USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Львівські історики показали унікальні карти Луцька. ФОТО

20 Лютого 2013 08:02
Унікальні плани Луцька початку XX століття потрапили до колекції старовинних картографічних матеріалів, з якими можна ознайомитися у межах проекту «Карти міст».
Про це у Google Blog повідомила менеджер зі зв'язків з громадськістю Google Україна Марина Тарасова.
Український підрозділ Google представив масштабне оновлення проекту «Карти міст», що стартував у 2008 році.

На сайті проекту розмістили 16 колекцій зі 107-ма старими планами, на яких зображено 26 міст, розташованих на території сучасних України та Польщі. Одним з головних досягнень проекту є зібрання найбільшої онлайн-колекції планів міста Львова. Окрім того, авторам проекту вдалося зібрати унікальні плани Галича, Івано-Франківська, Чернівців, Тернополя, Луцька та інших міст і містечок, що хронологічно охоплюють період від ХVIII до ХХ сторіччя.

До картографічного зібрання увійшли й три карти Луцька початку XX століття, які є оцифрованими копіями експонатів приватної колекції Віктора Літевчука.

Першою з них став схематичний план Луцька 1907 року, оригінал якого опублікували у виданні «Весь Юго-Западный край».



Цифровий план столиці Волинського воєводства Польської республіки Луцька близько 1925-1930-их років – друга карта, яку запропонував переглянути користувачам сайт «Карти міст».



А третьою картою став план Луцька, виданий у 1937 році як додаток до Путівника по Польщі Асоціації польських туристичних товариств.



Проект «Карти міст» реалізовують представники Центру міської історії Центрально-Східної Європи, що у Львові, за технічної підтримки Google Україна. Цей проект дає змогу користувачам дослідити старовинні карти та плани різних міст.

Проект «Карти міст» стартував у 2008 році, коли за допомогою сервісу Google Карти (технологія Google Maps API) опублікували перший план Львова з колекції Ігора Котлобулатова та отримали дозвіл на розміщення на сайті оцифрованих копій карт з колекцій Військового архіву (Kriegsarchiv) та Австрійської Національної Бібліотеки у Відні.

За роки діяльності вдалося налагодити співпрацю з партнерськими організаціями та колекціонерами у Львові та інших містах України та Польщі. Завдяки цьому партнерству команда проекту опублікувала значну колекцію планів різних міст, а наприкінці 2012 року відбулося найбільше оновлення версії проекту з часу його старту.

За словами керівника проекту Сергія Терещенка, команда веб-проекту «Карти міст» поставила собі за мету зробити доступними в Інтернеті копії старих карт і планів міст Центрально-Східної Європи. Завдяки цьому користувачі зі всього світу отримають доступ до колекції картографічних матеріалів з приватних колекцій, архівів і бібліотек та можуть побачити, як змінилися міста регіону з плином часу.

Для зручності користувачів під час опрацювання об’єктів, позначених на старих картах, створюються посиланні на сучасну карту Google, що значно спрощує розуміння того, що позначено на карті.
Для деяких карт доступний режим перегляду карт з фотографіями, які виконані приблизно у той самий час, що і план міста.

Веб-проект «Карти міст» динамічно розвивається, команда шукає нових партнерів задля розширення географії проекту на інші міста України у 2013 році. Проект є некомерційним, а усі плани розміщені на сайті є власністю партнерів, які погодилися їх опублікувати.
Автори проекту запрошують усіх охочих та зацікавлених історією свого власного міста чи будь-якого міста України особисто долучитися до проекту та допомогти у його розвитку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тарас Показати IP 12 Серпня 2020 17:51
Невідомі битви 17 століття на дослідницьких картах... "Українське товариство охорони пам'яток історії та культури Рівненської області" прилюднило дослідницькі карти Берестецько-Мізоцької битви, які були виконані її членами для фільму "Берестечко. Битва за Україну" (частина 1). Мета оприлюднення карт - стимулювання дослідницьких та археологічних робіт на місці другого етапу битви під Мізочем, та запобігання діяльності чорних археологів на полі битви. Бо відомо - під Мізочем, при оранці, люди неодноразово знаходили кулі, монети, елементи зброї та військової амуніції 17 століття. Там же, в різних місцях, розміщені давні примогильні козацькі кургани. Товариство ввжажає, що захист історичного місця битви, збір археологічних свідоцтв, увіковічнення пам'яті українських героїв, то справа державна і громадська. А місце події, в майбутньому, бесперечно має стати туристичною принадою України. Матеріал "БЕРЕСТЕЦЬКО-МІЗОЦЬКА БИТВА: КАРТИ ВЕЛИКОГО ПРОТИСТОЯННЯ" або карти до фільму «Берестечко. Битва за Україну» (частина 1)" розміщений на сторінці - https://uamodna.com/articles/berestecjko-mizocjka-bytva-karty-velykogo-protystoyannya/ Скачування карт вільне.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus