USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.62 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Страсний хресний хід ніс часточку животворящого древа. ФОТО

3 Квітня 2010 11:48
У Луцьку відбувся загальноміський Страсний хресний хід із 12-ма зупинками-стояннями, що відображають останні події в земному житті Христа.

Процесія пройшла від Замкового чоловічого монастиря Архангелів міськими вулицями Кафедральною, Братковського, Лесі Українки до кафедрального собору Святої Трійці, - інформує прес-служба Волинської єпархії УПЦ КП .

Щороку у Страсну п’ятницю в обласному центрі проводять таку ходу. Але цьогоріч архієпископ Луцький і Волинський Михаїл не тільки ніс великого хреста, символічно повторюючи страждальну дорогу Спасителя.

Архієрей ішов ще й із невеличким хрестом-ковчежцем, де вміщено частинки мощей невідомих святих. Найголовніше - дрібну частку того животворчого древа, на якому було розп’ято Месію. Цю велику святиню передав нашій Церкві благодійник, який попросив не зазначати його ім’я.



Зі Святого Передання про хрест Господній відомо, що за дорученням рівноапостольного царя Константина та стараннями його благочестивої матері рівноапостольної Єлени в Єрусалимі, на Голгофі, у IV ст. було віднайдено три хрести. Коли їх прикладали до померлого, змогли визначити, на якому саме розп’яли Ісуса: від одного з них покійник ожив, тобто той хрест дав життя, і його назвали животворчим. Відтоді святиня маленькими частинками розійшлася по всьому світу.

На завершення страсного хресного ходу в свято-Троїцькому соборі владика виголосив проповідь. Акцентувався на тому, що жертва, яку Господь здійснив заради нашого спасіння – то ціна нашого викуплення від гріхів, нашого народження, приходу у світ. Тому Бога ми повинні любити більше, ніж самих себе, більше, навіть, ніж своїх дітей. Бо написано: «Хто любить батька свого чи матір свою, той недостойний мене».

«А як часто батьківська любов є сліпою щодо дітей. Даючи їм все необхідне для життя, ми забуваємо про одне, найголовніше: не даємо знання духовного, того, що веде людину до справжнього щастя», – зазначив високопреосвященний.

Архіпастир закликав постійно пам’ятати про страждання Христа, які Він переніс заради любові до нас, постійно роздумувати над цією жертвою, не тільки у Велику п’ятницю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus