалю Docudays.ua Наталія Довга під час прес-конференції розповіла, що їх лозунг звучить «Вибір є!».

«Ми - єдиний фестиваль неігрового кіно, де можна подивитися кращу світову документалістику. Більш того, ми запрошуємо глядача до дискусії, обговорення фільму. Для нас дуже важливий голос із залу. Документальне кіно – це не нудно, це цікаво. Це вікно, яке відкриває світ і робить його ближчим», - розповідає вона.

З її слів, у фестивалі взяли участь фільми з 31 країни світу. Країни Прибалтики, Росія, Польща, Австралія, Канада, Сирія – не повний список географії учасників. З-поміж більше 80 документальних стрічок, 20 – українського виробництва. До слова, як переконує Наталія Довга, за десять років існування фестивалю уже з’явилася постійна публіка. Відкриття і закриття заходу відбуваються з аншлагом. У Києві на покази приходили більше 30 тисяч глядачів.

«Не хотілося робити з головного героя ікону…»

Фестиваль розпочнеться фільмом про свободу слова в Білорусі та режим Лукашенка «До волі! До волі…», розповідає регіональний координатор фестивалю Богдана Стельмах.

«Це не просто фестиваль, а документальні фільми про права людини. І це не менш важливо сьогодні. Наш внесок, мабуть, також буде важливий тим людям, які з різних причин не поїхали до Києва і не можуть постійно перебувати на майдані», - зазначила вона.

Перший кінопоказ відбувся у кав’ярні для творчих людей «Druzi forever».

На завтра, 3 грудня, організатори запланували фільм Ігоря Чайки «Губін». У стрічці розовідається про те, як звичайний чоловік, мешканець села Сокілець на Вінниччині, відстоює пам’ятку архітектури – млин графа Потоцького - від приватних інтересів бізнесменів.

«Мені дуже не хотілося робити з головного героя ікону. Хотілося показати його таким, який він є, без усяких прикрас», - розповідає автор фільму «Губін», режисер Ігор Чайка.

До слова, як обіцяють організатори, на показ фільму приїде і сам головний герой. Більш того, на перегляд стрічки запросили представників влади, аби після фільму поговорити про збереження історичних пам’яток на Волині.

Фільми Docudays.ua – у СІЗО і на майдані

У програмі фестивалю є й виїзні покази у місцях позбавлення волі. Фільми про права людини покажуть тим, хто перебуває у СІЗО, виправних колоніях.

Організатори пообіцяли здійснити прес-тур до однієї з виправних колоній області.

Між тим, у програмі фестивалю на 9 грудня – показ альманаху «Відкритий доступ». Тут піднімається тема виконання закону «Про доступ до публічної інформації». Герої та їх однодумці кинули виклик системі. Зважаючи на тематику, координатори зазначили: якщо виникне потреба і не вирішиться нинішня ситуація в державі, то п’ять фільмів, які входять до альманаху покажуть на майдані.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus