USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Авторові «Теорії українського кохання» сподобалася «Ніч у Луцькому замку»

29 Червня 2010 10:35
Організатор всеукраїнської акції «Сім чудес України» Микола Томенко, що завітав 27 червня на арт-шоу «Ніч у Луцькому замку» впевнений, що Луцький замок – один із перших в Україні, який правильно та стратегічно роблять популярним, презентабельним та європейським об’єктом для відвідувачів.

«Для мене це надзвичайно важливо, що ми шукаємо якісь креативні ходи в частині просування української історії, архітектури, фортифікаційних споруд, оскільки зазвичай наші музеї є доволі консервативними, і дуже важко переконати їх діяти в такому європейському контексті. Я радію з того, що Луцьк один із перших в Україні в цьому сенсі… З точки зору правильності стратегії просування замку Луцький замок один з передовиків», - каже Томенко.

Саме «Ніч у Луцькому замку» один із тих заходів, що служить привабою для відвідувачів пам’ятки архітектури. Томенко зазначає, що така ніч є невід’ємною традицією українського народу: «Я в молоді роки написав книжку «Теорія українського кохання», де намагався переконливо довести, що українські традиції, вечір і ніч відіграють дуже важливе значення. Це позитивістські слова, не лякливі… Нічні дійства в такого роду замках є і в українській традиції, на моє глибоке переконання, тому що офіційне життя було не завжди українське, а приватне українське. І воно здебільшого було нічне. Я думаю, що це добре, що Луцький замок пропагує не лише денний формат, а й нічний. Тому, що він не лише симпатичний, він виразно український в контексті української традиції. Тому я думаю, що мода за Кам’янцем та Луцьким замком стане і у інших замках.»

Активне залучення Луцького замку до культурних та святкових дійств нині дає йому можливість потрапити до семи чудес України. Головний організатор акції «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» Микола Томенко каже, що вже до півфіналу Замок Любарта потрапляє: «Я переконаний, що Луцький замок в півіфінал нашої акції потрапляє… На мою думку унікальність Луцького замку очевидна, бо є історична фабула, адже жодне українське місто не може похвалитися тим, що було столицею Європи, де всі європейські монархи збиралися в якийсь період і радилися, що робити. Так,само жоден замок не може похвалитися тим, що він вмонтований в систему культурних дійств. Було б несправедливо і неправильно, якби експерти не віднесли його до числа двадцяти одного кращого об’єкта. Якби мене запитали чи заслуговує Луцький замок потрапити до півфіналу, я би сказав, що заслуговує.»

Як зазначає віце-спікер, за статистикою його проекту в середньому у історичних об’єктів, які потрапляють до півфіналу акції «Сім чудес України», відвідуваність збільшується на 20%, хто ж дійшов до фіналу – на 30%.

Втім, це не остання імпреза, що примусить кожного відвідати замок. Як, зазначив міський голова Луцька Богдан Шиба, саме із «Ночі у Луцькому замку» розпочинається святкування 925-річчя Луцька, яке триватиме цілий рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus