USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Представники понад 60 ВНЗ України та Європи зібрались у Луцьку. ФОТО

4 Жовтня 2013 16:37
Міжнародна наукова конференція «Науковий парк та інноваційна інфраструктура університету як основа розвитку освіти та науки» розпочала роботу 4 жовтня у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

Відкриття конференції відбулося під головуванням першого заступника міністра освіти та науки України Євгена Суліми. З вітальним словом до учасників конференції звернулися представники обласної та міської влади.





Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук наголосив, що саме вища школа України повинна стати локомотивом соціально-економічного розвитку держави. З його слів, класичні університети мають шанс стати майданчиками для інноваційного розвитку території.



Євген Суліма повідомив, що українська вища освіта вже визнана у Європі та світі. «Сьогоднішня конференція – крок переходу від університетів, як храмів, до перш за все наукових парків,які повинні видавати на-гора не тільки теоретичні розуміння інновацій, а й забезпечувати науковий підхід щодо впровадження наших напрацювань. Сьогоднішня тема – наступний крок нашого розвитку у Європу та в світ», - звернувся до учасників конференції перший заступник міністра.

Євген Суліма зазначив, що надзвичайно важливим є прийняття нового Закону України «Про вищу освіту», адже закон, який діє з 2002 року, з його слів, не дає можливості університетам розвиватися у сучасних реаліях. На думку Євгена Суліми, університет не може придбати навіть олівця за власні кошти, тому що казначейство вважає їх бюджетними.




Виступ ректора СНУ імені Лесі Українки Ігоря Коцана був присвячений інфраструктурі вишу та тому, як університети можуть заробляти гроші. Він повідомив, що співвідношення державного фінансування та власних коштів кожного європейського університету приблизно один до одного.

«Ми навчилися отримувати зарплату, але ще не навчилися заробляти кошти. Основним джерелом фінансування українських університетів є держава. Плата за навчання в університетах України становить приблизно 450 доларів за семестр, тоді як у Польщі вона становить 750 доларів, в Італії – 800, у Франції – 1200. Плата за навчання для студентів державної форми навчання у Німеччині становить 450 євро за семестр. Кошти надходять у міністерство, яке відстежує, щоб вони йшли на потреби студентів, а не фінансування господарських потреб університету. Для соціально незахищених студентів існують програми, які дозволяють профінансувати навчання. Якщо студент не може вчасно скласти іспити, нараховується вища плата за навчання. Якщо не вистачає коштів на будівництво університетського корпусу, сенат вишу може вирішити призупинити фінансування проекту певного викладача та спрямувати ці кошти на розвиток університету», - розповів ректор СНУ імені Лесі Українки.



Ці елементи, на думку Ігоря Коцана, можна використовувати в університетах України.

Ректор повідомив, що з кожним роком, для того, щоб зберегти студентів та залучати до навчання іноземців, перед університетами стоїть питання будівництва нових навчальних приміщень. Виші повинні активно шукати спонсорів для таких потреб, адже державного фінансування не вистачає. Зі слів Ігоря Коцана, СНУ імені Лесі Українки тісно співпрацює з головою Наглядової ради народним депутатом України Ігорем Палицею. Благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» постійно надає матеріальну допомогу університету. Так, цьогоріч кращі викладачі вишу отримали дві трикімнатні квартири, студенти одержують іменні стипендії, малозабезпечені - талони на харчування. На хімічному факультеті відкрили лабораторію росту кристалів, на біологічному – закупили обладнання для лабораторії біотехнологій на загальну суму 500 тисяч гривень. Підписана угода між університетом, «Фондом Ігоря Палиці – Новий Луцьк» та державним підприємством міністерства оборони України на виготовлення проекту науково-технологічного парку. Благодійний фонд виділив для цього 1,5 мільйона гривень.

Ігор Коцан презентував проект студентського містечка європейського зразка, що планують спорудити у районі вулиць Володимирської та Львівської у Луцьку.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus