USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Сесія облради: депутати прийшли у вишиванках

19 Травня 2016 20:31
День вишиванки святкують кожного третього четверга травня з 2006 року. Це свято має статус всесвітнього, а тому кожного року до його відзначення долучаються не лише українці, але й усі прихильники українського традиційного одягу.

Депутати фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» у обласній раді також долучились до цієї традиції та вбралися у вишитий одяг на сесію, - повідомляють у прес-службі Волинського УКРОПу.

Кажуть, що вишиванка – це індивідуальна річ і несе у собі певний сакральний смисл. Депутати розповіли нам, як вони знайшли саме «свою» вишиванку.

Олександр Зінчук зазначив, що вишиту сорочку йому подарувала онкохвора жінка, якій він врятував життя. Операція була дуже важкою, але все пройшло чудово, жінка вижила та, як знак щирої вдячності, вишила Олександру сорочку.
Для декого вишиванка є сімейною традицією. Як от для Григорія Павловича.
Депутат розповів, що з дитинства носив вишиті сорочки. У їхній сім’ї це як оберіг, адже дід Григорія Григоровича був ув’язнений на 25 років радянською владою за проукраїнську позицію та, в певному сенсі, вишиту сорочку. Депутат зауважив, що йому дуже приємно бачити у цей день дітей різного віку у вишиванках, оскільки це одна із деталей їхньої самоідентифікації як українців.

Олександр Омельчук «свою» сорочку знайшов лише нещодавно. У виборі йому допомогла дружина. Вишиванка Олександра місцевого виробника, що зіграло важливу роль при виборі, оскільки волинські майстрині створюють не просто вишиванки, а шедеври. Також депутат зазначив, що раніше такі сорочки йому здавались незручними, проте він переконався у їх практичності і носитиме тепер вишиванку й у будні.
Перші у житті сорочки одягнули й депутати Микола Бущук та Анатолій Філюк.
Голова фракції Вячеслав Рубльов отримав сорочку в подарунок від батьків. Сорочка «біла по білому» ручної роботи святкова, а тому депутат одягає її лише у особливі дні. Вячеслав Володимирович підкреслює, що вишиванка по-справжньому український одяг, тому її потрібно одягати не для «галочки», а з гордістю.
Ірина Вахович придбала вишиванку сама. Візерунок на її сорочці символізує дерево життя, родинне дерево. В слов’янській міфології це - символи берегині та створення Всесвіту, тому депутат зауважує, що такий орнамент зображають саме на жіночому одязі.
Вишиту сукню одягла на сесію Ірина Констанкевич. Депутат розповіла, що придбала сукню у Яремче під час поїздки у Карпати з колективом Фонду «Тільки разом». Ця сукня – перша річ ручної роботи у гардеробі пані Ірини. Вона наголосила, що жінка у своєму гардеробі зобов’язана мати такі речі, оскільки це поза модою, поза часом і тому красиво і зручно.
Надія Хвищун була також у сукні з вишитим елементом. Вбрання придбала сама. Депутат зазначила, що зараз мама вишиває їй сорочку і це буде насправді цінний для неї одяг.
Вишиванку у кольорах українського прапору одягнув Петро Савчук. Чоловік розповів, що це його не єдина сорочка, але улюблена. Депутат наголосив, що орнамент «колосок» означає врожай, тобто родючість нашої волинської землі.
Любов Ліпич теж має декілька вишиванок, проте сьогодні одягла ткану. Цю сорочку їй подарували родичі. Депутат розповіла, що ткана сорочка є особливістю саме регіону Волині.
Існує повір’я, що вишиванка особливо цінна, якщо її подарували. Саме подарунок друзів одягнув на сесію Іван Киричик. Чоловік зазначив, що зазвичай вбирає вишиванку на свята, оскільки для нього це винятковий одяг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 19 Травня 2016 22:23
А чому нема коментарів?
охоронець Показати IP 19 Травня 2016 22:24
тільки 8 чоловік прийшли в ярмулках
Петрович Показати IP 19 Травня 2016 22:28
до прокуратури Волинськоi областi:опублiкуйте справу дiда Гр. Павловича :всi хочуть знати героя.
Студент Показати IP 19 Травня 2016 22:46
Бідний ректор, в єдиній сорочці
Вишиванка Показати IP 19 Травня 2016 23:40
Якщо сорочка пошита руками, то не ручна робота....білим по білому- ручна вишивка???????????
Лучанин Показати IP 19 Травня 2016 23:43
Одна скромність- врятував жінці життя.....може просто виконував свою роботу ...
Паціентка до Лучанин Показати IP 20 Травня 2016 11:37
Роботу лікаря по різному можна виконувати.Цей лікар її виконує якісно!І про таких треба розповідати.Чого йому скромничати?????А скільки гроблять наше здоров'я!
Анонім Показати IP 20 Травня 2016 00:09
По лицам похоже отмечали день пионерской организации.
ліля Показати IP 20 Травня 2016 09:09
Цікаво, білим по білому?
Валя до ліля Показати IP 20 Травня 2016 12:31
Що ж тут цікавого?) На білій тканині вишивається білими нитками, або білим бісером. Досить гарно виглядає. Бачила пару вишиванки для вінчання, на білій тканині білим бісером.
Лучанка Показати IP 20 Травня 2016 11:34
Гарні люди в гарних вишиванках!А головне, знають ЧОМУ вони їх вділи!!!!Молодці Волинські новини- цікаво висвітлили тему Дня вишиванки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus