USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцькі школярі отримали книги про Волинську трагедію. ФОТО

6 Червня 2013 13:17
Книги Ярослава Федорчука «Волинянин. Книга друга» та «Трагедія українсько-польського протистояння на Волині 1938-1943 років» луцька міська організація ВО Батьківщина подарувала луцьким шкільним бібліотекам сьогодні, 6 червня.
Автор книг – волинянин, уродженець села Несвіч, очевидець трагічних подій, багаторічний Народний депутат України Ярослав Федорчук, який вклав власні кошти та зусилля у відтворення фактів Волинської трагедії.
Представники кожної шкільної бібліотеки отримали по 4 примірники кожної книги.

Секретар луцької міської ради Григорій Пустовіт зазначив, що наразі певні шовіністичні політики у Польщі роблять спроби однобічно потрактувати події 1943 року на Волині, називаючи їх геноцидом польського народу та вимагаючи від українців вибачення за різанину. Польські історики штучно завищують кількість поляків-жертв різанини . Він розповів, що у книзі автор навів реальні цифри жертв серед українців, перевірені документально та за усними свідченнями очевидців. Секретар міської ради нагадав, що конфлікт виник не на рівному місці, його передумовами були, зокрема, заборона навчання українською мовою, створення польських концтаборів, переслідування українських активістів з боку влади, закриття православних церков.



«Саме цього року виповнюється 70 років Волинській трагедії. Ми вшановуємо жертви як з українського, так із польського боку, позиція нашої політичної сили – повинно відбутися не одностороннє, а взаємне вибачення та примирення між українцями та поляками. Ми не схвалюємо насилля з українського боку, але не варто забувати про політику тогочасної Польщі щодо українського населення – примусову полонізацію та покатоличення, ставлення до Волині, як до відсталої провінції», - звернувся до присутніх голова луцької міської організації ВО Батьківщина Сергій Григоренко.

Депутат висловив сподівання, що книги користуватимуться попитом серед юних читачів, адже це свіжий погляд на ці події, тому що раніше публікувалися переважно дослідження українсько-польського протистояння у контексті Західної України. Натомість, книги Ярослава Федорчука присвячені саме Волині. Депутат зазначив, що книги передаватимуть не лише у шкільні бібліотеки, але й в усі бібліотеки міста.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Михайло Показати IP 6 Червня 2013 20:00
В час гітлерівської окупації України і Польщі було не протистояння українців та поляків, а бандерівська поголовна різанина безневинного польського населення, за що польська АК винищила тисячі безневинних українців. особливо жорстоко на Холмщині.
Румата до Михайло Показати IP 27 Червня 2013 16:13
Міша, Галоперидолу не вистачає?
Володимир Показати IP 6 Червня 2013 20:02
Вибачатися за різанину українці не мають підстав, вибачення повинні випрошувати бандерівці та їх політичні нащадки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus