USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фотографи відкриватимуть Луцьк для поляків

21 Жовтня 2014 13:44
Заохотити мешканців Польщі до відвідин України, попри побоювання через нестабільну ситуацію, намагатимуться учасники фотопленеру у Луцьку з Жешувської спілки фотографів.

Прес-конференція, присвячена фотопленеру «Слідами польськості», відбулася 21 жовтня у Луцьку.

Шестеро представників Жешувської спілки фотографів намагатиметься під час пленеру показати найцікавіші місця Луцька, підсумком пленеру буде фотовиставка у Жешуві та видання каталогу світлин «Слідами польськості» (усі міста, які відвідують фотохудожники, пов’язані з історією Польщі). Зорієнтуватися гостям із Польщі в Луцьку допомагатиме координатор проекту Олена Семенюк. Для того, щоб не заблукати у місті та не оминути найважливіше, фотомитці отримали презентаційні матеріали – путівники, мапи тощо. Олена Семенюк підкреслила, що приїзд Жешувської спілки фотографів допомагатиме у промоції Луцька.



Цілий день 21 жовтня фотографи присвятять Луцьку. У їх планах такі історичні пам'ятки як кафедральний костел святих Петра і Павла, Свято-Троїцький кафедральний собор, колишні костели бернардинців, домініканців, василіан, бригідок, тринітаріїв, давня Велика Синагога та, звісно величний Луцький замок. Крім Луцька фотографи планують відвідати Жовкву, Белз, Олику, Клевань, Рівне, Дубно, Кременець, Збараж та Тернопіль. По дорозі фотографи зустрічатимуться із представниками польських культурних товариств, католицького духовенства та місцевими фотографами. Пленер відбувається у рамках проекту «Спільна мережа співпраці у сфері культури та соціального захисту з метою розвитку міст з польсько-українського прикордоння». У реалізації проекту беруть участь виконкоми Луцька та Івано-Франківська, а також мерія Жешува.

Перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук зазначив, що фотографія – вид мистецтва, який дає можливість кожній людині відчути себе молодою, повернутися в дитинство, відчути та побачити ті речі, які пов’язують її з цим світом. Він вважає, що ті, хто робитиме сьогодні фото, навіть не відчуває, який вклад робить у розвиток суспільства та міста. Проект, з його слів, дав багато позитиву для розвитку міста.



«Кожне місто змінює культура у широкому розумінні слова – пов’язана із питаннями пісні, танцю, фотографії, історії. Я думаю, що співпраця з польськими містами у плані культури дає можливість розвиватися нашому Луцьку», - зазначив Святослав Кравчук.

Він висловив впевненість у тому, що в майбутньому справу, яку роблять фотографи, важко буде переоцінити, адже їхня праця колись слугуватиме нащадкам.

Представник Жешувської спілки фотографів Пьотр Крупа розповів, що пленер – продовження подорожі, що розпочалася торік та показала Україну в іншому вимірі, ніж той, що є у голові пересічного поляка. Своїми світлинами та виставкою фотографи хочуть заохотити до частіших відвідин України, показати красу цього народу. Також очікують розвитку співпраці не лише між фотографами, а й загалом між містами. Через знімки вони прагнуть показати полякам, що у Луцьку варто побувати.

Фотомитець з Польщі розповів, що, окрім світлин, привезе з Луцька звуковий матеріал, щоб презентувати співвітчизникам інформацію, яку дізнається про наше місто.



Луцький фотограф Віктор Чухрай розповів, що співпраця між фотографами з польських міст та Луцька розпочалася давно. З його слів, відвідини інших територій роблять людину багатшою. Так, часом потрібно, щоб інша людина відкрила очі на те, що є у нас під ногами. У цьому, мовляв, полягає суть приїзду польських фотографів до нас. Він зауважив, що Старе місто у Луцьку невелике, однак має гарний силует.



Як зауважив Пьотр Крупа, фотографи хочуть показати полякам повсякденне життя, яке насправді є по інший бік кордону і є для багатьох таємницею. У зв’язку з тим, що нині діється в Україні, є навіть певні побоювання серед мешканців Польщі щодо відвідин України. Показуватимуть фотохудожники не лише архітектуру, а й буденність. Він повідомив, що програмою, що відбулася торік, вдалося заохотити багатьох осіб до відвідин України. Він сподівається, що і цього разу фотографи впораються із цим завданням.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Матросов Показати IP 22 Жовтня 2014 09:18
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus