USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцька міськрада зіграє з Європою в лотерею

18 Лютого 2010 14:36
Луцький бюджет може отримати гроші з європейського фонду, якщо виграє грант, - розповідали сьогодні учасники прес-конференції в міськраді.
«Програма транскордонної співпраці Польща-Україна-Білорусь» розрахована на кілька років. З польської сторони у ній беруть участь фахівці з Любліна, які будуть консультувати українських колег. А серед українських міст – Луцьк, Львів, Івано-Франківськ.
Для участі в програмі Луцькраді потрібно підготувати проекти, які стосуватимуться означеної в умовах гранту тематики.
«Проекти повинні стосуватися охорони навколишнього середовища, туризму, громадських ініціатив або підприємництва. Фінансування розраховане до 2014 року з можливістю подачі заявки. До червня 2010-го має бути проведений перший конкурсний відбір», - розповіла керівник проекту Аня Ястжемська.
Для того, щоб проект узяв участь у конкурсі, необхідно якісно підготувати технічну документацію. Сьогодні Луцьк виступає лише партнером в попередньо заявлених проектах.
«Уже готуються три проекти, в яких Луцьк – партнер. Поки що немає заявок від міста, де воно виступало безпосереднім виконавцем проекту - аплікантом», - зазначив заступник міського голови Анатолій Пархом’юк.
Один з таких проектів стосується будівництва притулку для бездомних тварин у Львові. За попередніми підрахунками, його вартість – близько трьох мільйонів гривень. Луцька влада, виступаючи партнером, може за грантові кошти розробити документацію на будівництво подібного притулку в себе та провести облік безпритульних тварин у місті.
Ще однією умовою гранту є залучення місцевих коштів аплікантами для реалізації програми. Щоправда, який відсоток місто має виділити – поки що не відомо. За словами Пархом’юка, це може бути 10-15 відсотків від загальної суми.
На перший конкурс виділено 15 мільйонів євро. Найменша сума, яку місто може виграти – 100 тисяч, а найбільша – півтора мільйона євро.
За словами директора Департаменту розвитку Адміністрації польського міста Люблін Криштофа Лонтки, у його відомстві працює 30 людей, які пишуть проекти та здійснюють нагляд за їх виконанням.
«Завдяки фінансуванню кількох європейських програм, Люблін має додатково півмільйона євро. За ці гроші ми будуємо сучасні аеропорти, дороги та театри. Робимо інвестиції в туризм», - розповідає Кшиштоф Лонтка.
Щоправда, Луцьку будувати аеропорти та дороги за євро кошти поки що не доведеться: умови гранту не дозволяють використовувати ці гроші на такі потреби. Але, як зазначив Анатолій Пархом’юк, міська влада використає можливість залучити гроші з фонду.
«Поки що це лотерея. Але ми сподіваємось, що наша команда підготує якісні проекти, які матимуть великі шанси на перемогу», - каже чиновник.
Польські фахівці пробудуть у Луцьку два дні. Під час робочих зустрічей за цей термін вони планують проконсультувати луцьких колег - як писати проекти, щоб виграти грантові кошти.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus