USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк поділився досвідом енергозбереження з білорусами. ФОТО

11 Листопада 2013 12:00
У Луцьку все більшою популярністю користуються об’єднання власників багатоквартирних будинків. У Білорусії тенденція протилежна – там більше довіряють державним структурам.
Так, під час зустрічі з делегацією Білорусі, луцькі колеги ділились досвідом щодо впровадження енергоефективних проектів та систем.
Зокрема, начальник відділу з енергозбереження управління економіки Луцькради Костянтин Патракеєв зазначив, що Луцьк приділяє достатню увагу проблемі енергоефективності. В основному, причиною цього є постійне збільшення тарифів на опалення.
Серед проектів, які вже успішно реалізовані у Луцьку, згадали досвід зі школою №12, яка переведена з централізованого на теплоакумулююче електроопалення. А в ЗОШ №7, наприклад, збудували модульну газову котельню, завдяки чому зменшились втрати теплової енергії при її транспортуванні.
Щороку на роботу над впровадженням енергоефективних проектів і заходів у Луцьку виділяються чималі кошти. Так, у 2010 році ця сума становила 6,7 мільйона гривень, у 2011 – 6, а у 2012 – 11, 1 мільйона гривень. Також отримувати точні дані щодо енергоспоживання бюджетних установ допомагає комп’ютерна система «Енерго План».
Та в контексті енергоефективності білоруси не відстають від Луцька. Головний інженер ЖКГ міста Барановичі Олександр Панчинов розповів, що у них теж були проблеми, які вдалось успішно подолати. Наприклад, в 90-их гаряча вода подавалась тільки вдень. Якщо говорити про останні роки, то були встановлені нові двері в під’їзди. Це дозволило відключити опалювання у під’їздах у весняну та осінню пори. Також, встановили датчики автоматичного увімкнення та вимкнення освітлення у під’їздах. Зі слів білоруса, це дозволяє заощаджувати в рік близько 300 тисяч кіловат електроенергії.
Та все ж працювати ще є над чим. Як зазначив Олександр Миколайович, все ще не вирішеною залишається проблема утеплення торцевих стін у будинках. Мовляв, це потрібно зробити якісно, щоб потім не повертатись до цього питання.
А щодо ОСББ, які користуються все більшою популярністю серед мешканців Луцька, то у Білорусії тенденція протилежна. Там місцеві жителі більше довіряють державним структурам, і, як розповів Олександр Панчинов, самі просять щоб їх обслуговували місцеві ЖКГ.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ххх Показати IP 11 Листопада 2013 12:12
а в нас якщо жильці самі лампочки не вкрутять, то від ЖЕКу не діждеся. Ото економія і на лампочках і на електриці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus