USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Новий рік проблем з прибиранням снігу в Луцьку не буде, – комунальник

31 Грудня 2010 18:11
Комунальники прибиратимуть Луцьк навіть у святкові дні, й обіцяють, що в місті не буде складно пройти та проїхати.

Про це 31 грудня розповів директор департаменту житлово-комунального господарства Луцького міськвиконкому Іван Кубіцький.

Чиновник запевнив, що підпорядковані йому комунальні служби очищають місто від останніх снігових опадів на всю свою потужність і роблять це цілодобово.

«Прибирали вдень і вночі, працювало шість машин «Спецкомунтрансу» і п’ять грейдерів. Вчора, 30 грудня, на дороги висипали майже 150 тонн піщано-соляної суміші. Водії притиральної техніки з-за керма практично не виходили, тільки пообідали і далі», – розповідає Кубіцький.

В такому ж режимі працюють луцькі комунальники і в останній день року, аби новорічні свята не зустріти у снігу.

«Сьогодні з самого ранку працює п’ять грейдерів. Вони в основному зачищають бокові вулиці. Працює по одному грейдеру на Цукровому, на Малоомелянівському масиві, в районі ДПЗ, на бокових вулицях Потебні, Даньшина, Марка Вовчка і на інших, в районі Теремно, і один грейдер працює в районі вулиць УПА і Заньковецької. Одна машина працює в Дубнівському мікрорайоні. Пробуємо дістатися до усіх вулиць», – пояснив чиновник.

Попри те, що роботи дуже багато, Кубіцький впевнений, що проблем з очищенням міста від снігу не буде, мовляв ситуація, хоч і складна, але під постійним контролем.

«Як це у нас вдасться покаже час. Роботи дуже багато. Ситуація напружена, але в цілому проїхати можна, хоча є окремі слизькі ділянки. Але ми їх відразу посипаємо піщано-соляною сумішшю. Техніка «Спецкомунтрансу» буде працювати протягом святкових днів. Ми цілодобово чергуємо. Думаю, нам вдасться втримати ситуацію під контролем. І в Луцьку буде і як пройти, і як проїхати», – запевнив посадовець.

Водночас попередник Кубіцького на посаді директора департаменту ЖГК Владислав Стемковський вважає, що цьогоріч зимове утримання доріг, тротуарів, а головне внутріквартальних проїздів міста є незадовільним, а відповідні служби не оперативно реагують. Мовляв із сніговими опадами, які випали на Луцьк в ніч з 29 на 30 грудня, відповідальні не впоралися. Тому наступного дня у місті виникли затори, снігова каша на переходах і інші «зимові сюрпризи».

«Якщо комунальники не встигли вчасно зреагувати на опади, то застосовується аварійно-авральний режим. Чергування, можливо, відсутнє, тому прибирання, зокрема тротуарів починається вранці. А потрібно прибирати сніг вночі, коли дороги і тротуари майже вільні. Окрім того, покладаються на ручну працю двірників, а це велика помилка при сніжних опадах. Виключно механічне розчищення може дати якісний результат, тобто ефективна робота техніки і достатня її кількість», – вважає він.

До всього Стемковський стверджує, що найкраще було б обробляти дорожні магістралі міста не соляно-піщаною сумішшю, а хімічними реагентами, які не дають можливості кристалізуватися воді і перетворитися в льодову корку, яка створює найбільшу небезпеку як для пішоходів, так і для руху транспорту.

Також для боротьби з ожеледицею застосовується профілактичний метод, який запобігає її утворенню, або так званий метод пасивного впливу, який підвищує зчепні якості обледенілого покриття. Профілактичне оброблення дорожнього покриття здійснюється за кілька годин до виникнення ожеледиці, яка прогнозується попереджувальними метеозведеннями. Є певні технологічні моменти, каже Стемковський.

«Наприклад, оброблення реагентами починається з менш завантажених вулиць, щоб покриття вулиць з інтенсивним рухом транспорту, а також ділянки з ухилом були оброблені безпосередньо перед початком утворення ожеледиці. Тому дії на упередження повинні бути основою в зимовому утриманні, а це функція оперативного штабу, який визначає режими чергування, види та інтенсивність заходів. В попередні роки напередодні зимового сезону створювався відповідний штаб, чи функціонує він зараз, мені невідомо», – коментує екс-чиновник.

«Колись в позаминулому році ми зробили своєрідний експеримент для Луцька, хоча це звичайна світова практика. Реагенти дуже ефективні до 10 градусів морозу. Вони не дають можливості сформуватися сніжній льодовій корці, асфальт стає мокрим. І хоча реагенти дорожчі у порівнянні з піщано-сольовою сумішшю або звичайною ропою, однак застосування реагентів дає якісніший і дешевший ефект – не стільки виїздів техніки потрібно, як для розсипання піщано-сольової суміші. Тим більше ніхто не порахує, скільки коштує безпека людей, вартість техніки, яка може бути пошкоджена. На жаль, вже в минулому році та у цьому така технологія в Луцьку не застосовувалась», – каже Стемковський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
у курсі Показати IP 31 Грудня 2010 18:32
стему менше патякати,а згадати як відмивались гроші через "дисконт +" на зимове утримання доріг іінші роботи
Українець Показати IP 31 Грудня 2010 21:18
Тільки Стемковський забув сказати,що хімічні реагенти стають ефективними коли їх застосовують безпосередньо перед випаданням снігу.А в нас такої практики не спостерігається.В нас коли снігу по коліна тоді Кубіцький починає чухатися.
Волинянин до Українець Показати IP 31 Грудня 2010 23:03
Так він, здається, як раз про це і сказав. А взагалі то, З Новим Роком!!!
Вот так! Показати IP 1 Січня 2011 09:21
ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ ПРОБЛЕМИ КОЛИ НІЧОГО НЕ РОБИТИ,МОЖЕ ХТО БАЧИВ ДЕ В МІСТІ СНІГ ОТКИДАЛИ АБО ДОРОГИ ЧИСТИЛИ?
Свєточка-конхвєточка Показати IP 1 Січня 2011 10:24
Коли приходиш до хати, знімаєш чоботи (а вони нині коштують півзарплати, і це - в ліпшому випадку), а вони всі всіяні білими плямами й пухирцями від їхніх сумішей та хімічних реашентів, то розумієш: ліпше хай нічого не роблять))) А якщо серйозно, хоча кили взуття розлазиться, то нічого серйознішого на той момент не може бути, то комунальники щось друшляють. Як посиплють, то в тій каші можна втопитися, а як не оброблять вулить, то - вбитися. Пропоную вихід: кожному лучанину - по дві тертки для овочів та шматок скотчу, аби приліпити їх до чобіт. Кажуть, зовсім не слизько))))))))
Небайдужа Показати IP 1 Січня 2011 14:15
Зі всіма згідна-суцільна брехня !За 3 останні дні не бачила жодної одиниці техніки на 33 кварталі. Як завжди брешуть !Сором тай годі!
тррррррррррррррррррррр Показати IP 1 Січня 2011 23:08
З підїзду виходиш не можна двері відкрити бо снігом завалило, про дороги, тротуари мовчу... А Він Іванко Кубіцький піз.... що все прибирається (чиновник) мать його... а ми податки платимо..... за що???
Віталій! Показати IP 2 Січня 2011 11:56
Не знаю хто там мав прибирати сніг у святкові дні, але факт залишається фактом: в район Цукрового марш. таксі №23 і №24 1.01 з обіду вже не могли добратися: промідок від поворота біля Солдату та до вул. Корольова був переметений снігом. Водії маршрутних таксі були змушені шукати альтернативних шляхів і рухалися по Мамсурова...
кандитат Показати IP 3 Січня 2011 11:43
Був один грейдер 1 січня зранк, навколо памятника Лесі у центрі їздив, а там батьки з дітками, поні діток возять. А він ніде і не призупинився. Поки якийсь ввічливий лучанин не привітав водія транспорту з таким перематом, що до кінця Радянської було чути. Все у нас робиться не тоді і не в той час.
MAX Показати IP 5 Січня 2011 09:04
В Луцьку як завжди - несподівано у грудні почалась зима!!! Хто щоб не казав а такого бардака на вулицях давно не було!!! Не проїхати і не пройти!!! Господарі задрипані!!!
max-davud Показати IP 5 Січня 2011 09:19
В Луцьку як завжди - несподівано у грудні почалась зима!!! Хто щоб не казав а такого бардака на вулицях давно не було!!! Не проїхати і не пройти!!! Господарі задрипані!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus