USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку презентували Культурну мапу міста

1 Грудня 2013 17:57
Презентація Культурної мапи Луцька відбулась у стінах луцького Центру туристичної інформації сьогодні, 1 грудня. Як розповів присутнім спів-координатор проекту Олександр Котис, організатором стала мистецька організація «Art-Effect», «Луцький джазовий клуб» та фонд «Співдружність Волині». Його основна мета – виявити наявний ресурс та визначити проблеми в культурній сфері Луцька. Загалом цей проект розроблявся для семи міст України, серед яких - Одеса, Луцьк, Львів та інші.

Олександр зазначив, що «культурна мапа» - це метафора, адже, насправді, ніякої карти тут немає. Метод такого мапування не є новим – його розробили в ЮНЕСКО, і апробували в багатьох містах Європи та Америки у 60-ті роки минулого століття. І лише декілька років тому цю методику почали використовувати і в Україні.

«Ніякої карти ви тут не побачите. В поняття «мапування» вкладається розуміння того, що потрібно виявити певний ресурс і проаналізувати його», - пояснює Олександр.


Роботу над проектом організатори розпочали з того, що визначили той зміст, який вкладають люди у поняття «культура» та «мистецтво». Так, серед півтори тисячі опитаних лучан, більшість ототожнювали поняття культури з вихованістю, поведінкою, театром, тощо. А щодо поняття «мистецтво», то його пов’язували з образотворчим мистецтвом, музикою, культурою, красою.

Таке опитування, зі слів організаторів, допомогло визначити, що ж для лучан є найбільш важливим у культурному середовищі. Так, координатори проекту виокремили чотири основних сегменти: музиканти, художники, «фестивальники» та громадські активісти. Представникам цих напрямів задавали питання про те, які є складнощі в їх діяльності, що вони очікують у майбутньому. Виявилось, люди самі не знають, у чому їх проблеми, адже відповіді на запитання часто були досить тривіальними та розмитими.

«Творчі зустрічі дали нам нові поштовхи і масу ідей. Бо коли ти стикаєшся з організатором виставки і художником, ти бачиш два рівні взаємодії», - розповідає Катерина, яка працювали над проект разом зі своїми колегами.

«Це допомагає не тільки з’ясувати проблеми та запропонувати шляхи вирішення, але й координувати людей так, щоб вони могли взаємодіяти та допомагати одне одному».

До прикладу, Олександр розповів, що навіть в картинній галереї просто так показати свої роботи ви не можете – особливо, якщо ви молодий і нікому не відомий митець, оскільки є певний графік, а також ряд вимог та правил.

Розробники Культурної мапи Луцька наголошують: вони намагались показати, що у нас є не тільки проблеми, а й свої сильні сторони, на яких потрібно зосередити максимальні зусилля. Наприклад, є можливість реалізовувати міжнародні проекти, чому сприяє сусідство Волині з іншими державами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus