USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фільм про «кіборгів початку 20-го століття» презентували у Луцьку

3 Серпня 2015 15:30
Тих, кого називають предками бійців УПА та сучасних Героїв, - вояків Холодного Яру, які боролися проти більшовицької навали на Україну, показали у фільмі, що презентували кіровоградці.

Фільм «Холодний Яр. Воля України або смерть» презентували під час нічного кіноперегляду «БандерNightCinema» у ніч з 1 на 2 серпня на фестивалі українського духу «Бандерштат».

Про стрічку розповіли гості з Кіровограда: кандидат педагогічних наук Олександр Ратушняк та кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.

Олександр Ратушняк розповів, що гості з міста на Інгулі представляють рух «Не будь байдужим». З його слів, йому язик не повертається назвати рідне місто Кіровоградом. Так, вже у листопаді місто змінить свою назву, так само, як Дніпропетровськ та чимало інших міст в Україні, у зв’язку з виконанням закону про декомунізацію, чому активісти дуже раді та активно сприяють. Вони сподіваються, що місто називатиметься Інгульськом. Фільм розповідає про історію їхнього рідного краю, героїчну звитягу «кіборгів початку 20-го століття». Так, цієї ж ночі під час нічного кіноперегляду продемонстрували фільм про сучасних воїнів («Добровольці Божої чоти»).

Фільм «Холодний Яр. Воля України або смерть» переніс глядачів на майже 100 років у минуле, коли на Наддніпрянщині відбувалися героїчні події, які увійшли до історії України під назвою «Холодноярська республіка». Ця сторінка нашої історії довгий час замовчувалася та лише зараз повертається до українців завдяки діяльності таких істориків та письменників, як Роман Коваль та Василь Шкляр.



Як розповів Олександр Ратушняк, продюсером фільму став рух «Не будь байдужим» в особі координатора Оксани Левкової. Режисер фільму – Галина Химич, виробник – студія «Диваки production». У стрічці використані як ігрові епізоди, так і кінохроніка та історичний коментар кандидата історичних наук Юрія Митрофаненка.

Останній, своєю чергою, визнав, що дух Холодного Яру присутній на «Бандерштаті», адже гасло «слава Україні» зародилося на території Черкащини, у селі Мельники, яке було столицею Холодного Яру. Саме там Юрій Горліс-Горський у квітні 1920 року вперше почув це гасло. Пізніше він написав роман «Холодний Яр» у Львові, де книга була надзвичайно популярною. Відомо, що бійцям УПА її рекомендували для обов’язкового прочитання. На прапорі Холодного Яру було написане гасло «Воля України або смерть», а воювали на територій Холодного Яру люди з різних куточків країни. Цей прапор майорів у тому числі над Донецьким аеропортом.



З’явився фільм традиційним для України волонтерським способом, коли один з підприємців, який кожному зі своїх працівників подарував по книзі «Холодний Яр», передав 20 тисяч гривень для створення фільму. Зйомки розпочалися, але грошей не вистачило – влада Януковича «наїхала» на підприємця, намагаючись позбавити його бізнесу. Тоді Оксана Левкова («особливо небезпечна бандерівка», як її називають росіяни, та особистий ворог Дмитра Табачника) кинула заклик та толокою вдалося зібрати 12 тисяч гривень для того, щоб завершити зйомки фільму.

Наразі фільм демонстрували у Краматорську, Слов’янську, Дружківці, Сєвєродонецьку, Лисичанську, Попасній, Старобільську, Сватовому, Запоріжжі, Харкові, Дніпропетровську. Ідея показу фільму на сході виникла одразу після завершення зйомок. Його бачили бійці батальйону «Січ», бійці 17-ї бригади, «кіборги» з Кіровограда (3-й полк спецпризначення, який боронив Донецький аеропорт).

Під час показу фільму у Харкові один з глядачів запропонував завершити фільм хепі-ендом. Зі слів Юрія Митрофаненка, фільм має декілька хепі-ендів – по-перше, його демонстрували у містах, звільнених нашою армією від сепаратистів та російських окупантів. По-друге, Юрій Горліс-Горський у 1944 році у розмові з письменником Уласом Самчуком, сказав йому «ех, братику, наша справа ще не програна, ми ще повернемося, ми тут забули свою люльку. Вони, більшовики, сюди прийдуть та наставлять своїм вождям та нашим холуям пам’ятники, але ми обов’язково повернемося за тією люлькою та знесемо ті пам’ятники на смітник історії, Україна буде незалежною, ми ще повернемося». Як бачимо зараз, ці слова були пророчими. Епіграфом до фільму стали слова Тараса Шевченка «і повіє огонь новий з Холодного Яру».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 3 Серпня 2015 15:39
круто
Штефан, Луцьк Показати IP 3 Серпня 2015 19:45
Так, гасло "Слава Україні!" вийшло із Холодноярської республіки. Відповідали: "Україні слава!" Вже потім, вояки УПА його трохи переінакшили: "Героям слава!" І я за те. І ми всі повинні за те бути. Бо нас не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus