USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У замку Любарта відкрили меморіальну дошку на честь українського гетьмана. ФОТО

25 Жовтня 2010 10:31
У Луцьку в замку Любарта 24 жовтня урочисто відкрили меморіальну дошку пам’яті українського гетьмана Івана Виговського.
Дошку встановлено на будівлі Художнього музею Луцька. Як свідчать історичні джерела, саме в Луцьку у XVII столітті Іван Виговський розпочав свою діяльність. Про це інформує сайт Луцькради.
Участь у відкритті взяли генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Томаш Янік, директор музею Зоя Навроцька, представники Волинського козацького стрілецького братства, міської влади, духовенства УПЦ ККП та римо-католицької церкви, історики, науковці, які досліджували біографію цього видатного українця.
У квітні цього року на будівлі музею було встановлено проект меморіальної дошки. Тепер же відбулося урочисте відкриття дошки, відлитої з металу. На ній відображено портрет Івана Виговського, який максимально відповідає його прижиттєвому портрету.
Автор дошки – художник Микола Кумановський – передав одяг, погляд, манеру гетьмана, а також відобразив знак, який засвідчує приналежність Виговського до давнього лицарського роду.
Також на дошці розміщено записку, де вказано основні віхи його гетьманського шляху. Під запискою – печаті з іменами фундаторів, їх гербами.
Під час урочистостей Зоя Навроцька зауважила, що «сьогодні боляче дивитись, коли в Луцькому замку молодь сповідує шведське лицарство, італійське, забуваючи при цьому, що саме в Луцьку свій шлях розпочинає лицарство українське». Вона також зазначила, що «поступово вдається реанімувати історію, залатати прорвану діру в нашій свідомості... Ім’я Івана Виговського є в часописах, поважних фоліантах, історичних джерелах, воно неодноразово звучить на наукових конференціях, але не всі українці знають славетну історію цього гетьмана. Тому відкриття меморіальної дошки є символом розуміння і єднання українського духу».
Під залпи козацької гармати дошку урочисто відкрили, а представники духовенства освятили її.
Довідково:
Іван Виговський був гетьманом України в 1657-1660 роках. Він походив з української православної шляхти. Перебував на службі Речі Посполитої, не забуваючи рідної віри та мови.
Найвидатнішими його діяннями був договір із королем Речі Посполитої, який фактично звів нанівець Переяславські домовленості із Москвою, та перемога над московськими військами в Конотопській битві 1659 року. Втім, в тогочасному українському суспільстві, зокрема серед козацької старшини дії гетьмана сприймались неоднозначно, отож він вирішив скласти булаву, повернувши повноту влади Юрію Хмельницькому (молодшому сину Богдана Хмельницького ).
В 1664 році Виговського, за брехливими наклепом, визнано зрадником Речі Посполитої і страчено в Бучачі.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Командор Показати IP 26 Жовтня 2010 12:26
...ну знову про волинських журналістів - чув дзвін, а не знаю де він... Питання: Так хто ж відкривав дошку Виговському? Відповідь: Луцький міський голова Богдан Шиба та Отаман Козацького Стрілецького Братства Віктор Федосюк. Довідка для журналістів: в роботі над пам'ятниками та малими архітектурними формами обовязково задіюється архітектор,- така вже його професійна доля - вирішувати місце розміщення та розмір в масштабі до оточуючого середовища... Питання: то хто ж автори? Відповідь: скульптор Микола Кумановський - відомий український художник та архітектор Віктор Федосюк. А ливарня - Володимира Глушка. Автор тексту - науковець і дослідник життєдіяльності Івана Виговського - Олена Бірюліна... Фундатори: Громада міста Луцька - голова Богдан Шиба, Козацьке Стрілецьке Братство - отаман Віктор Федосюк, адвокат Петро Стех, видавництво ІНІЦІАЛ.
M Показати IP 26 Жовтня 2010 19:20
А ще можна встановити дошку славному Северину Наливайку, який взяв штурмом Луцький замок і бив ляхів в 1594 - 1595. Тільки тоді консула Польщі на відкриття запрошувати не треба ))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus