USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Головне у моєму житті – творчість і родина», - Микола Головань

14 Січня 2018 09:55
Тепла і цікава зустріч відомого луцького скульптора Миколи Голованя з відвідувачами виставки «Рисунки» відбулася 12 січня у Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Численна група студентів Волинського Акме-Університету вже не вперше відгукується на унікальну можливість неформального спілкування із волинськими митцями завдяки організаційним зусиллям голови самоуряду університету Катерини Маркевич і голови Волинського осередку українських художників Володимира Марчука. Зі свого боку, Микола Микитович з радістю прийняв запрошення на зустріч, адже мистцеві життєво необхідний відгук на його творчість й діалог із глядачами.


У привітному просторі Великої галерейної зали галереї, де наразі вперше експонується велика колекція рисунків, малих скульптурних форм знаного мистця, а також присвячена йому серія світлин популярного фотохудожника Віктора Чухрая, відвідувачі відразу занурилися у неповторний світ Миколи Микитовича.

Виставка «Рисунки» демонструє нову для публіки сторону його творчого життя, а екскурсія експозицією з коментарями самого автора стала чудовим досвідом глядачів у спілкуванні з мистецтвом, що запам’ятовується на все життя.


Родзинкою події став перегляд любительського фільму від 1979 року з архіву друга Миколи Микитовича архітектора Володимира Антонюка про те, як створювався відомий Будинок скульптора, про важку буденну працю мистця.


Про батьків і дитинство, навчання у непересічних педагогів й дружбу з талановитими людьми, родинні радощі та печалі, перипетії будівництва відомого будинку і трудові будні скульптора – розповідь Миколи Микитовича розбиває усі пафосні стереотипи про «легкий хліб» мистця. Ціна слави насправді – у цих натруджених мозолястих руках. Як кожен із нас, він все життя знаходиться у пошуку свого балансу між творчістю та необхідністю заробітку задля забезпечення родини.

«Завжди пам’ятав я слова свого батька: сину, якщо не ти сам, то ніхто за тебе це не зробить», – поділився сокровенним Микола Головань. З особливим трепетом розповідав про свою родину: берегиню і «Мадонну» – дружину Тамару, сина Миколу, доньку Наталію та онука. Про сина – з гордістю і болем: «Найважча робота у моєму житті – це пам’ятник власному синові». Що підтримувало і було опорою протягом усіх років? І проста відповідь сивочолого майстра: «Творчість і родина – головне у моєму житті».


Почесний громадянин міста Микола Головань, за оригінальність свого стилю названий «луцьким Ґауді» давно відомий своєю творчістю не лише у Луцьку, на Волині, а й за рубежем. Численні публікації у ЗМІ зробили його відомою персоною нашого краю, тому можливість познайомитися із ним особисто, поставити питання і поспілкуватися за чашкою чаю викликала в учасників події щирий захват. Одна із гостей розповіла, як багато років тому її запросили на побачення саме до відомого «Будинку з химерами» замість дорогого ресторану, і це стало одним із найяскравіших вражень у її житті. Це спілкування із Миколою Голованем – не менш хвилююча для неї подія. Розмова принесла приємні емоції і радість усім її учасникам. Шанувальники таланту Миколи Голованя привітали його з недавнім 75-річчям, побажали здоров’я та наснаги на нові творчі здобутки, а скульптор поділився своїми творчими планами і запросив на нові зустрічі до Галереї мистецтв. Теплоті спілкування додав затишку гарячий чай з печивом, а спільна фотосесія ще не раз нагадає про ці миті зустрічі.


Перша виставка графічних робіт Миколи Голованя «Рисунки» триватиме до 20 січня. Тому запрошуємо усіх охочих поспішити побачити ці твори у Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вул. Лесі Українки 24а. Вхід вільний для відвідувань. Галерея працює з 11.00 год. до 18.00 год. з середи до п’ятниці (14.00-15.00 обідня перерва), в суботу і неділю – до 15.00 год.

Персональна сторінка скульптора Миколи Голованя на сайті Галереї мистецтв із колекцією відео, фотографій робіт мистця за посиланням.


Фото події Володимира Дзюрбея і авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Надія Показати IP 14 Січня 2018 12:06
Дякую зацікаву зустріч
Старе місто Показати IP 16 Січня 2018 18:55
шкода що не попередили
пенсіонерка Показати IP 25 Січня 2018 18:01
Чудові зустрічі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus