USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Мешканець Луцька уточнив дату звільнення міста від нацистів

22 Лютого 2016 19:00
Історія Луцька досі лишається фальсифікованою, зокрема це стосується дати визволення міста від нацистських загарбників у 1944 році, - вважає лучанин Володимир Дмітрієв.

Свої дослідження щодо виправлення помилок в історії міста він презентував міському голові Миколі Романюку під час особистого прийому громадян 22 лютого.

Так, лучанин звернув увагу на те, що дата звільнення Луцька від нацистських загарбників декілька разів переносилася владою. Наприклад, раніше цю річницю відзначали 5 лютого, згодом 4 лютого, а нині – 2 лютого.

Як вдалося дізнатися лучанину від очевидців буремних років Другої світової війни, 29 січня 1944 року німецький гарнізон отримав наказ від командування залишити місто, зважаючи на наступ Червоної армії та те, що Рівне та Здолбунів вже були звільнені. Таким чином, невеликий населений пункт, який на той час не мав важливого стратегічного значення, окупанти залишили без протистояння з наступаючими військами Червоної армії.

Перший радянський солдат Яків Сергієнко вступив у місто, коли мала розвідувальна рота спустилася замерзлим Стиром, діставшись до будівлі старого залізничного вокзалу (де згодом розташовувався ресторан «Світлофор»). У будинку зробили штаб.

День входу радянських солдат у місто і вважали днем звільнення, хоча Яків Сергієнко особисто розповідав Володимиру Дмітрієву (з яким згодом служив в одному полку), що місто взяли без жодного пострілу, адже воно було порожнім.

В книгах з історії йдеться про те, що 5 лютого 1944 року обком оголосив подяку армії, що звільнила Рівне, Луцьк, Здолбунів та інші міста. Як вдалося з’ясувати лучанину ще у 1969 році після запиту у центральний архів у Москві, 5 лютого 1944 року вийшов указ про салют на честь Червоної армії, яка звільнила Рівне та Здолбунів (про Луцьк у документі, насправді, не йшлося).

Таким чином, можна вважати, що Луцьк був звільнений 29 січня 1944 року, коли з міста вийшли німецькі військові, зважаючи на наступ Червоної армії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Уточнення Показати IP 22 Лютого 2016 20:06
Не звільнення а повторна окупація ЧА. Окупанти що поляки, що німці, що радянські війська.
Краєзнавець Показати IP 22 Лютого 2016 21:08
Це провокаційне повідомлення. Погляньте на меморіал Вічної слави, на військові кладовища в Теремно, на вулиці Львівській. Невже там одні самогубці, адже,як стверджує автор, "Луцьк звільняли без жодного пострілу". Навіть в ті часи Луцьк був важливим стратегічним пунктом, потужним пунктом оборони фашистів.
55 Показати IP 22 Лютого 2016 21:10
Дуже сумнівні твердження, що грунтуються на "особисто розповідав" однієї людини. Ну от в краєзнавчому музеї є фотографії боїв за Луцьк, щороку проводять тематичні виставки, сотні сторінок розписано, які частини куди насувались і висувались, багато інтерв'ю було з учасниками, - а тут одна людина сказала - "боїв не було", і все, віримо, друкуємо. Газета Волинь кілька разів друкувала інтерв'ю із В.Єщенком - http://www.volyn.com.ua/index.php?rub=5&article=0&arch=896, http://www.volyn.com.ua/index.php?rub=5&article=0&arch=930, почитайте і спробуйте спростувати...
читач луцький Показати IP 23 Лютого 2016 14:00
Прошу вибачити мене за грубість але раніше у військових всіх майже армій була присказка Окоп считается взятым когда яйца нашего солдата висят над головой противника Значить що Луцьк треба вважати визволеним коли сюди зайшов наш солдат І раз німці покинули 29 січня то місто просто було без влади А наш солдат зайшов 2 лютого От з цього дня і прийшла нова влада
Волиняка Показати IP 12 Березня 2016 11:10
ПРИКАЗ ВЕРХОВНОГО ГЛАВНОКОМАНДУЮЩЕГО Генералу армии Ватутину Войска 1-го Украинского фронта в результате стремительного удара подвижных соединений и пехоты и умело проведенного обходного маневра овладели городами Луцк и Ровно15 – крупными областными центрами Украины, а также городом и важным железнодорожным узлом Здолбунов16. В боях за овладение городами Луцк, Ровно и Здолбунов отличились войска генерал-лейтенанта Пухова, генерал-лейтенанта Баранова, генерал-лейтенанта Соколова, генерал-лейтенанта Кирюхина, генерал-лейтенанта Глухова, генерал-майора Мансурова, генерал-майора Васильева, генерал-майора Хрусталева, генерал-майора Зубова, полковника Борщева, генерал-майора Павлова, танкисты генерал-лейтенанта танковых войск Новикова, генерал-майора танковых войск Королева, полковника Пушкарева, артиллеристы генерал-майора артиллерии Кубеева и саперы полковника Бараша. В ознаменование одержанной победы наиболее отличившиеся в боях соединения и части представить к присвоению наименований “Луцких” и “Ровенских” и к награждению орденами. Сегодня, 5 февраля, в 21 час столица нашей Родины Москва от имени Родины салютует нашим доблестным войскам, овладевшим городами Луцк, Ровно, Здолбунов, двадцатью артиллерийскими залпами из двухсот двадцати четырех орудий. За отличные боевые действия объявляю благодарность всем руководимым Вами войскам, участвовавшим в боях за освобождение городов Луцк, Ровно, Здолбунов. Вечная слава героям, павшим в борьбе за свободу и независимость нашей Родины! Смерть немецким захватчикам! Верховный Главнокомандующий Маршал Советского Союза И. СТАЛИН 5 февраля 1944 года [№ 69] [c.112] ПРИМЕЧАНИЯ 15 Города Луцк и Ровно освобождены 2 февраля 1944 г. 16 Освобожден 3 февраля 1944 г. [c.521]

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus