USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Культурний відпочинок і без алкоголю: фестиваль «Княжий» - вже цими вихідними

17 Серпня 2017 13:52
Вже цими вихідними у Володимирі-Волинському відбудеться новий фестиваль для міста – “КНЯЖИЙ”. Засновником фестивалю, людиною, яка зібрала організаційний комітет заходу, став народний депутат України Ігор Гузь. Він і розповів БУГу, як з’явилася ідея “КНЯЖОГО” та як вона втілюється в життя.

– Пане Ігоре, місто Володимир-Волинський, і не тільки, в очікуванні фестивалю “КНЯЖИЙ”, який відбудеться цими вихідними, 19-20 серпня. Це Ваша особиста ініціатива провести подібний захід? Яка його мета?

– Спочатку поділюся ідеєю його створення. Торік, я намагався долучитися до проведення щорічного фестивалю “Володимир”, який має історію у понад два десятки років. І, який колись збирав нині вже відомих українських виконавців на одній сцені та багатотисячні натовпи шанувальників. На жаль, упродовж останніх років він не проводився, хоча на те були поважні причини. На громадських обговореннях пропонував організаторам свою допомогу та підтримку, але деякі митці та активісти виступили проти. І я вирішив не втручатися. Тоді у мене виникла ідея провести свій фестиваль, який покликаний популяризувати місто та підвищити його туристичну привабливість.

Отже, я і моя команда запрошуємо всіх жителів округу, волинян, та гостей із інших областей відвідати 19-20 серпня безалкогольний фестиваль “КНЯЖИЙ”. Це – зовсім новий фестиваль на культурній мапі України, який цьогоріч відбудеться вперше поблизу древнього Володимира та села Заріччя, на березі річки Луга. Наш фест покликаний відродити історичні факти про Володимир-Волинський, адже тут є багато пам’яток історії, які варто побачити не лише волинянам. Так, наприклад, до нас приїдуть гості із Білорусі та Польщі.

– Чому саме Володимир-Волинський обрали для проведення фестивалю?

– Всі ми знаємо, що це славне місто має велику історію, має багато культурних пам’яток. Володимиру-Волинському – понад тисяча років. Саме тут, згідно з згадками, князь Володимир Великий розпочав об’єднання Волинського і Галицького князівств у єдину могутню державу. Ще з дня заснування Володимира у місті зосереджувались значні військові сили. А зараз, як ми знаємо, тут дислокується героїчна 14-та бригада. Тому Володимир-Волинський сміливо можна назвати не тільки містом, де жили та творили державу князі, а ще й – містом військових. Це також історія, яку досі пишуть самі ж хлопці, які воювали та воюють на Донбасі за територіальну цілісність України.

– Як Ви вважаєте, наскільки перспективними є подібні фестивалі у цьому регіоні?

– Перспектива однозначно велика. Люди хочуть розвіятися, також варто і місцевим жителям розказати, в якому чудовому місті вони живуть. Згадати історію. А подібні фестивалі зможуть заохотити туристів, бо тут справді є на що подивитися, і місцевим історикознавцям є про що розказати. На наступний рік, думаю, фестиваль продовжить свою роботу, і збиратиме все більше і більше гостей. А зазирнути у глибину середньовіччя міста з тисячолітньою історією зможуть усі охочі.

– Ми знаємо, що вартість вхідного квитка на фестиваль “КНЯЖИЙ” становитиме 20 гривень, чим мотивована така ціна?

– Насправді, така вартість є просто символічною. На захід приїдуть багато відомих особистостей літератури, культури, політики і музики. Наш оргкомітет довго роздумував над вартістю квитка, і ми схилилися до того, що 20 гривень – не так вже й багато, адже вхід на подібні заходи в десяток разів більший. Це ж менше, ніж вартує пачка цигарок (сміється…- від авт.).

– Як і попередній Ваш проект, фестиваль “Бандерштат”, “КНЯЖИЙ” теж організовуєте у безалкогольному форматі. Враховуючи те, що депутати міськради Володимира-Волинського не підтримали рішення про заборону продажу алкоголю під час проведення фестивалю, як оргкомітет дотримається цієї концепції?

– Так, і тільки так, безалкогольний. На території фестивалю буде надійна охорона, яка слідкуватиме за порядком. Якщо будуть бачити людину напідпитку, її відразу ж виведуть з території заходу. Ми все продумали щодо цього. Так, можливо, буде багато обурень та невдоволених людей, які хочуть розважатися лише “під пиво”.

Ми хочемо саме їм донести, що культурний відпочинок можливий і без алкоголю, адже і я, і мої колеги – за здоровий спосіб життя. Нам це вдається доводити 11 років на “Бандерштаті”, і вдасться й тут. Подумайте тільки, не дивлячись на заборону алкоголю, цього року “Бандерштат” зібрав 12 тисяч відвідувачів. Це – перемога та однозначно результат того, що наша молодь – дійсно патріотично налаштована, за здоровий спосіб життя та культурний відпочинок без спиртного. Переконаний: ми втілимо таку нашу ідею і у Володимирі-Волинському.

– Чи лунатимуть зі сцени політичні лозунги? Враховуючи, що голова оргкому – політик. Що скажете?

– У жодному випадку, ні! Якщо вже говоримо про “КНЯЖИЙ” і “Бандерштат”, то ні на одному, ні на іншому не було і не буде жодної політики. На гутірках політики і я також говоритимемо не про політичні партії чи партійних лідерів, а лише про Україну, про її славну історію, про помилки і здобутки минулих поколінь та майбутні перемоги, перспективу, як побудувати нову країну. Жодних лозунгів, жодної політичної пропаганди. Це – культурний фестиваль, перш за все, а не політичний.

– Чим здивує фестиваль “КНЯЖИЙ” своїх гостей?

– З упевненістю можу сказати, на гостей фестивалю чекає насичена програма. Для любителів якісної української музики виступлять такі відомі гурти як “Фіолет” і “Тартак”, “Карна”, “Цвях”, “Воанергес” та “Чумацький шлях”. На наше запрошення приїдуть й десяток інших, не лише українських гуртів. Так, на головній сцені виступатимуть гурти “Роялькіт”, “GG Гуляйгород”, “Irdorath”, “Joryj Kloc”. Хедлайнером суботнього дня стане український гурт “Карна”.

У програмі – масштабна історична реконструкція бою і дефіле дівчат у стародавніх строях княжих часів та видовищні театралізовані дійства. Охочі зможуть спробувати себе у ремеслах своїх предків та придбати унікальні сувеніри, взяти участь в різноманітних диспутах і гутірках. Гості заходу матимуть можливість послухати творчість відомих поетів та письменників таких як Любко Дереш і Павло Коробчук. На гутірках поспілкуються з сучасним українським письменником Василем Шкляром, журналістом Остапом Дроздовим та багатьма іншими.

Приїде на фестиваль і мій колега та друг Володимир Парасюк.

Працюватиме наметове містечко для тих, хто не покидатиме територію фестивалю, гість зможе залишитися на ночівлю просто тут, на території фестивалю. Наметове містечко буде теж забезпечено охороною. Що ж до “княжої” частини заходу, то гостей чекають історичні реконструкції, князі і воїни, лицарі, купці і вершники, які власне, відтворять тогочасні події середньовіччя.

Екскурсоводи розкажуть цікаву історію Успенського собору, що за 850 років існування пережив усе – від навали орд Батия до невдалих перебудов і реконструкцій, відвідають унікальну Василівську церкву ротонду, яка немає аналогів у світі; побачать собор загадкових єзуїтів з не менш таємничим підземеллям тощо.

Для того, щоб гості фестивалю могли знімати прямі ефіри чи публікувати фото з фестивалю у соцмережі, для їх зручності на території діятиме вільна Wi-Fi-зона.

Не скучатимуть тут і найменші гості фестивалю. Для них у дитячому містечку влаштують мотузяний лабіринт, дитячий теніс, перегони маленьких повзунів, логічні ігри, гарні подарунки та інші веселі розваги. А на ярмарку вуличної їжі – смакуватимуть запашним хлібом, хрумкою випічкою, сирами, ароматним варенням, медами, морозивом, гарячими ковбасками із рум’яних печених курей. Всією цією смакотою пригощатимуть гостей від підприємств “Чебатурочка”, “Теремнохліб”, “Старий Порицьк”, “Дмитрук”, “Рудь”, “Іванхліб” та інші.

«Загалом, це ще не все, тому запрошуємо усіх охочих стати частиною дійства, під час якого історія по-справжньому оживе тут! А вибрати, що для Вас найцікавіше – можете на сторінці фестивалю “КНЯЖИЙ” у Фесбук», - пишуть організатори.

– Чи прагнете Ви щось донести людям, проводячи цей фест?

– Кожен з нас повинен цінувати власну українську історію, і кожен також і повинен знати її. Ми хочемо донести людям, що проводити дозвілля та можна і без алкоголю та цікаво розважатися, не виїжджаючи в інші міста на подібні фестивалі, а бути тут, в рідному місті і насолоджуватися його красою, краєвидами, пам’ятати історію. Наш оргкомітет, в якому працює 24 людини, сподівається, що фестиваль “КНЯЖИЙ” здивує гостей своєю різноплановістю і вразить своїм етнічним характером.

– Хто підтримав фестиваль “КНЯЖИЙ”? Як Ви співпрацюєте з місцевою владою?

– Проведення фестивалю всіма руками “за” підтримало керівництво міської ради, тому тут нашій команді пощастило. Та й загалом у нас – конструктивна співпраця з владою міста, міським головою Петром Даниловичем (Петро Саганюк – ред.). Партнерами фестивалю стали ПАТ “Володимир-Волинська птахофабрика”, проект “Волинь унікальна” (департамент інфраструктури і туризму Волинської ОДА), мережа аптек “Волиньфарм”, Бренд сучасного етно-одягу “Едельвіка” та інші. Ми їм вдячні за підтримку і допомогу в організації, адже партнерство – це, однозначно, дуже важливо. Переконаний: “КНЯЖИЙ” запам’ятається, як найяскравіша подія літа 2017!

Розмовляла Дарія Поддубецька
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
начальник Показати IP 17 Серпня 2017 13:59
Гузь знайшов себе він став речником управління культури це його фестивалі, ярмарки....
АНАТОЛЬ_ Показати IP 17 Серпня 2017 14:01
Все якось примитивно, молоді то не цікаво вже!
Катерина до АНАТОЛЬ_ Показати IP 17 Серпня 2017 15:39
Я перепрошую, але мені 20, і мені цікаво. Такого моє місто ще не бачило, то точно. Йду сама і дузів з собою беру. За 20 грн - то ж смішна ціна.
12345 до АНАТОЛЬ_ Показати IP 18 Серпня 2017 11:43
Анатоль, з того що і як ти пишеш, складається враження, що ти вже давно не молодь, а тому навряд чи знаєш, що цікаво саме молоді.
Молодь Показати IP 17 Серпня 2017 15:14
Кльові фести! Обожнюю Бандер і думаю, що Княжий також на рівні буде. Якщо частині молоді цікаво лише бухати і по клубах тусити, то це їхні проблеми. Такі фести розвивають Волинь.
Ксеня Показати IP 17 Серпня 2017 15:17
Круто, що у славному місті Володимир буде фестиваль, тим більше безалкогольний! Якщо комусь примітивно, то пропонуйте НЕ примітивно. Молодь треба привчати, що НОРМАЛЬНО відпочити можна без всіх цих пянок-гулянок.
Дарина Показати IP 17 Серпня 2017 15:24
Як то не цікаво, молоді дуже цікаво перебувати на таких заходах. Хоч хтось дбає за якісний відпочинок молоді. Можна і з дітками прийти, бо пянки не буде.
Оксана Показати IP 17 Серпня 2017 15:25
Молоді якраз то цікаво! Краще відвідати культурний захід, зауважте безалкогольний. Для теперішньої молоді можуть лише відкрити новий гантелик, а організувати такий захід зусь. Оце лише на підлі коментарі вистачає часу і надхнення. Сама піду на фестиваль і усіх запрошую і обов'язково візьму свого 6 місячного синочка.
Варвара Показати IP 17 Серпня 2017 17:56
З такими фестивалями про нашу Волинь говоритиме весь світ...щей в приклад ставитимуть!!!
Волинянка Показати IP 17 Серпня 2017 18:01
Зважаючи який був Бандерштат супер- мега -класний фест, Княжий теж має бути супер- організатори тіж самі! Сама іду і всіх запрошую)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus