USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Дніпропетровські поети – Олійник і «Птицами» – виступили в Луцьку

21 Березня 2015 14:40
Дніпропетровські поети Діма Олійник та Діма «Птицами» приїздили до Луцька в п’ятницю ввечері, 20-го березня. Вони читали вірші, говорили самі й спілкувалися з лучанами.

«Хай буде слово», – таким висловом закінчувалося запрошення, яке Діма «Птицами» і Діма Олійник написали лучанам, щоб ті приходили на їхній вечір. Це запрошення не розсилали адресно усім потенційно зацікавленим молодою поезією, а опублікували на сторінці події у соцмережі.

І справді було слово. Першу частину вечора тривалістю в півтори години «взяв на себе» Діма Олійник. Він відразу ж сказав кілька теплих слів про Луцьк, куди завітав вперше. «Подивитися місто не вдалося, але ж про нього можна зробити висновок хоча б і з людей, які тут живуть. Я провів вже деякий час у Клубі (Клуб №3 на Драгоманова, 1) і спостеріг, що ви – дуже хороші люди, вдячна публіка. І я вам дякую за те, що ви такі хороші», – зізнався поет.

На вдячності, уважності і вихованості лучан акцентував і Діма «Птицами». Він другим виходив на сцену – мав змогу спостерігати за присутніми більше години – і знову ж наголосив, що йому надзвичайно приємно виступати в Луцьку. Приємно читати самому в мікрофон, звук якого – не голосний і не тихий – якраз такий, яким має бути звук мікрофона, щоб читати поезію».

Після таких слів лучани, без того уважні й тихі, зашарілися ще більше – в очікуванні віршів, які їх внутрішньо змінять.

Першою поезією Олійника стала «Два солнца» (хлопці пишуть і читають російською). І недаремно автор обрав саме її – опівдні 20-го березня весь світ мав змогу спостерігати за сонячним затемненням. Перший вірш, як і всі наступні, був про нещасливе кохання або ж втрати:

«В набранных - ее номер, в пропущенных - вся моя жизнь».

«Я искал тебя в романах Ремарка», – ще одна поезія автора.



Прочитав Олійник і «Признание в любви».



Окрім поезії, хлопець розповів, як познайомився зі своїм колегою – Дімою «Птицами». Це сталося в 2011-му році у Кіровограді. Один мій друг, який знав і «Птицами», запропонував мені виступити разом з ним. «Я? З «Птицами»? Поетом, у якого вже на той час було 2 500 послідовників у соціальних мережах?», – подумав собі тоді я. Але виступ відбувся. Після того, першого, було багато наступних. Ми з Дімою почали разом ходити на так звані «солянки», де збираються поети і кожен читає по 10 хвилин. Зараз же організували тур містами України – першим був Дніпропетровськ, 12-го березня, а останнім стане Запоріжжя, 28-го березня. «Завтра, наприклад, будемо вже у Львові», – поділився Олійник.
Діма «Птицами» почав із «Фрагментів»:

«Если любовь – ресторан, то наша любовь общепит.

Если счастье – киоск, то далеко не за этим углом, я выделяю очередной фотоальбом.

Я нажимаю delete».

Потім був «Исполкомовский двор», про дитинство хлопця. Його «Птицами» згадував з теплотою і вдячністю батькам та всім тим, хто в ньому був. Пригадував, як всі хлопці у певний час, після мультиків про «Джекі Чана», виходили гуляти; як грали в фішки і покемонів; тішилися приставкою. І друзі, як тоді здавалося, були справжніми. Натомість зараз мало друзів, багато знайомих.

Автор зізнався, що вже не відписує всім на повідомлення у соціальних мережах, як робив це раніше – бо не має часу, та і сенсу в цьому не бачить. «Аварийный сигнал» розкаже, чому.



Слухачі просили почитати «Птицами» і конкретні, перші вірші, на що той відповів, що є вдосталь і новіших. Взагалі Діма не хоче, щоб його читачі ототожнювали з якимись конкретними, часто початковими і недосконалими, творами. Авторові важливо, щоб люди бачили – він росте та розвивається. Дима «Птицами» – це більше не виключно «ванільний автор».



Саме ностальгії у виступах обох поетів було найбільше. Вони читали свої вірші під меланхолійну музику, що робило і без того сумний текст ще сумнішим. Діма Олійник та Діма «Птицами» – це автори не для розваг. Автори, щоб думати – про себе, свою половинку, рідних; про життя і своє місце в ньому; про те, навіщо ми тут.

Це був дуже душевний і затишний вечір, який організувало культурне об’єднання «100 Вт», що у Клубі №3 на вулиці Драгоманова,1.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
слухачка Показати IP 22 Березня 2015 00:06
То було файно. Не очікувала стільки патріотизму від авторів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus